Fotografija: Zita Debreczeni

Widget not in any sidebars

Ako pitate bilo kojeg liječnika opće prakse, reći će vam da su njihovi uredi najposjećeniji u periodu odmah poslije božićnih blagdana i oko Nove godine.

Tada su najbrojnije posjete pacijenata, zbog prehlade, gripe, virusa…

Razgovarala sam i s Dr. Mamić u istraživanju kako ostati zdrav i raspoložen tijekom i nakon blagdana.

Najčešći razlozi su pad imuniteta, a uzroci tome su nezdrava prehrana, previše alkohola, nedovoljno kvalitetnog sna, emotivni stresori (sjetite se one „posebne“ tetke koja vas svaki put zna dovesti do ruba samokontrole), pad u temperaturi i nedovoljno toplo odijevanje, tj. smatramo da smo nepobjedivi/nepovredivi.

Činjenica je da ćete se najvjerojatnije prejesti i prepiti i to s „nezdravim“ namirnicama i pićem.

Slijede mali trikovi i prijedlozi kako da koliko-toliko ostanete pod kontrolom i zadržite vaše fizičko, mentalno i emotivno zdravlje:

1. Svjesnost

13631387_10154364395984254_8194223316118506693_n– Važite se redovito, barem svaki drugi dan.

Dokazano je da redovitim vaganjem postoji veći uspjeh skidanja i održavanja tjelesne težine. Ignoriranje činjenica vas neće spasiti od uzročno-posljedičnih fenomena materijalnog/fizičkog svijeta. Vaga ne laže i time možete održati stabilniju kilažu. Kad jedemo više ugljikohidrata i slanih namirnica tijelo također više zadržava vodu i stomak nam je napuhan.

– Voda.

Pijte najmanje 2 litre čiste vode dnevno, više ako vježbate. Voda nam je potrebna za normalno funkcioniranje tijela, mozga (naše tijelo se sastoji od 60-70% vode)

– San i relaksacija.

Idealno, spavajte 7 do 8 sati svaku noć. Nekad će vam tijelo trebati i 9 sati (žene trebaju u prosjeku jedan sat više sna od muškaraca).

– Dišite.

Budite svjesni kako se osjećate jer kad dišemo kratko i površinski, osjećamo se napeto. Kad dišemo dublje, mi smirujemo živčani sustav, a s dubokim udahom i izdahom je teško ostati napet.

Formula može biti 4-4-4-4, tj. 4 sekunde udišite duboko, držite dah 4 sekunde, izdišite 4 sekunde i držite izdah 4.

Ili poznata Sekvenca 4-7-8, za brzo uklanjanje stresa:

  • 1. Sjedite uspravno na stolici
  • 2. Vrh jezika postavite uz nepce te ga držite tu tijekom cijelog procesa disanja
  • 3. Tiho udahnite kroz nos sporo brojeći do 4
  • 4. Držite dah 7 sekundi
  • 5. Zrak izbacite kroz usta brojeći do 8 istovremeno praveći blagi zvuk

Ponovite ovaj ciklus disanja još tri puta.

15424495_10154761126674254_1986403805_n
Fotografija: Zita Debreczeni

– Pripremite se emotivno za članove obitelji koje želite, ali ne možete izbjeći:

Meditacija, barem 5 minuta ujutro da se stabilizirate za nadolazeći dan i ljude. Zamislite situacije i što bi vam mogli reći (vjerovatno već znate iz iskustva tko će što dobaciti i komentirati). Zamislite kako mirno i bez bijesa odgovarate ili jednostavno ignorirate sa osmjehom, kako sa samokontrolom komunicirate. Kad vas netko pokušava uvući u emotivne igre, a vi ne prihvatite poziv, oni se moraju sami “igrati” – to im je dosadno i onda traže nove igrače odnosno žrtve.

Kada nešto intenzivno zamislite, velika je mogućnost da ćete to i ostvariti. Naša moć svjesne i pozitivne mašte utječe na naš moždani/živčani sustav i to možemo iskoristiti za sebe.

– Vježbajte.

