Kada život postane pomalo dosadan i rutinski, kada osjetite da je sve oko vas postalo samo obaveza, nužno vam je potrebna inspiracija. Pažljivo postavljene svijeće pružit će vam upravo to. Zapaljene svijeće odašilju energiju Vatre koja potiče vaše zadovoljstvo i osjećaj samopouzdanja i samodostatnosti. Svijeće treba paliti s namjerom. Energija upaljene svijeće pomaže izmijeniti energiju situacije koja nas okružuje, a koju baš i želimo izmijeniti.

atma.hr – 52
Rasvjeta pomoću svijeća svakako će podići energiju u bilo kojem prostoru. Ako vam se život doima pomalo dosadan i rutinski, bez zadovoljstva, potrebno je zapaliti koju svijeću. Toplina, pozitivna energija će uslijediti samo od sebe.

Evo nekoliko savjeta o tome koje svijeće koristiti i najbitnije – gdje ih staviti.

Skrenite pozornost na sebe

Svijeće su vrlo korisne kada želite istaknuti nešto, kao važno i posebno.

Ako se već neko vrijeme osjećate zanemareno od npr strane partnera, stavite devet crvenih svijeća u središnji dio najdaljeg dijela (od ulaza) u prostor dnevnog boravka.

Ove svijeće palite u kasnim popodnevnim satima.

Pronađite svoju svrhu

Ako u stanu imate kamin koji vrlo rijetko ili nikada ne palite, to može biti razlog zašto vam nedostaje entuzijazma u životu. Postavljanjem svijeće u otvor kamina, (na mjesto ložišta) mogli bi otkriti novi i vedriji smisao postojanja. Na tom mjestu svijeće palite barem jednom tjedno.

Odaberite boju koja odgovara položaju kamina u prostoru. Npr ako se kamin nalazi na ulaznom zidu, izaberite plave svijeće. Kamin koji se nalazi u lijevom dijelu stana (prostorije) trebao bi imati zelene svijeće.

Ukoliko je u desnom dijelu kuće ili stana, odaberite bijele svijeće. Ako je kamin na suprotnom najdaljem mjestu od ulaza u prostoriju, upotrijebite crvene svijeće.

Osjećaj ugode

Ukoliko vam neka prostorija djeluje kao pomalo hladna i depresivna ima previše Yin energije. Potrebno je što prije potaknuti Yang energiju, a to ćete najprije postići grupiranjem tri zelene svijeće odmah do ulaza.

Ako vam se sviđaju mirisne svijeće, izaberite miris lavande, paprene metvice ili bergamota.

atma.hr – 52
Budite svjesni svojih mogućnosti

Ako imate tendenciju preuzeti na sebe više toga nego što uistinu možete i stići i učiniti, imate previše elementa Drveta u vašem domu. Dobar način da se pronađe potrebna ravnoteža između „misliti i moći” je provesti Feng-shui „lijek” svijećama.

Postavite devet crvenih svijeća u središnjem dijelu lijeve strane doma, prostorije, kuće. Ove svijeće palite tijekom prijepodneva ili svakog jutra.

Pronaći inspiraciju i kreativnost u sebi

Kada život postane pomalo dosadan i rutinski, nužno vam je potrebna inspiracija. Pažljivo postavljene svijeće pružit će vam upravo to. Postavite osam plavih svijeća u lijevi kut vašeg doma, prostorije u kojoj najviše boravite.

Palite ih svakoga dana po mogućnosti u večernjim satima. Preferirate li mirisne svijeće odaberite ugodnu aromu limuna ili ružmarina.

Poboljšati svoje zdravlje

Ako patite od slabe cirkulacije, artritisa, umornih očiju ili suhe kože i ovdje svijeće po Feng- shui načelu mogu pomoći „izliječiti”.

Postavite pet žutih svijeća na kuhinjski stol i zapalite ih jednom dnevno. Kvadratne svijeće su najbolje za tu svrhu.

Postanite neovisniji

Zapaljene svijeće odašilju energiju Vatre koja potiče vaše zadovoljstvo i osjećaj samopouzdanja i samodostatnosti. Stoga, ako se suviše oslanjate na roditelje, prijatelje ili partnera upotrijebite ovaj savjet.

Stavite samo jednu okruglu svijeću kod ulaza u svoju kupaonicu i upalite je jednom dnevno. Ako su vam ugodnije mirisne svijeće, odaberite neku umirujuću aromu poput geranijuma ili lavande.

Osvijestite svoje kvalitete

U slučaju arogantnih ili krutih autoriteta oko vas, koji čine vaš život gorkim i uz neizbježan bijedan osjećaj samoga sebe, pokušajte sa Feng-shui energijom svijeća. Postavite šest visokih bijelih svijeća koje se sužavaju prema vrhu u najbliži desni kut prostorije u kojoj najviše boravite.

Palite ih po mogućnosti u večernjim satima. Kako svijeće gore i vi ćete početi osjećati veće samopouzdanje i povratiti svoju vjeru u vas same.

Pronađite svoje zadovoljstvo i mir

Kada osjetite da je sve oko vas postalo samo obaveza, rad i dužnost sa nimalo zadovoljstva i veselja, krajnje je vrijeme da pokušate svijećama „popraviti ” takve ustajale energije.

Postavite sedam okruglih bijelih svijeća u središnji dio, desne strane vašeg doma ili prostorije. Svjetlo svijeća koristite svaki dan, po mogućnosti u ranim večernjim satima. Ukoliko želite i mirisan dom izaberite miris naranče ili limuna.

atma.hr – 52
Važna je namjera

Ritual paljenja svijeće je vrlo jednostavan. Odlučite o namjeri. Neka to bude npr. pronalaženje posla, savladavanje straha, razrješenje nekog sukoba, duhovni razvoj, dobivanje novca, doznavanje prave istine, ozdravljenje, ostvarenje nekog cilja, zaštita, započinjanje i održavanje sretne ljubavne veze, oslobađanje od loše navike ili nešto drugo.

Korisno je svijeću prije paljenja istrljati nekim mirisnim uljem. Ili, ako nemate nikakvog drugog, učinite to npr. s maslinovim uljem. Svijeću započinjemo trljati iz sredine i trljajući prema sjevernom (gornjem) vrhu u nju utiskujemo misaonu namjeru koju želimo ostvariti. Uvijek trljamo u istom smjeru, sedam puta mentalno ponovivši svoj cilj.

Nakon toga, opet iz sredine, sedam puta protrljamo svijeću u smjeru juga, odnosno prema njezinom dnu, točno utiskujući misli o onome što želimo ostvariti.

Kad smo tako istrljali svijeću uljem, palimo je i ostavljamo na sigurnom mjestu dogorjeti do kraja.

Važno je zapamtiti: Svijeća ne mora biti neke posebne veličine, ali dobro je voditi računa o usklađenosti boje i namjere paljenja.

atma.hr – 52
Boje

ŽUTA – za ispite i kreativnost
ZELENA – za novac i plodnost
ZLATNA – za samopouzdanje, bogatstvo i zaštitu
CRVENA – za ljubav, strast, fizičku snagu
NARANČASTA – za strast
ROZA – ljubav
RUŽIČASTA – za nježnost, ljubav, prijateljstvo, ljubav s emocijama
PLAVA – za istinu, mudrost, iscjeljivanje
LJUBIČASTA – za kontakt s duhovnim svijetom, psihičke sposobnosti i psihičko iscjeljivanje
SREBRNA – za snaženje ženske energije, emocionalnu stabilnost, intuiciju
BIJELA svijeća može zamijeniti svaku drugu boju.
SMEĐA, CRNA – OPREZ !!! – one su kao gromobrani!

atma.hr – 52
Važne napomene

U svijeću je moguće urezati simbole: srce za ljubav, znak eura ili dolara ili kune za novac (ili jednostavno ispisati ime valute).

Jedna svijeća za jednu želju, nikad ne upotrebljavajte već korištenu svijeću za neku novu želju.

Svijeću je bolje paliti šibicama nego upaljačem.

Ukoliko je nemoguće iz nekog razloga pustiti svijeću da dogori do kraja možete je ugasiti pa je, povratkom, ponovo upaliti ali s istom namjerom.

Dobro je upaljenu svijeću držati u zdjelici koja je potpuno obuhvaćena, tako da u njoj ostaje otopljeni vosak i tako se smanjuje opasnost od otvorenog plamena.

atma.hr – 52
Dani za paljenje

NEDJELJA (dan Sunca): vitalnost, uspjeh, snaga, slava, dan za uništavanje negativnosti
Svijeća: zlatna – za samopouzdanje, narančasta – za snagu, vitalnost, zahvalnost

PONEDJELJAK (dan Mjeseca): mir, iscjeljenje, suosjećanje, plodnost, pročišćavanje, njega, dan za osjećaje
Svijeća: bijela, srebrna

UTORAK (dan Marsa): strast, hrabrost, zaštita, dan za inicijativu, odlučnost, energiju
Svijeća: crvena

SRIJEDA (dan Merkura): svjesni um, učenje, putovanje, mudrost, dan za planiranje, komunikacija, predavanje, srijeda je mentalna- poslovni, privatni sastanak, intelektualni
Svijeća: žuta

ČETVRTAK (dan Jupitera): novac, ekspanzija, napredak, velikodušnost, dan za sretne dobitke
Svijeća: zelena – za novac

PETAK (dan Venere): ljubav, ljepota, uživanje, dan za ispunjenje želja
Svijeća: boja marelice za ljubav, crvena za ljubav, strast, ružičasta za nježnost, ljubav, prijateljstvo

SUBOTA (dan Saturna): dugovječnost, temelji, preuzimanje obveza, dan za zavjetovanje
Svijeća: bijela, tamno plava – povezana uz treće oko, zaštita, istina, iskren odnos

Napomena: Radi sigurnosti, koristite uvijek svijećnjake, imajte nadzor nad vatrom, udaljite svijeće od zavjesa. Pokušajte koristiti što prirodnije svijeće, bez parafina, s prirodnim bojama i mirisima.

Izvori:
altertv.org
fontanasvjetlosti.com