Foto: pixabay.com

17. srpnja/jula 2023. Sjeverni čvor će prijeći u Ovna, a Južni čvor u Vagu, postavljajući nas na novo zajedničko putovanje koje će trajati do 11. siječnja/januara, 2025.. Prilikom svake pomrčine u ovim znakovima, Svemir će otkriti više lekcija, darova i rada koje nam Mjesečevi čvorovi spremaju. Na osobnoj razini, Sjeverni čvor u Ovnu će ukazati na to gdje trebamo poduzeti hrabrije korake u našim životima. Možda ćemo morati staviti svoje ratničke maske i krenuti naprijed kako bismo stigli tamo gdje želimo biti. Južni čvor u Vagi također može dovesti do sukoba u odnosima koji se mogu odnositi na prošli život ili rano djetinjstvo. Možda ćemo se zateći kako duboko zaranjamo u svoju prošlu uvjetovanost da vidimo kako se ona manifestira u našim današnjim odnosima.

atma.hr – 52
Mjesečevi čvorovi su matematičke točke ucrtane između Sunca i Mjeseca i povezane su s ciklusima pomrčine. Postoje Sjeverni i Južni čvor, koji su uvijek točno jedan nasuprot drugome, stvarajući moćnu os koja postaje visoko nabijena, posebno tijekom sezone pomrčine.

Dok Mjesečevi čvorovi zvuče prilično tehnički, oni su zapravo jedna od najčarobnijih i najezoteričnijih komponenti astrologije. Mjesečevi čvorovi mogu nam reći nešto o tome što smo radili u prošlom životu, koja je naša svrha u ovoj inkarnaciji i koje smo lekcije svladali na razini duše.

Na kolektivnoj razini, položaj Mjesečevih čvorova ukazuje na našu evoluciju kao društva i na koje teme i lekcije smo predodređeni da radimo.

U posljednjih 18 mjeseci, Mjesečevi čvorovi su se kretali kroz Bika i Škorpiona, pri čemu je Sjeverni čvor padao u Biku, a Južni u Škorpionu. Ovaj se ciklus sada priprema za kraj, jer će 17. srpnja/jula 2023. Sjeverni čvor prijeći u Ovna, a Južni čvor u Vagu, postavljajući nas na novo zajedničko putovanje koje će trajati do 11. siječnja/januara, 2025..

Prilikom svake pomrčine u ovim znakovima, Svemir će otkriti više lekcija, darova i rada koje nam Mjesečevi čvorovi spremaju. Zaronimo sada malo dublje i otkrijmo što svaki od ovih položaja čvorova znači.

atma.hr – 52
Sjeverni čvor u Ovnu

Sjeverni čvor u Ovnu ukazuje da se svi krećemo prema većoj neovisnosti, da poduzimamo više akcija i da smo poduzetniji kada je riječ o našim nastojanjima. Ovan je prvi znak zodijaka i predstavlja sadnju sjemena. To je vrlo plodna energija koja nas vodi da stvaramo, manifestiramo i znamo da smo moćni sukreatori Svemira.

Ovan također predstavlja neustrašivog ratnika koji može hrabro i samopouzdano ići naprijed. Dok Sjeverni čvor putuje kroz Ovna, možda ćemo morati zakoračiti u ratnički način rada i skupiti više hrabrosti da se suočimo s “bitkama” koje nas očekuju.

Ovan može biti vrlo vruća i opojna energija pa je vjerojatno da možemo osjetiti njegovu vatrenu prirodu, dajući nam poticaj hrabrosti, ali možda i malo temperamenta.

Na osobnoj razini, Sjeverni čvor u Ovnu će ukazati na to gdje trebamo poduzeti hrabrije korake u našim životima. Možda ćemo morati staviti svoje ratničke maske i krenuti naprijed kako bismo stigli tamo gdje želimo biti.

Na kolektivnoj razini, Sjeverni čvor u Ovnu može ukazivati na povećane šanse za ratove i globalne sukobe. No, također može vidjeti porast poduzetničkih projekata i neovisnijeg razmišljanja koje može dovesti do novih kreacija.

