Foto: pixabay.com

Osjećate li simptome povećane razine šećera kao što su naglašen osjećaj žeđi, stalna potreba za mokrenjem, umor, zamagljen vid, zbunjenost i ubrzano disanje, posegnite za biljkama koje prirodno snižavaju razinu šećera u krvi. Regulacija glukoze, smanjenje umora te zaštita od bolesti poput dijabetesa i raka samo su dio ljekovitih dobrobiti koje ove biljke mogu podariti vašem zdravlju.

atma.hr – 78
10 biljaka za prirodno liječenje dijabetesa

Simptomi hiperglikemije ili povećane razine šećera u krvi su naglašen osjećaj žeđi, stalna potreba za mokrenjem, umor, zamagljen vid, zbunjenost i ubrzano disanje. Osjećate li te simptome, posegnite za biljkama koje prirodno snižavaju razinu šećera u krvi.

Regulacija glukoze, smanjenje umora te zaštita od bolesti poput dijabetesa i raka samo su dio ljekovitih dobrobiti koje ove biljke mogu podariti vašem zdravlju.

Kako biste izbjegli nagli porast šećera u krvi, svakako iz prehrane izbacite namirnice bogate rafiniranim šećerom i brzu hranu prepunu aditiva.

1. Cejlonski cimet

Osim što ima protuupalna, antikancerogena, protugljivična i antioksidativna svojstva, ovaj začin je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. Cimet snižava razine šećera u krvi tako što usporava probavu te odgađa apsorpciju glukoze iz crijeva u krv.

Pridonosi osjetljivosti na inzulin tako što potiče stanice da na pravilan način koriste glukozu. Koristan je samo cejlonski cimet, koji ima puno više ljekovitih svojstava od kineskog.

atma.hr – 39

2. Ružmarin

Jeste li znali da ružmarin spada među najzdravije mediteranske začine zahvaljujući tome što sprečava nastanak raka već na staničnoj razini? Kada je riječ o dijabetesu i kontroli razine šećera u krvi, ova je začinska biljka djelotvornija ako je uzimate u svježem obliku.

Naime, svježi ružmarin sadrži više polifenola i flavonoida, tvari koje pomažu kod dijabetesa tipa 2. No i sušeni ružmarin ima učinak snižavanja razine šećera u krvi, stoga slobodno i njega što češće dodajte u svoja jela.

Ako uzimate sredstva za smanjenje tlaka, savjetujte se s vašim liječnikom prije uzimanja ružmarina.

3. Češnjak

Ovaj začin intenzivnog mirisa i okusa sadrži tvari koje pridonose širenju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Također, sprečava nastanak tumora i raka te pomaže u snižavanju kolesterola i šećera u krvi. Najbolje je jesti svježi češnjak, jer ako ga dugo kuhate ili pirjate, uništavate njegova prirodna zaštitna svojstva.

Brojna istraživanja su potvrdila da svakodnevnom konzumacijom svježeg češnjaka možete sniziti razine glukoze u krvi. Sadrži vitamine B6 i C, koji uvelike pridonose održavanju normalne razine šećera u krvi.

atma.hr – 75
4. Kurkuma

Kurkumin, polifenol prisutan u kurkumi, pomaže stanicama da na pravilan način koriste glukozu. Istraživanje je pokazalo da se uzimanjem kurkume može uvelike smanjiti rizik od dijabetesa.

Naime, ekstrakt kurkume ima stopostotnu učinkovitost u sprečavanju pojave šećerne bolesti kod osoba koje već imaju stanje predijabetesa.

Studije su također pokazale i da kurkuma može smanjiti oštećenja gušterače kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, za koje se prije smatralo da su nepopravljiva.

5. Ginseng

Ovaj je kineski korijen odavno poznat po svojim ljekovitim učincima, poput poboljšanja pamćenja i općeg stanja organizma, normalizacije krvnog tlaka, jačanja spolne moći i sl. Također ima antikancerogena i protuupalna svojstva te jača imunitet.

Ginseng ujedno snižava razine glukoze i lošeg kolesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da povećava osjetljivost na inzulin kod zdravih osoba.

atma.hr – 78
6. Neem

Lišće ove indijske biljke stimulira proizvodnju inzulina u beta-stanicama gušterače te pridonosi distribuciji glukoze kroz cijelo tijelo kako bi se ono opskrbilo s dovoljno energije.

Kada se povise razine šećera u krvi, uspori se cirkulacija, stoga nije nikakvo čudo što osobe koje boluju od dijabetesa obično imaju slabu cirkulaciju.

Upravo lišće neema pomaže boljem protoku krvi kroz tijelo, čuvajući tako i zdravlje arterija.

7. Peršin

Osim što može prevenirati pojavu raka, reumatoidnog artritisa i osteoporoze, redovita konzumacija peršina može spriječiti i dijabetes. U Turskoj se peršin tradicionalno koristio kao lijek za šećernu bolest. Istraživanja su pokazala da ova začinska biljka doista snižava razinu glukoze u krvi, a usto poboljšava funkciju jetre.

Da biste osjetili ove dobrobiti, peršin trebate konzumirati barem mjesec dana. Što češće ga dodajte sušenog ili svježeg u jela, juhe, smoothieje ili salate.

atma.hr – 39

8. Gorka dinja ili karela

Ovo povrće, koje izgledom podsjeća na krastavac, samo nešto grubljeg izgleda, potječe iz južne Azije. Budući da snižava razine glukoze u krvi, smatra se prirodnim inzulinom te saveznikom u borbi protiv dijabetesa.

Gorka dinja također pridonosi detoksu organizma, jača imunitet, olakšava tegobe dišnih organa, pomaže kod psorijaze, djeluje protiv raka dojke i gušterače.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

9. Piskavica

Sjeme ili lišće piskavice pridonosi ravnoteži razine šećera u krvi. Naime, budući da sadrži alkaloid trigonelin te obilje topivih vlakana, sjeme usporava probavu ugljikohidrata i apsorpciju glukoze iz crijeva u krv.

Samim time pridonosi i osjećaju sitosti. Osim toga, ova biljka daje snažan poticaj vašem metabolizmu, snižava razinu lošeg kolesterola i triglicerida, a povisuje razine dobrog kolesterola.

Za ravnotežu šećera u krvi, pomiješajte 1 čajnu žlicu mljevenih sjemenki piskavice s toplom vodom i pijte ujutro. Mljeveno sjeme piskavice možete dodavati i u kruh ako ga sami pečete.

atma.hr – 75
10. Čili

Australsko istraživanje pokazalo je da redovita konzumacija čilija u prahu može pomoći regulaciji i kontroli inzulina. Stoga je ovaj začin jako dobar za pretile osobe i za one koji boluju od dijabetesa. Osim toga, čili usporava rast stanica raka gušterače.

Imajte na umu to da redovitim unosom ovog pikantnog začina možete spriječiti pojavu dijabetesa tipa 2. Čili, naravno, nemojte koristiti ako imate čir na želucu ili neke druge probavne tegobe poput žgaravice.

alternativa-za-vas