Foto: pixabay.com

Nadarena djeca čak i kod najuobičajenijih stvari imaju originalan pristup. Izuzetno su fokusirani, ali samo na ono što ih zanima. Ukoliko im je dosadno, koncentracija će se izgubiti.

atma.hr – 52
Ne zaboravite da je sposobnosti poprilično teško izmjeriti. Čak i kod najvećih umova koji su živjeli u ovom našem svijetu napravljene su greške prilikom mjerenja sposobnosti.

Einsteinova učiteljica rekla je za njega da je on „zatvorena, sporoumna osoba, stalno uronjena u svoje glupe snove“. Edison je svojoj majci iz škole donio bilješku u kojoj je učiteljica napisala da je njen sin slabouman. Zato nemojte nikada podcjenjivati svoju djecu.

Donosimo vam 15 znakova uz pomoć kojih ćete moći prepoznati da je vaše dijete nadareno:

1. Nadarena djeca pričaju kao profesori. U stanju su učiti mnogo brže od prosječne djece, lakše savladavaju jezičke vještine i imaju vrlo obiman rječnik u kojem se nalaze mnoge složene riječi.

2. Oni su u stanju definirati obrasce. Njima je jasno vrijeme kada mama dolazi kući čak i ukoliko ne znaju gledati u sat.

3. Ovakva djeca mnogo čitaju, vrlo su radoznali. Žele saznati sve što ih zanima, oni čitaju sve što im padne pod ruku.

4. Posjeduju izuzetan talent za nešto. Moguće je da su talentirani za prirodne znanosti, sport ili umjetnost. U polju u kojem su talentirani daju izvanredne rezultate.

5. Odgovara im društvo starije djece i odraslih ljudi. Darovita djeca mentalno su razvijenija pa su manje zainteresirani za komunikaciju sa svojim vršnjacima.

atma.hr – 52
6. Izuzetno su fokusirani, ali samo na ono što ih zanima. Ukoliko im je dosadno, koncentracija će se izgubiti.

7. Vrlo su zreli i imaju visoko razvijenu emocionalnu inteligenciju. Nisu skloni trikovima i nestašlucima.

8. Originalni su, čak i kod najuobičajenijih stvari oni imaju originalan pristup.

9. Ova djeca su najčešće lideri. Imaju sposobnost rješavati probleme i misle van okvira i zbog toga su dobre vođe. To se prepoznaje još u djetinjstvu.

10. Oni znaju svoj put. Dok je drugoj djeci neophodan savjet roditelja ili nastavnika, darovita djeca odmah znaju kuda treba ići.

11. Izuzetno su energični. Stalno su u pokretu. To je zato što njihov mozak radi neprestano. Ovakva djeca često pričaju vrlo brzo, jer se trude da njihove riječi budu u korak s njihovim mislima.

12. Nadarenoj djeci je neophodna samoća. Iako uživaju u druženju s ljudima, oni jako vole imati vrijeme za sebe. To im omogućava da razviju svoju kreativnost.

13. Oni vole prirodu, njene prizore i zvukove.

14. Iako su nadareni, ponekad se dogodi da ne ostvare svoj potencijal jer troše svoju mentalnu energiju na stvari koje ih ne zanimaju.

15. Za njih je učenje zabavno. Oni uživaju u učenju toliko da im to postaje hobi. Naprosto žude za novim znanjem.

infpult.info