Ako imate naviku vježbati, pod svaku cijenu nastavite! Nikada nećete požaliti to što ste vježbali… velika je mogućnost da ćete požaliti što niste. Ako već unaprijed znate da ćete se bolje i zdravije osjećati ako vježbate, onda svjesno birate sreću i zdravlje!

Ako nikad niste vježbali, sada je savršeno vrijeme da počnete, učlanite se u klub ili teretanu jer će vas vježba držati emotivno stabilnijim i sagorjeti prekomjerne kalorije koje ćete unositi. Npr. vježbe koje su odlične: hodanje, plesanje, pilates i joga, dizanje utega i druge vježbe u teretani, boks i kickboxing (fenomenalno za otpuštanje stresa!), jogging, planinarenje, skijanje, itd. Mnoge stvari možete i kod kuće odraditi samo s vlastiti tijelom. Postoje milijuni YouTube snimaka s vježbama.

– Priuštite si par minuta nasamo

… meditacija, čitanje, mirisna kupka, frizer, masaža, pola sata sna popodne.

Bit će stresno i užurbano, emotivno, iscrpljujuće, ali iznimno je važno da barem par minuta dnevno imate samo za sebe! To može biti na treningu, kratka šetnja parkom, pisanje vaših misli i emocija u dnevnik, vožnja autom s vašom najdražom glazbom.

2. Tijekom blagdanskih obroka

– Prvo pojedite bjelančevine i povrće, pijte vodu… onda pojedite ugljikohidrate, kolače, i pred kraj konzumirajte alkohol.

Time ćete osigurati da se prvo napunite hranjivim i zdravim namirnicama… i onda uživajte u izabranim slasticama i/ili piću.

Kad je ogromna količina hrane ispred nas, velika je vjerojatnost da ćemo se prejesti. Usporite, stavite u tanjur manje nego što vam oči govore. Stvarno uživajte u hrani i to će vas usporiti i manje ćete pojesti.

– Pijte čaj tijekom obroka.

Za našu kulturu zvuči izuzetno čudno, ali svaka osoba iz Azije pije vrući čaj (ili samo vruću vodu) uz toplu hranu. Tvrde da je puno zdravije, bolje za metabolizam i cirkulaciju – kako je vaša cirkulacija povećana, tijelo lakše obavlja detoksikaciju. Hladna voda usporava funkciju organa i utječe na grčenje mišića.

– Uzimajte suplemente vitamina i minerala

…dnevno uzimajte kvalitetne dodatke prehrani da ojačate imunitet i osigurate optimalnu funkciju tijela.

– Koristite tehnike koje brzo pomažu smanjenju stresa

…vježba, boks, udaranje jastuka, vrištanje dok vozite sami s ultra-glasnom glazbom, gledanje komedija, plešite šašavo i pjevajte sami ispred ogledala.

3. Stav i ponašanje

– Smijeh

… je odlična i nevjerojatno efektivna (preventivna) medicina! Terapija smijeha je uvedena kao medicinska terapija nakon što je Norman Cousins (1915-1990), dugogodišnji urednik „Satruday Reviewa“, globalno aktivni mirotvorac, primatelj stotina nagrada, uključujući UN medalju mira, i dobitnik gotovo 50 počasnih doktorata – podigao svjetski interes 1964. kad se čudesno oporavio od smrtonosne bolesti, ankilozantnog spondilitisa (rijedak oblik degenerativnih artritisa). Tvrdio je da mu samo 10 minuta intenzivnog smijeha iz trbušnih mišića daju dva sata sata bezbolnog sna! Prethodno ništa, čak ni morfij, mu nije mogao pomoći. Njegova priča zbunila je znanstvenu zajednicu i inspirirala niz istraživačkih projekata. Njegova knjiga iz 1979. “Anatomija Bolesti” (Anatomy of an Illness) je klasik.

– Zahvalnost

… pišite dnevnik, pogotovo prije spavanja i navedite najmanje 3 stvari za što ste zahvalni taj dan (neke stvari se mogu ponavljati iz dana u dan, ako ste stvarno zahvalni).

