Svatko od nas barem jednom u životu dođe na raskrižje gdje treba odlučiti kojim putem nastaviti. Da li krenuti u novom smjeru ili ponoviti staru priču?

atma.hr – 78
Novi smjer je nepoznat teritorij, izaziva strah, puno pitanja, anksioznost. Potrebno je dati si vremena da osjetite, istražite i vidite kako je u tome novome.

Bazično pitanje je:“ Kako se ja osjećam sada i ovdje?“

Stara priča je poznata te u njoj znate balansirati, sve vam je predvidljivo i nema puno iznenađenja. Možda je bolno, nezadovoljavajuće, ali je poznato. S druge strane novi život je suprotnost tome. Tu je potrebno puno učenja, prilaženja, strpljenja, baš korak po korak. Primjer ovoga je izlazak iz obrazaca veza sa emocionalno nedostupnim osobama te pojava osobe koja ostaje, želi se približiti, emocionalno je stabilna i želi dublju povezanost.
U praksi se pokazalo da sa takvim osobama, druga strana ne zna što bi, pogotovo jer nema iskustva u tim vodama.

„Žene koje previše vole“ primjer su ovoga što pišem.

„Što sa muškarcem kojeg ne treba popravljati, spašavati, savjetovati?“

atma.hr – 39

Nakon početne zanesenosti, odnos prelazi u mirniju fazu (što je normalno) i nema toliko adrenalina, nepredvidljivosti, čekanja, žrtvovanja, pomaganja i sl. kao u prijašnjim vezama.
I što sada?Ovo je potpuno novo, nepoznato područje za tu ženu.

U ovakvim situacijama često puta osoba zna pobjeći, odnosno zaključi ta da osoba možda ipak nije za nju iz nekog razloga. Nema iskustvo sa ovakvom osobom i to je ono od čega se poželi pobjeći i vratiti u stari obrazac.

Polaganim osvještavanjem naučenih obrazaca, radom na bliskosti/ostajanjem u kontaktu može pomoći da promijenite te obrasce i stvorite jedan novi život.  Kao i da naučite ostati u smirenom, „dosadnom“ odnosu koji je zapravo zdrav i ima u sebi cijelu lepezu divnih osjećaja koje tek treba otkriti. Prestati plesati toksičan ples i zaplesati jedan zdravi ples u kojem jedno drugo vodite, podržavate, upoznajete i volite.

Iako je lakše pobjeći u staro, zaslužujete više osim čekanja, nadanja, žrtvovanja, moljenja i svih ponašajnih obrazaca sa kojima ste sebe do sada stavljali na zadnje mjesto u vlastitom životu te ostajali gladni ljubavi.

atma.hr – 75
martaNapisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST