pixabay.com

Promatram mlade roditelje po parkovima. I bude mi ih žao. Vidim da se batrgaju, isfrustrirani su, ne mogu savladati rođeno dijete od četiri godine.

atma.hr – 78
Jure za njima s posudicom po parku i hrane ih u trku, jer “on samo tako hoće jesti”. Trče za njima da im spriječe pad. Pusti ga da padne!, piše Sandra Todorović, a prenosi detinjarije.com

Sjećate li se vremena kada su stariji bili autoritet? Ja se sjećam vrlo dobro. Voljela sam te čvrsto utemeljene granice.

Bio je dovoljan očev prijekorni pogled za stolom da mi bude odmah jasno da se juha ne srče i da se ne priča punih usta. Nastavnici su se poštovali ustajanjem kad uđu u učionicu, gromkim: Dobar dan, napravljenim domaćim i urednom školskom keceljom.

Roditelji su bili red i zakon. Babe i djede smo slušali jer se to od nas očekivalo i to nikome nije predstavljalo problem. Ako nisi dobar u školi, jednostavno si na*ebao, nema se tu što dalje pričati. Nema van, nema bicikl, nema džeparac, sretan si ako ne dobiješ papučom po guzi odmah poslije roditeljskog. Riječ roditelja je posljednja.

atma.hr – 75
Ako poslije izgovoriš makar “Dobro.” – slijedi upozorenje: “Ako li te ja opandrčim, ima da zujiš tri dana, jes ‘čuo? Moja je zadnja.” I ti onda samo klimneš glavom, ne isplati ti se riskirati da dobiješ kaznu, ide vikend. Najgore što ti se može dogoditi je da cijeli vikend trijebiš s babom rižu. Puno riže. Ili da čistiš klice s dvjesto kila proklijalih krumpira u podrumu.

Znao se red u vezi svega, i mi smo ga odrastajući prihvaćali kao čvrsto postavljenu granicu koja se ne prelazi. Ne voliš mahune za ručak? Jest ćeš ih za večeru. Nećeš ni za večeru? Čeka te to isto za doručak. Onda skužiš koliko je to ogavno, pa ih pojedeš za ručak kad ti je posluže.

Što ima slatko? “Ima – jabuke”. Nešto slađe? “Ima – naribaj jabuke sa šećerom, jedi šećer, ne znam … ima još pet dana do mirovine, tada će biti sladoleda.”

Nagrade za odličan uspjeh u školi i opće dobro vladanje su bile vrlo skromne i mi smo im se beskrajno radovali. Za odličan uspjeh od roditelja sam dobivala nešto posebno. Pamtim prvi walkman. I učila sam za taj walkman dan i noć, pisala referate, popravljala ocjene samo da u hodu mogu slušati Blondie i Depeche Mode u zelenim starkama koje sam dobila prošle godine za odličan uspjeh.

atma.hr – 39

Starke su bile najbolje što si mogao u to vrijeme imati od obuće, ako ti ih netko donese iz Amerike, inače dobiješ neke tenisice na čičak iz Borova i vozi, dok se ne unište.

Ne mogu skužiti što se u međuvremenu promijenilo u vezi odgoja djece i sustava nagrađivanja. Djeca danas imaju toliko toga, i ničemu se posebno ne raduju. Lijenost i obijest se tretiraju kao “pa takav je, što ću mu ja”. Što se dogodilo s igrama ledena kraljica, skrivača, laštika, care, care gospodare? Internet se dogodio.

Parkove i dvorišta su zamijenile socijalne mreže. Preko noći. Podmuklo. Mi smo to prihvatili. Pozdravili. Pridružili se tom vidu druženja za koje je potrebno samo računalo i struja. Djeca se druže online. Unutra.

Kao roditelj, slijedila sam starinski recept mojih roditelja kako da ti djeca ne pojedu mozak ili kako ostati normalan, autoritativan i da imaš neograničenu slobodu kretanja.

Kao da je postao trend da granice ne postoje ili ih roditelji ne znaju postaviti i održati stabilnim. U biti se promijenilo to što se djeca tretiraju kao da su od morske pjene. Ponekad tako stanem i promatram mlade roditelje po parkovima. I bude mi ih žao. Vidim da se batrgaju, isfrustrirani su, ne mogu savladati rođeno dijete od četiri godine. Jure za njima sa posudicom po parku i hrane ih u trku, jer “on samo tako hoće jesti”. Trče za njima da im spriječe pad. Pusti ga da padne, kako će razviti motoriku vlastitih ruku i nogu, ako ne zna da postoji i ta mogućnost… da padne.

atma.hr – 78
Moj ne jede špinat, samo krumpir hoće, ovaj moj ne spava do ponoći… Što ne spava, pa lijepo piše u knjizi dr Spocka: Stavite ga u krevet nahranjenog, presvučenog i ugasite svjetlo. U devet u krevet. Plači, baš me briga, i ja sam živ stvor. Gdje je mojih pet minuta?

Ja sam njih rodila, ne oni mene. Postoji vrijeme i mjesto za jelo, spavanje, igru ​​i tu nema kompromisa. To je jednostavno tako. Nije svrha roditeljstva da mu budeš rob, već napraviti od njega čestito ljudsko biće sa stečenim zdravim navikama. Da s djetetom izgradiš zdrav, razuman odnos gdje se zna da je međusobno poštovanje najbitnije, kao i dosljednost svakog izgovorenog pravila.

Oprostite, reče mi jedna mlada žena, dijete vam jede zemlju.

– Znam, Neka jede ako mu se sviđa. To je mala životinja, ako mu ne bude po volji, pljunut će je.

atma.hr – 39

Nisam stekla mnogo istomišljenika u tim spontano, zajedničkim okupljanjima po parkovima. Mnogima sam djelovala čudno i klonili su me se. I to sam razumjela. Nisam pričala, dok mi se ne postavi pitanje. Tvoje dijete, tvoja briga.

Žao mi je da te slušam koliko silno griješiš, ženo. Griješiš jer si ga pustila da se baca po betonu i da te šutira jer nije dobio dvadeset petu lizalicu, griješiš jer si neispavana zato što on ne spava do jedan noću. Griješiš što mu plaćaš lizalicama da bude dobar prema tebi i drugima. Griješiš jer mu stalno brišeš ruke vlažnim maramicama.

atma.hr – 78
Griješiš jer ga učiš da će ga svaki pas ugristi i svaka mačka ogrebati. Griješiš što je debeo, u pelenama s dudom, a ima četiri i po godine i zubi su mu crni od karijesa. Griješiš što mu ne daš da ide u pijesak da se ne bi isprljao, i na klizalište da ga ti ne bi morala hvatati, jer će mu se guza pregrubo prizemljiti za tvoj kriterij. Onda će plakati … a ti si ostala bez slatkiša u toj tvojoj torbi s uzorkom pačića.

Žao mi te je, ženo. Žao mi te je, jer znam u što ćeš se pretvoriti. U ono što se nikome ne sviđa.

Čak ni tom djetetu.

Sandra Todorović / detinjarije.com

63 PLACEBO

banner placebo

55 KOMENTARA

 1. Rješenje za sve Vaše probleme financiranja.
  Jeste li spremni kako bi poboljšao svoje istraživačke aktivnosti za bilo projekt ili kupiti stan. No, banka će proza uvjete koje to nisu. Ja sam pojedinac sam odobravati kredite u rasponu od 5.000 do € 1.500.000 ima sve osobe u mogućnosti ispuniti svoje i kamatna stopa je 3% godišnje. Ili ti treba novac zbog drugih razloga; slobodno me kontaktirajte za više informacija. Kontakt hvala mi na moj e-mail adresu: [email protected]

 2. I meni je žao autorice ovog teksta, prije svega, jer nije svjesna svoje nesvjesnosti. Evidentno je iz njenog teksta da nosi traume zbog nacina na koji je sama odgajana, i sad prenosi dalje lose nasljedje.
  Ukoliko nije sposobna pruziti djetetu ono sto djetetu treba, a ne ono sto je njoj zgodno, nije trebala postati majka, a jos manje se treba ponositi ovakvim pristupom!

