Foto: pixabay.com

Sada je pravo vrijeme da uberete listove maslačka i iskoristite ih na ovaj način. Iako se smatra korovom, on je izuzetno moćna biljka. U stanju je očistiti jetru, probavni sistem i bubrege.

atma.hr – 52
Maslačak možete dodavati jelu prilikom kuhanja, ali i pripreme salata.

Maslačak sadrži hranljive sastojke koji su dobri za naš organizam. Ima zadivljujuće svojstvo čišćenja organizma, rješavajući problem zadržavanja tekućine.

  • Maslačak aktivira jetru i stimulira proizvodnju žuči, pomaže u liječenju bolesti probavnog sistema. Maslačak je prirodni laksativ, što znači da se koristi u borbi protiv sporog varenja i konstipacije.
  • Maslačak ima stimulativne osobine koje potiču rad bubrega. Ljekovite komponente maslačka uklanjaju mokraćnu kiselinu, zbog čega je u stanju izliječiti giht.
  • Koristi se i za uklanjanje kamena u bubregu.
  • Maslačak sadrži mnogo željeza.
  • Čisti krv tako što uklanja toksine i poboljšava funkcioniranje svih organa.

Karakterističan gorak okus maslačka stimulira rad jetre i pospješuje njeno čišćenje od toksina. Zato se maslačak preporučuje osobama koje pate od ciroze jetre i hepatitisa.

atma.hr – 52
Ciroza jetre često nastaje uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola. Ova navika je krivac za pojavu nepravilnosti u tkivu jetre. Uslijed praćenja pacijenata sa cirozom jetre, uočeno je njihovo ozdravljenje nakon korištenja čaja od maslačka. Preporuka je da se ovaj čaj pije 2 do 3 puta dnevno kako bi učinak bio potpun.

Kako očistiti jetru maslačkom?

Maslačak je samo dodatak medicinskom liječenju. Ukoliko imate cirozu jetre ili bilo koje probleme s jetrom, obavezno posjetite liječnika koji će vam dati odgovarajuću terapiju, a čaj od maslačka koristite samo kao dodatak liječenju.

Čišćenje jetre maslačkom neće imati učinka ako pacijent nastavi pušiti i piti alkohol.

Liječenje maslačkom se sprovodi u obliku ispijanja vrelog čaja od ove biljke. Vrela voda omogućava maslačku da “otpusti” korisne supstance koje zacjeljuju jetru.

Liječenje maslačkom ne smije trajati duže od 4 mjeseca, u suprotnom dolazi do neželjenih posljedica u vidu alergije, povraćanja, osjetljivosti na sunce itd.

Najbolje je koristiti listove maslačka u salati. Na  taj način ćete omogućiti maslačku da očisti vašu jetru, bubrege i crijeva.

liposomalni vitamin c 1

Napomena: Listove mladog maslačka berite na livadi koja je udaljena od puteva i automobila. Listove pažljivo operite, a potom ih potopite u 1 l vode u kojoj ste rastopili 1 žlicu sode bikarbone.

Kada listovi maslačka odstoje oko 20 minuta, ponovo ih isperite pa ih isjeckajte u salatu ili ih koristite kao dodatak proljetnim varivima.

Ako želite čistu jetru, fizička aktivnost je neophodna. Ne  zaboravite da se toksini iz tijela izlučuju i kroz znoj.

Vodite računa o svom zdravlju!

Ako uzimate lijekove, najbolje bi bilo da se konzultirate s liječnikom prije nego počnete koristiti maslačak.

stil.kurir