Foto: commons.wikimedia.org

Dječaci koje su majke odgajale tako da su uključene u svaki aspekt njihovog života, zapravo nikada nisu dobili priliku da se zauzmu za sebe. Na taj način nastaju slabi muškarci.

atma.hr – 52
Kada pričamo o obiteljskim odnosima, odgoj koji ne odgovara pravilnom razvoju djeteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa “muškarac-dijete”.

Što to znači?

Na primjer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u svom djetetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno. Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom “ugušiti” sina, vezujući ga za sebe i onemogućavajući da se on riješi osjećaja ovisnosti o njoj.

Kao dijete tako kompulzivne majke, jednostavno ne može živjeti sam. Majka će stalno ispravljati sve greške i donositi sve važne životne odluke za vas sve dok joj to dopuštate. Jung je jasno opisao taj odnos.

“I evo čovjeka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava pobjeći iz ovog hladnog i surovog svijeta, koji ne može razumjeti. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebao odrasti kao muškarac – i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i osnuje svoju obitelj.

Svjedok ste neke vrste zavjere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedan drugome da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizirani tajnim sjećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke… To nameće određene zahtjeve čovjekovoj muškosti, njegovoj revnosti i, iznad svega, njegovoj hrabrosti i odlučnosti da sve stavi na kocku. Da bi to uradio, bit će mu potrebna podrška izdajničkog Erosa, koji je u stanju zaboraviti majku i preživjeti prekid s prvom ljubavlju svog života.”

atma.hr – 52
Ta misao je vrlo duboka i nekima se njeno postojanje može učiniti nerealnim, ali poanta je u tome da majke koje podižu izdržavanu djecu sve to rade svjesno, željele one to priznati ili ne!

Njihovi sinovi nisu u stanju pronaći pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan.

Neki muškarci zaista nisu u stanju postići psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega. Ali, za uspješan i samostalan život takvi se muškarci trebaju riješiti ovisnosti koju njihova majka osjeća prema njima.

stil.kurir