Mungo grah, iako na našim prostorima slabo poznat, jedna je vrlo hranjiva mahunarka. Ako ga redovito jedete, oslobodit ćete se viška vode i osjećati mnogo lakšim i poletnijim. Kuha se puno brže od običnog graha, ima nisku kalorijsku vrijednost, a izuzetno je bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima. Tradicionalno se puno koristi u Indiji i Kini u obliku juhe, variva, pa čak i kolača i raznih poslastica. Međutim, najviše ga konzumiraju u ljetnoj juhi, za koju vjeruju da ih može rashladiti.

atma.hr – 52
Može se pronaći u trgovinama zdrave hrane u obliku sitnog cijelog zrna graha zelene boje i prepolovljenih zrna žute boje (što je ustvari zeleni mungo bez ljuske, koji je pogodniji za probavu).

Koristi se tisućama godina unatrag, kao lijek i u prehrani. Jedna od prednosti s kulinarske strane jest upravo ta što je mungo grah kuha mnogo brže od običnog graha.

Mungo grah

Tradicionalno se jako puno koristi u Kini, u obliku juhe, variva, pa čak i kolača i raznih poslastica. Međutim, najviše ga konzumiraju u ljetnoj juhi, za koju vjeruju da ih može rashladiti. Nezaobilazan je u svim hladnjacima u supermarketima, kao i na jelovnicima svih restorana.

Osim u Kini, mungo grah je vrlo zastupljen i u jelovniku Indije, po njihovom tradicionalnom obliku medicine Ayurveda, mungo je vrlo ljekovita i važna mahunarka u prehrani.

Mungo grah i zdravlje

Juha od munga je vrlo hranjiva i odlična za prirodnu detoksikaciju tijela. Čisti jetru, žučnu kesu i vaskularni sustav od svih nagomilanih toksina pa čak i od teških metala. Korigira probavu i čuva zdravlje srca. Sprječava zadržavanje vode u tijelu, samim tim regulira otoke i utječe na smanjenje tjelesne mase.

atma.hr – 52
Ako ga redovito jedete nekoliko dana oslobodit ćete se viška vode i osjećati mnogo lakšim i poletnijim. Ovu zdravu juhicu za potpuni učinak detoksikacije možete konzumirati tri puta na dan, jedan dan u tjednu ili jedan vikend u mjesecu, cijeli tjedan ili pak samo poneki obrok… kada stigne na red.

Mungo grah ima nisku kalorijsku vrijednost, ali je izuzetno bogat antioksidansima, proteinima, vlaknima, i u odnosu na dnevne potrebe sadrži čak 42% željeza, 13% kalija i 65% magnezija.

mungo grah varivo

Mungo grah – recept za varivo

Juha od mungo graha može se pripremati na razne načine, samo od zelenog munga, samo od žutog, kombinirano ili uz dodatke drugog povrća, crnog i bijelog luka, mrkve, zelene ili crvene leće, tikvica, korabe, krumpira,… Ovisno o kombinaciji, uz dodatak začina po vašem ukusu, možete pripremiti vrlo ukusnu juhicu ili varivo, uz jednu krišku tostiranog integralnog kruha eto kompletnog obroka.

atma.hr – 52
Priprema mungo grah juhe

250 gr mungo graha
1 manja glavica luka
2 mrkve
1 korijen peršina
peršinov list
sol, papar, curry, anis, fenel
maslinovo ulje ili ghee

Očistiti i sitno isjeckati glavicu crnog luka i propržiti ga na par kapi maslinovog ulja ili gheeja. Zatim očistiti i isjeckati korijen peršina i mrkve i pomiješati s lukom. Uspite mungo grah, dodajte povrće i ulijte vodu za kuhanje. Mungo grah kuhati 30 minuta, zatim dodati začine, promiješati i kuhati još 5-10 minuta.