  Dijete nije trazilo da vude rodjeno, TI si ODLUCILA roditi ga, izvoli mu sada pruziti ono sto mu treba! Ako nisi u stanju jer si i sama broken toy, prepusti odgoj onima koji ga i prakticiraju!

  Ovom tekstu mjesto nije ovdje, osimu svrhe da se pokaze kako NE treba pristupati djetetu, i to se trrba jasno naglasiti prije samog teksta.

  • Rješenje za sve Vaše probleme financiranja.
   Jeste li spremni kako bi poboljšao svoje istraživačke aktivnosti za bilo projekt ili kupiti stan. No, banka će proza uvjete koje to nisu. Ja sam pojedinac sam odobravati kredite u rasponu od 5.000 do € 1.500.000 ima sve osobe u mogućnosti ispuniti svoje i kamatna stopa je 3% godišnje. Ili ti treba novac zbog drugih razloga; slobodno me kontaktirajte za više informacija. Kontakt hvala mi na moj e-mail adresu: [email protected]

 3. Ja sam njih rodila, ne oni mene. Postoji vrijeme i mjesto za jelo, spavanje, igru ​​i tu nema kompromisa. To je jednostavno tako. Nije svrha roditeljstva da mu budeš rob, već napraviti od njega čestito ljudsko biće sa stečenim zdravim navikama. Da s djetetom izgradiš zdrav, razuman odnos gdje se zna da je međusobno poštovanje najbitnije, kao i dosljednost svakog izgovorenog pravila.
  Ovo je skoro sve krivo!!!! htjela si djete tj. htjela si biti rob i sad ćuti i uživaj!!!!! i makni ljudske šablone iz svog života i iz detetovog!!!!!! nemoraš učiti djete odgoju, sam če shvatiti dobro i zlo, uči ga kako ovo ludo društvo funkcionira da ga pripremiš na najgore, kad je na to spreman život če mu biti lak!!!!!! AMEN

  • Rješenje za sve Vaše probleme financiranja.
   Jeste li spremni kako bi poboljšao svoje istraživačke aktivnosti za bilo projekt ili kupiti stan. No, banka će proza uvjete koje to nisu. Ja sam pojedinac sam odobravati kredite u rasponu od 5.000 do € 1.500.000 ima sve osobe u mogućnosti ispuniti svoje i kamatna stopa je 3% godišnje. Ili ti treba novac zbog drugih razloga; slobodno me kontaktirajte za više informacija. Kontakt hvala mi na moj e-mail adresu: [email protected]

 4. Meni je mama uvijek govorila da sam se odgojila sama.. Nikad za dobre ocijene nisam dobivala pohvale ni nagrade iako sam prosla sve s 5.0 sve do faksa… na faksu prvu godinu kiks i odma prijetnje o odlasku raditi… odlazila na spavanje kad bi mi se reklo, ostajala sama kuci sa 4 god jer su starci radili u suprotnim smjenama jer za vrtic nisu imali… batinalo me se, al zato sam postajala samo inatnija. uvijek sam tjerala svoje bez obzira jesu li primijenjivali taktiku mrkve il sibe… nije samo do roditelja uvijek… sa svojom curicom ne znam jos kako cu ni sta cu, to je tesko tvrditi sada, ali nadam se samo dosljednosti od sebe… kad joj se kaze npr idi u krevet inace sutra nema odlaska u park da to i ostvarim jer znam kako sam ja svoju vukla za nos jer je uvijek smao prijetila…

 5. Moj brat i ja samo vaspitavani na ovaj nacin,Moj otac je bio najstroziji u celoj okolini,a moj brat i ja smo slicno vaspitavali nasu decu.U celoj okolini moj otac je imao najuspesniju decu i unuke, Mnogo je bio ponosan na sve nas, Mnogo smo ga svi voleli i medjusobno se svi volimo i sada. Umro je srecan i zadovoljan. E, sada moje snaje i sinovi imaju nacin vaspitanja sasvim suprotan , sve dozvojeno, Ne znam,ali ovo mi se ne cini da ce dobro izaci,Daj Boze. Garderoba samo marka i sl, Sta ce ta deca zeleti kad odrastu,za sta treba da se trude kad im igracke kostaju vise nego moj auto, Sto je najgore to je svuda tako,Tako draga gospodjio svaka cast Vama,

 6. Svaka cast….lepo ste to napisali, i ja sam moju decu tako vaspitala, meďjutim, oni vec grese sà svojom decom, i kada pokusam nesto da kazem, komentar je- ma, to je bilo drugo vreme….i sta cu, ne mesam se. Sva sreca, pa ne źivimo zajedno, odem, odvedem unuka u park, izigramo se, popijem kafu sa snajom, i odem kuci….Neka im je Bog u pomoci….

  • Rješenje za sve Vaše probleme financiranja.
   Jeste li spremni kako bi poboljšao svoje istraživačke aktivnosti za bilo projekt ili kupiti stan. No, banka će proza uvjete koje to nisu. Ja sam pojedinac sam odobravati kredite u rasponu od 5.000 do € 1.500.000 ima sve osobe u mogućnosti ispuniti svoje i kamatna stopa je 3% godišnje. Ili ti treba novac zbog drugih razloga; slobodno me kontaktirajte za više informacija. Kontakt hvala mi na moj e-mail adresu: [email protected]

 7. Svaka ti cast….za takvo se sto zalazem a tako i zivim…uz sve nedace koje su me pogodile,samohrani sam otac,predivnih sestero andjela u dobi od 9 do 22 godine…sa niti jednim nema problema…kada me mnogi sretnu…
  Pitaju ju me….
  Ivice,mora da ti nije lako,osmjehnem se i gledam te osobe…..
  Zatim ja pitam njih;
  A sto bi mi to predstavljalo problem,jesu li mi svi zdravi,veseli,idu u skolu,druze se,ukljuceni su u razne sportove..itd.itd.
  A zatim mi kazu slijedece;
  -a vidjetces kad porastu….
  Ma pitam mnoge ljudi…cemu ste uopce imali djecu,jel to radi sela ili obicaja…
  Ako ih zelite i imate jos zdravu djecu,pa kako mozete budno pratiti kredit od 5/10/20 godina ali trud u svoje vlastito dijete niste u stanju uloziti ni prvih najbitnijih 7 godina…
  Sretan sam i presretan otac a svi ti neki novi zakoni me uopce ne zanimaju..
  Hvala na postu..

 8. Nisam majka, ali vidim oko sebe kako majke postupaju sa svojom djecom u današnje vrijeme. Ja sam odgajana isto kao što je navedeno u tekstu i odrasla sam u samostalnu, odgovornu i emocionalnu razvijenu osobu. Ništa mi ne fali. Kada čujem te izgovore ne jede mi ovo meso, ne jede mi ništa zeleno, pomislim si kako ne jede?! Naučena sam ono što ne volim pojedem malo, ono što volim pojedem puno i sve sam jela. Puno novopečenih majki bi trebalo pročitat ovaj tekst i malo se zamisliti. Za neke ovaj tekst zvuči grubo ali sam sigurna da djetetu ove autorice ama baš ništa ne fali. Još će joj biti zahvalno kad odraste jer neće biti razmaženo derište koje je imalo sve što je poželilo. Palac gore za tekst!

 9. ovaj text je fuj. zlostavljanje djece se promovira ko normalan, ”staromodni” odgoj. zlostavljanje stvara novog zlostovljaca. ili u jos gorem slucaju vjecnu zrtvu koja ce kroz zivot uvijek nekako zavrsiti s ljudima koje ce ju opet zlostavljati 🙂 ignoriranjem djetotovih potreba pak dolazi do stalnog osjecaja krivnje (uvijek sam ja za sve kriv/a), asocijalnog ponasanja i emotivne nestabilnosti. bila sam dadilja 4 godine, u rh i u inozemsrvu, ne zalazem se ni ja za male nedisciplinirane princeve i princeze, ali ovj odgoj je cisto zlostavljanje. sve najbolje vama i vasoj djeci.

  • Zlostavljanje je draga kad ti otac izvuče kaiš pa te prebije ko vola u kupusu,a ti neznaš zašto,a nezna ni on,zlostavljanje je kad ti čizmom pritisne lice o beton i kad ti glavom lupa u zid ….to su batine za koje možemo reći da su zlostavljačke a ovo gore navedeno nema veze s batinama o kojima ti pričaš….ja sam bila na ovaj način zlostavljana, a moji frendovi koji su dobivali obične normalne batine zbog jedinice i sl. nisu bili ni blizu zlostavljanja….a batine su dobivali…Ja svoju djecu ne tučem al ove izvrnute vrijednosti koje se danas koriste su naopake i poštuje se loše,a dobro se osuđuje….izokrenulo se sve do kompletne retardacije….čini se da generacija idiota počinje i uskoro neće ni biti ikog normalnog da bar ispriča kako su nekad postojale osobine koje se zovu …poštovanje, disciplina, red, rad, trud i nagrada za trud a ne za bilo koji dan i to će čini se biti pod moranje nastavi li se ovako …dobivat će roditelji batina jer nisu kupili mobitel koji je dijete željelo….ja imam troje i pokušavam pričom koliko god mogu učiniti iako me jezik boli od pričanja nadam se da neće biti uzalud….

  • Al zamisli naslov, JA sam tebe rodila a ne ti mene… pa jel ti djete krivo ako si ga ti rodila?, jao koj retardirani naslov a i fiktivni bunt oko odgoja(iako se slazem sa nekoliko metoda vise psiholoskog pristupa)

  • E moja Laura, ne znaš ti što je zlostavljanje. Danas djeca, a sve zbog lošeg odgoja od malena zlostavljaju svoje roditelje koji im pokušavaju ispuniti svaku željicu, ne misleći da pri tome čine baš najveću pogrešku. Dijete od malena mora naučiti što smije a što ne smije, što znači kada se nema, što znači poštenje, poštivati starije, psihički ne zlostavljati vršnjake kojima roditelji ne mogu priuštiti mobač od 5000 tisuća kuna, dosta ako ne i previše kunića za izlazak, dobar autić od tko zna koliko konjića snage, mogao bi nabrajati do sutra. No da ne bih jezik pregrizao moram reći da i danas ima predivne djece na koju bi se i mi stariji mogli ugledati.

  • laura, draga, u prave dječje potrebe ne spada da sve što poželi dobije u roku odmah, niti da se popne na glavu bilo svojim roditeljima bilo ikome drugome, niti da ga se štiti od života. Osim toga, generacije su se odgajale tako da su imale i kazne, neki i batine, neki su klečali na kuruzi … i nisu postali zlostavljači, upravo obratno! U današnje vrijeme je puuuno više nasilja nego što ga je ikad bilo – zašto? Upravo zato što se djeci sve daje, što djeca imaju sva, opravdana ali i IZMIŠLJENA prava, i nisu naučena biti strpljiva, poštivati i druge ljude oko sebe (ponekad se čini kao da nikoga oko sebe i ne doživljavaju kao osobe s pravima kakva i sami imaju, nego kao ispunjače svojih želja), nisu naučena na to da nešto jednostavno ne mogu imati, nisu naučena na to da imaju i neke odgovornosti … ZATO su frustrirana i posežu za nasiljem, počevši od bacanja na pod ako im roditelji u dobi od dvije godine nisu htjeli kupiti željenu igračku. Takav “odgoj” apsolutno nikome ne donosi nikakvo dobro u konačnici. Što se tiče pravog zlostavljanja, to je odlično protumačila Jadranka.