Primjer:

“Tako sam zahvala što imam krov nad glavom i topao krevet, hranu, zdravlje, divne ljude u mom životu, što sam završila školu/tečaj, što imam posao, kavica sa prijateljicama, što sam putovala u Italiju…”

Kada zaspemo s osjećajem zahvalnosti, naša podsvijest ostaje s tim osjećajem tokom cijelog sna! Zato je trenutak prije nego zaspete i čim se probudite najmoćnije doba da utječete na svoju podsvijest u kojoj stanuju vaša automatska ponašanja, uvjerenja, navike… Izaberite u tim trenucima kako se želite osjećati s pozivnim mislima, knjigama, dnevnikom zahvalnosti i/ili dnevnikom prijašnjih uspjeha. Tada će pozitivnije navike postati dio vašeg karaktera (treba oko 21-28 dana da stvorimo nove navike).

11234912_10153824403784254_3788684951862581406_o

– Dodir, ljubav…

Ovaj period je zapravo blagdan ljubavi, međusobnog razumijevanja i nježnosti. Vrlo lako je to zaboraviti dok smo užurbani i razmišljamo o poklonima, o pripremi velikog božićnog ručka… Sjetite se maziti s voljenima, s djecom, s ljubimcima. Dodirom se luči hormon oksitocin koji se također naziva “hormon ljubavi” – smireniji smo, zdraviji smo i naš imunitet je jači. Otvorite srce jer par minuta maženja na dan nas čak može učiniti mlađima!

Bez grižnje savjesti, molim!

Vaše tijelo i vaš metabolizam želi da si nekad nešto priuštite, i da tokom toga uživate u tome, da se ne osjećate krivima! Na metabolizam jako utječe naše emotivno stanje. Naše emotivno stanje luči hormone. Hormoni stresa (kortizol, adrenalin) nam uspore metabolizam i masne naslage lakše nastanu (pogotovo oko struka). Hormoni relaksacije i “sreće” (serotonin, endorfin, oksitosin ili “hormoni ljubavi”) ubrzavaju metabolizam te se funkcija cijelog organizma odvija optimalno.

atma.hr – 52
Malo znanstvenih činjenica:

– Znanstvenici u Engleskoj su dokazali da oni koji se ne osjećaju lošima i krivima – manje se debljaju

– Kad se osjećamo krivima, metabolizam nam se usporava, luče se hormoni stresa (kao kortizol) koji zadržavaju masne naslage, te lakše odustajemo od zdrave prehrane i treninga

– Ako preskačete doručak, postoji 4,5 puta veća mogućnost da ćete imati prekomjernu tjelesnu težinu

– Alkohol dovodi do dehidracije mozga i cijelog tijela. Kad ne pijemo dovoljno tekućine (čiste vode), imunitet nam ne funkcionira optimalno i veća je mogućnost da se razbolimo – jer mozak i tijelo pate. Alkohol također nazivaju “praznim kalorijama”, što znači da unosimo kalorije u naše tijelo, ali one nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost.

“Duševnih bolesti najviše je u jesen i poslije Nove godine. Najgora je sredina siječnja, kada se ljudi vraćaju u kolotečinu, a smanjen je broj događaja, pogotovo u manjim sredinama – što ih dovodi do osjećaja izolacije. Dani su kraći, tamniji i hladniji i to uvelike utječe na naše mentalno zdravlje.”– rekla mi je dr Mamić.

Svim ovim savjetima možete osigurati da vas ne uhvate tmurne emocije i misli te da uspješno i veselo preživite (doživite!) blagdanski period.

Dakle, uživajte u svakom zalogaju! Psiholozi su promatrali da oni koji slave ukusnu hranu imaju veću šansu da ostanu zdrave tjelesne težine!

Neka vas ova izreka prati tijekom i nakon blagdana:

“Ništa nije toliko ukusno kao osjećaj zdravlja, vitalnosti i udobnosti u vlastitome tijelu!”

Milijana de Mori Najjača žena Hrvatske (dizanje utega/powerlifting) / Osobna trenerica & predavač na koledžu za osobne trenere / Master HNLP & NLP coach (life & mind coach)

Fotografija (naslovna): Zita Debreczeni