Knjiga Maye Angelou „Znam zašto ptica u kavezu pjeva“, prva u nizu njezinih slavnih memoara, klasik je američke i svjetske književnosti. Ona će vas dirnuti u srce, rastužiti vas do suza, slatko nasmijati i obnoviti vašu vjeru u ljude, u snagu ljudskog duha. Ona pršti životom, otkriva užas sramote, nemoć osvetoljubivosti, ushit nade, opojnost ljubavi, blaženstvo samoće. Ovo je knjiga o odrastanju, u svakom smislu te riječi.

atma.hr – 61
Prva od šest autobiografskih knjiga kultnog statusa, „Znam zašto ptica u kavezu pjeva“, njezina je najupečatljivija knjiga memoara i prvi je put prevedena na hrvatski jezik. Briljantno napisano štivo i dokument vremena, u jednakoj mjeri dirljivo i nadahnjujuće. Poetična i snažna, istodobno puna radosti i boli, puna tajni i uspomena, knjiga koja će vas i nasmijati i naježiti i rasplakati. Jednako inspirativna za mlade kao i za odrasle čitatelje. Jedan od vrhunaca svjetske literature, i nezaobilazna nositeljica ženskog, ali i ljudskog glasa, u izvrsnom prijevodu Željke Gorički.

„Maya Angelou živjela je ono o čemu je pisala. Shvaćala je da dijeljenjem svoje istine postaje dijelom svih velikih ljudskih istina – o čežnji, napuštanju, sigurnosti, nadi, čuđenju, predrasudama, misterijima i, naposljetku, samootkrivenju: spoznaji o tome tko ste zaista i oslobođenju koje ljubav nosi sa sobom. I svaka od tih bezvremenskih istina prisutna je u ovom prvom autobiografskom zapisu iz njezina života. Jako sam sretna (a znam da bi i ona bila) što će čitava nova generacija čitatelja imati priliku upoznati se s pričom Maye Angelou i skupiti snagu da spozna svoju.“ – Oprah Winfrey

atma.hr – 61
O autoru:

Maya Angelou, rođena kao Marguerite Ann Johnson (St. Louis, 4.4. 1928 – 2014.) bila je američka pjesnikinja, spisateljica, glumica, redateljica i aktivistica, izuzetna, utjecajna osoba američkog pokreta za građanska prava. Godine 2001. časopis Ladies Home Journal uvrstio ju je među 30 najmoćnijih žena Amerike. Njezine su knjige prevedene na mnoge svjetske jezike, a najpoznatija i najprevođenija Znam zašto ptica u kavezu pjeva, (1969.), nominirana je i za Nacionalnu književnu nagradu.

Pisala je i eseje, scenarije, drame, poeziju pa čak i kuharice. Knjiga poezije Just Give Me a Cool Drink of Water ‘Fore I Die (1971.) nominirana je za Pulitzerovu nagradu. Okušala se u mnogim vidovima umjetnosti i obrazovanja, za što je primila brojna priznanja i nacionalne nagrade. Prijateljevala je s najutjecajnijim osoba svojeg doba, od Martina Luthera Kinga, do Opre i Baracka Obame te se i danas smatra uzorom mladima.

Maya Angelou: Znam zašto ptica u kavezu pjeva

znam zasto ptica u kavezu pjevaminiKnjiga Maye Angelou „Znam zašto ptica u kavezu pjeva“, prva u nizu njezinih slavnih memoara, klasik je američke i svjetske književnosti. Ona će vas dirnuti u srce, rastužiti vas do suza, slatko nasmijati i obnoviti vašu vjeru u ljude, u snagu ljudskog duha. Ona pršti životom, otkriva užas sramote, nemoć osvetoljubivosti, ushit nade, opojnost ljubavi, blaženstvo samoće. Ovo je knjiga o odrastanju, u svakom smislu te riječi.

240 stranica, format: 15×23 cm

Cijena: 129 kn