  • Bravo Laura ! Lijepo i jasno rečeno , pametnom dosta.
   Pogotovo odgovor drage Gogice. Uz svo poštovanje ja ju nebih želio za roditelja ili oko moje kćeri …ili mojih unučića. Nadajmo se da nema djece i da razmišlja o konzultiranja s profesionalcima .Lijep pozdrav.

 10. Pazite u cemu je fora!! Nas je troje! Sestra pa ja pa mladji brat!! Moj i sestrin odgoj je preslika ovog teksta. Pogotovo moj, jer je seka ipak bila malo manje zahtjevna. Brat mladji!!? Niti blizu!!! To je problem. Od iste mame je dozivio potpuno drugacijo odgoj radi toga sto se vrijeme promjenilo!! Znaci nebi zemlja!! I jo k tome nema sanse da mamu uvjerim da je razlika u mom odgoju i bratovom nemjerljiva!! Nece priznat!! A kaj se tice iskazivanja osjecaja koje svi naglasavaju tu smo isti! Tj cak bi rekao da bi prije reagirao i pomagao koji sam ful strogo odgojen nego mali!! Svi smo punoljetni da se razumijemo!

 11. JA SAM TAKO ODGAJALA SVOJU DJECU (MOŽDA U NEKIM STVARIMA MALO MANJE DRASITČNO) I OPET BI ISTO NAPRAVILA. SIGURNA SAM DA NISAM POGRIJEŠILA.( TO NE ZNAČI DA NISAM NIKAD POGRIJEŠILA ALI I TO IH TREBA NAUČITI.) NISU DJECA RODJENA DA NAS VUKU ZA NOS VEĆ DA SVI UŽIVAMO U MEĐUSOBNOM ODNOSU POVJERENJA, LJUBAVI I POŠTOVANJA. …..

 12. Blagoslivljajte svoju djecu prije skole i pogotovo prije spavanja.Nije stvar ni u jelu ni u ducanu ni u odgoju 80-ih stvar je u nama.Kakvi smo mi takva su i djeca.Hvala Bogu imam ih petero pa sam vec puno toga naucila.

 13. Autoritet se stvara primjerom i konzistentnoscu, a ne batinom i ignoriranjem. Sretno ti bilo s djetetom koje nema emocionalnu podrsku i koje se ostavlja da zaspe u suzama.
  I ako djetetu nesto nije fino to znaci da to njegov organizam ne treba taj sastojak.
  Moji klinci do 5 godine nisu probali slatkis, padali su stalno i sami se dizali, sami rade zadacu za skolu od 1. razreda (nikad u boravku nisu bili), nikad, ali nikad nisu plakali za igrackama ili bilo cime. Znaju se nositi s negativnim emocijama, sve sami rade (peru se, rade si jednostavnije obroke, zadace, lektire), imaju jako izrazen stupanj odgovornosti bez da im mi kao roditelji ista kazemo, i ljude dijele samo na dobre i lose.
  Nema batina, nema ucjena, nema drasticnih kazni. Sve im je dostupno, racunala, hrana, slatkisi, smartphonei… no oni prvo naprave posao. U skoli su iznimni ucenici i stalno u nekim posebnim programima. Ja osobno to ni neznam ni sto uce ni u kakvim programima su. To je njihov posao, a ne moj. Ne opterecujemo se niti ovjenama. Kako si sam radi takve ce mu i ocjene biti. Iz skole nas je zvala psihologica da vidi kako smo ih odgajali da smo dobili takav rezultat i takav stupanj zrelisti i komunikacije.

  Slazem se da roditelji previse rqde i razmazuju svoju djecu, al pustiti dijete da place ce imati svoju cijenu na emotivnom planu. I da autoritet se gradi razgovorom i pozitivnim primjerom, a ne strahovladom. I koliko god mislis da si ga ti rodila i da je dijete tvoje, varas se. Dijete je svoje.
  Preporuka: procitati knjige Jespera Juula

  • Super ste to napisali, upravo ono o cemu sam razmisljao.
   Ne dodajem nista osim toga da takav primitivan clanak pokazuje jako slabo razumjevanje psihologije djeteta i odgoja opcenito, toliko da je opasno, jer produbljuje jos vise kriva uvjerenja onih koji ga citaju

  • Na žalost Benk, danas se previše pažnje polaže na dječje emocije i psihičko zdravlje, ne smiješ ga ni na što siliti ono će samo odlučiti …. kad će se riješiti pelena, kad će jesti blitvu i kad je vrijeme za spavanje i slične bedastoće… a kako će, molit ću, odlučiti, ako mu roditelj ne da smjernice i ne nauči da se kakati može i mora na kahlicu i wc-školjku i da je blitva jednako fina kao i pomes frites. Ako postavimo dijete u centar svojih života i brinemo samo o njegovom psihičkom, fizičkom, emotivnom i inom zdravlju, što je s našim (roditeljskim) psihičkim, fizičkim, emotivnim i inim zdravljem? Što će biti s našom djecom ako mi roditelji “puknemo”?

  • Bend,to je komentar u kojem sam našao sve. Samo bih dodao na sve komentare da je odgoj svakog djeteta jedan filmski scenario i kompozicija svega skupa…. ljubav,drama , obitelj koja nas okružuje Itd.
   Ne postoji lagani odgovor oko odgoja djece. Po meni je odgoj put sa dva pravca, obje strane slušaju i uče jedna uz drugu. Da ne filozofiram,ja sam samostalno odgajao svoju kćerkicu i uz pomoć i podrsku pozitivnih dobrih ljudi stasala je u divnog čovjeka i roditelja. Vrlo smo bliski do danas , a tako i s moja tri unučića. Svaki novi dan i momenat je novii izazov..nista nije uzeto za gotovo (granted ) i nista ne raditi da bi pokazali svijetu da smo mi bolji ” odgajatelji ” od onih drugih. Puno pozdrava i sve dobro zelim

 14. Tko je ovo shvatio ili razumio, uopće ne bi trebao imati nikakav komentar. Sve je jasno rečeno. Rođena sam ’70tih, odgojena u ’80tima i pripadam “opisu” odgoja i pristupa roditelj-dijete iz ovog teksta i nemre bit jasnije negoli je napisano.
  Tko komentira išta suprotno ili bilo kakvo neslaganje, taj ili nije odrastao u vremena takvog odgoja, ili je teško razmažena osoba slično odgajana kao današnja mladež ili zna da griješi u odgoju pa si neće to priznati…Gospođo Sandra, palac gore od mene!

 15. okej jedno je autoritet, ali da majka svoje dijete dozivljava kao “malu zivotinju” u punom smislu izraza mi se gadi.
  samo se nadam da je ova autoritativna mama ipak toplija uzivo no sto se cini iz ovoga teksta.
  …jer ako nije, imat ce jedno ustogljeno, disciplinirano dijete savrsenih manira koje ce kasnije – bilo uspjesno ili problematicno u zivotu – nju iz zivota sasvim iskljuciti.
  jednog dana kad ce i njoj mozda puno znaciti jedna pusa ili lijepa rijec, malo tetosenja u dubokoj starosti – to ce se njeno dijete najkorektnije ponijeti, njegovati ju i svaki tretman platiti – al joj se nece vise dotad znati ikada istinski pribliziti.

  • Kakve savrsene manire, kakva ustogljenost, jel lijepo pise da ga pusta da padne, da jede zemlju, da se zaprlja u pjescaniku? Sa druge strane, postavljena su mu je pravila i ima da ih se drzi, kao sto ce ih se morat drzati u skoli, na poslu i zapravo u svemu u zivotu.

  • Meni ova mama samo djeluje super normalno.I moja kcerka zna da sam ja nju rodila,vaspitavam je slicno ovoj zeni iz price,a pusica i lijepih rijeci dobija na pretek …Ali se zna sta se moze, a sta ne,pri cemu ne vidim da moje dijete pati zbog toga na bilo koji nacin….

 16. Naravno da sam ja rodila svoje dijete, a ne ono mene. Ja sam ga zeljela i znala da cu (velik) dio svog vremena posvetiti njemu i bila sam spremna na to. Nista sto radim za svoje dijete ne smatram zrtvom. I nikada mu necu reci ili pokazati da sam se u bilo kojem smislu zrtvovala za njega jer nisam. Ponekad je tesko, da, ali teskih situacija sam imala i bez djeteta.
  Slazem se vezano za postavljanje granica jer one su vazne za djetetov razvoj no ne na nacin “tko jaci taj tlaci”. To nije odgoj, to je pokazivanje moci. Dijete se nema moc obraniti od takvih napada. Kada se takvo iskazivanje moci pojavi u poslu, na primjer, to se zove mobbing. A kod kuce bi se takvo isto ponasanje trebalo zvati odgoj?
  Da, slazem se i da neki roditelji ne znaju postaviti granice pa onda imamo za primjer djecu za kojom roditelji trce po parku jer jedino tako zele jesti.
  I slazem se da se autoriteti trebaju postivati no postivanje nema veze sa strahom. Ovi pogledi o kojima se prica u tekstu, nemaju veze sa postovanjem vec sa strahom. Znam jer sam i ja tako odgajana. I dati cu sve od sebe da svom djetetu budem primjer kako se odnositi prema drugim ljudima, kako voljeti i pomagati drugima ali i zauzeti se za sebe. I uvijek cu pokusavati postaviti sto jasnije granice bez upotrebe moci jer sam ja “jaca” pa si to mogu dozvoliti.

  Shvacam o cemu autorica teksta pise no ne slazem se s nacinom odgoja. I nikada ne bih svoje dijete ostavila da zaspi samo u suzama. Nikada. Jer na razvoj njega kao osobe nece utjecati to sto sam ga nahranila i obukla i zadovoljila te potrebe te ga takvog pospremila i krevet vec to sto sam mu pokazla da nisam tu za njega, da mi nije vazan. A ja zelim da zna da mi je vazan i da vrijedi. Ne da vrijedi vise od drugih vec jednako kao i svi drugi. To se zove postovanje. Sebe i ostalih.

 17. Ono sto govoris su dvije apsolutno ne povezane stvari, uciti ga samostalnosti je jedno, stil koji opisujes je premisivni i takvi roditelji su popustljivi , a tvoj stil odnosa nije autoritativan ako sopas dijete zelenjavom jer se to mora jesti, postoje i druge namirnice koje u sebi sadrzavaju te.vitamine, pa malo guglaj o tome. Djeca su isto ljudi kao i svi mi na kraju krajeva, kao sto ti ne volis mahune tako ono ne voli grasak, kako se tebi nesto hoce u ducanu, tako se i njemu. S djecom treba znati to je.problem ( ne rijesava se sve batinom i ignoriranjem ) ,koji ocito neki ne znaju rijesiti, a svoje frustracije sto ne.nalazimo 5 minuta za sebe je nas problem koji ne trebamo nad djecom istresati.

  • Rješenje za sve Vaše probleme financiranja.
   Jeste li spremni kako bi poboljšao svoje istraživačke aktivnosti za bilo projekt ili kupiti stan. No, banka će proza uvjete koje to nisu. Ja sam pojedinac sam odobravati kredite u rasponu od 5.000 do € 1.500.000 ima sve osobe u mogućnosti ispuniti svoje i kamatna stopa je 3% godišnje. Ili ti treba novac zbog drugih razloga; slobodno me kontaktirajte za više informacija. Kontakt hvala mi na moj e-mail adresu: [email protected]