Zapravo, i na kolektivnoj i na osobnoj razini, ovo je vrlo kreativan smještaj koji će stvoriti osjećaj novog početka, omogućujući nam da odredimo ton za život kakav želimo živjeti.

atma.hr – 52
Južni čvor u Vagi

Južni čvor koji pada u Vagu ukazuje da smo sada spremni odmaknuti se od naših suovisnih tendencija. Nije da želimo potpuno zanemariti moć i snagu koju možemo postići partnerstvom s drugima, ali došlo je vrijeme da stvorimo malo više neovisnosti.

Vaga je povezana s pravdom i poštenjem, a ove kvalitete mogu biti pod mikroskopom u ovom položaju. Na društvenoj razini možemo se zateći u preispitivanju što je pošteno, a što pravedno. Nadajmo se da će ovo propitivanje potaknuti višu razinu svijesti o ovim temama.

Južni čvor u Vagi također ukazuje na potrebu da prvo sebi damo prioritet. Iako ne želimo izgubiti osjećaj suosjećanja, čini se da nam ovdje pada na pamet “što je dobro za gusku, dobro je i za gusana”.

Južni čvor u Vagi također može dovesti do sukoba u odnosima koji se mogu odnositi na prošli život ili rano djetinjstvo. Možda ćemo se zateći kako duboko zaranjamo u svoju prošlu uvjetovanost da vidimo kako se ona manifestira u našim današnjim odnosima.

Kako Vagom vlada Venera, mogli bismo također vidjeti industriju ljepote i reproduktivno zdravlje u središtu pozornosti.

Predviđanja za položaj čvorova Ovan-Vaga

Posljednji put kada je Sjeverni čvor pao u Ovna, a Južni u Vagu bilo je od prosinca/decembra 2004. do lipnja/juna 2006. Možete se osvrnuti na ovo vremensko razdoblje u svom životu da vidite jesu li neke glavne teme prevladavale. Nije da će se ista stvar ponoviti, ali slični motivi se mogu doživjeti.

Evo nekoliko predviđanja za ono što bismo mogli vidjeti dok Mjesečevi čvorovi počivaju u Ovnu i Vagi.

 • Povećanje vojnih operacija
 • Veći poticaj prema većoj autonomiji i neovisnosti
 • Stvaranje novih poduzeća
 • Povećanje individualizma
 • Povećanje poslovnih modela usmjerenih potrošaču
 • Povećanje seizmičke aktivnosti
 • Vatrene ili vruće emocije o svjetskim događajima
 • Svojeglavi stavovi i uvjerenja
 • Novo istraživanje kada je u pitanju mozak/mentalno zdravlje
 • U središtu pozornosti industrija ljepote
 • U središtu pozornosti pitanja socijalne pravde
 • Pitanja o tome što je pošteno

atma.hr – 52
Pomrčine Ovan-Vaga

Prilikom svake pomrčine, Mjesečevi čvorovi će se aktivirati, otkrivajući više svoje energije, lekcija i darova. Već smo doživjeli jednu pomrčinu u ovoj seriji – pomrčinu sunca u znaku Ovna 20. travnja/aprila 2023. Možete se prisjetiti tema koje su se odvijale oko ove pomrčine za naznake o tome što ovaj položaj čvorova može aktivirati u vašem životu.

Datumi za sve pomrčine Ovan-Vaga:

 1. travnja/aprila 2023.: pomrčina sunca u znaku Ovna
 2. listopada/oktobra 2023.: pomrčina Sunca u Vagi
 3. ožujka/marta 2024.: pomrčina punog Mjeseca u Vagi
 4. travnja/aprila 2024.: pomrčina sunca u znaku Ovna
 5. listopada/oktobra 2024.: pomrčina Sunca u Vagi
 6. ožujka/marta 2025.: pomrčina sunca u znaku Ovna

Ako ste zainteresirani za praćenje ovog putovanja, vodite dnevnik svih značajnih događaja koji se dogode oko ovih datuma. Nakon završetka cijelog ciklusa, možda ćete tek vidjeti kako je ovaj položaj čvorova utjecao na vas, kako vas je oblikovao i inspirirao!

ATMA/foreverconscious/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr