Akademik i nagrađivani znanstvenik, autor i istraživač dr Semir Osmanagić u rujnu će po prvi put u Motovunu izvršiti energetska snimanja, tamo gdje se smatra da je najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri. U Motovunu se, prema mišljenju alternativnih znanstvenika, križaju tri zmajeve linije, putovi elektromagnetizma i životne sile koji se šire poput mreže po površini Zemlje.

atma.hr – 52
Prema knjizi “Zmajeve linije”, Marka Pogačnika i Williama Blooma, njihova je uloga raznošenje energije koja se oslobađa kroz zemljine dišne otvore i tako životnom energijom opskrbljuju sva zemaljska bića od biljaka do čovjeka, sve čime je naseljen krajolik.

Ovaj fenomen dr Osmanagić već je spomenuo u jednoj od svojih 18 knjiga prevedenih na 17 jezika – “Meditacija na svetim mjestima planete”.ITS TIME TO 1

S čelnicima Gradske uprave Motovuna i Turističke zajednice bit će razmotreni rezultati mjerenja u Motovunu i okolnim lokalitetima, o čemu će biti u prilici čuti i brojni turisti i građani Motovuna.

Dr Osmanagić će, naime, održati 29. rujna i predavanje u Motovunu, gdje će također otkriti i što se novo događa i kakvi su posljednji znanstveni nalazi u Arheološkom parku “Bosanska piramida sunca” Visoko.

Predavanje je planirano u Kinu “Bauer” od 19 sati.

Nakon Motovuna, zbog velikog zanimanja na koje je naišlo gostovanje dr Osmanagića u Istri, organizirano je i predavanje u Puli, 30. rujna, u Domu sportova “Mate Parlov”, od 19 sati.

Ulaz na predavanja je besplatan.

****

Dr Semir Sam Osmanagić, znanstvenik, autor, istraživač megalitnih i piramidalnih lokaliteta diljem svijeta i biznismen, autor je 18 knjiga o piramidama i drevnim civilizacijama prevedenim na 17 jezika. (www.semirosmanagic.com).

Otkrio je 2005. drevni piramidalni kompleks u Visokom (BiH) koji se sastoji od šest kolosalnih piramidalnih građevina te prateće mreže prahistorijskih podzemnih tunela (https://www.youtube.com/watch?v=QxS7RQ-E_DE). Osnivač je neprofitne i nevladine Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima i geo-arheološkim istraživanjima.

Vlasnik je i kreator ‘Arheološko-turističkog parka Ravne 2’ u Visokom, u sastavu kojeg je od lipnja 2022. i Regionalni centar za treniranje vrhunskih tenisača “Novak Đoković”. Centar je otvoren teniskim mečem najboljeg svjetskog tenisača Novaka Đokovića, te hrvatskog tenisača Ivana Dodiga, bosanskohercegovačkog Aldina Šetkića i slovenskog Aljaža Bedenea.

atma.hr – 52
Istra Tour4 1Od 2009. Osmanagić je član Društva arheologa Aleksandrije iz Egipta, osnovanog 1895. Vijeće Općine Visoko je proglasilo Osmanagića 2006. godine za prvog počasnog građanina Visokog.

U svibnju 2009. Osmanagić je primljen za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, koja je jedna od najuglednijih naučnih institucija u svijetu u čijem je članstvu više od dvadeset nobelovaca.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) sa sjedištem u Bazelu (Švicarska) ga je primila za svog člana 2015. Američki Kongres je 2013. dodijelio Dr Osmanagiću priznanje (‘Certificate of Recognition’) za njegovo “neumorno zalaganje u izgradnji lokalne zajednice u Houstonu i pomoći useljenicima u Ameriku”.

Prva Globalna konferencija o piramidama održana u Čikagu (SAD) 2016. dodijelila je Dr Osmanagiću ‘Amelia B. Edwards’ nagradu za istraživanje piramida. Na kongresu ‘Pyramid Spiritual Scientist Movement’ održanom u Bangaloreu (Indija) 2016. godine Dr Osmanagiću je uručena Povelja ‘Dijamanta Nauke o piramidama’.

Dnevni list „San” iz Sarajeva izabrao je Semira Osmanagića za „Ličnost 2007. godine u Bosni i Hercegovini” za njegov istraživački doprinos u projektu Bosanske doline piramida i upornost na pozitivnoj promociji BiH.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona mu je 2019. dodijelila najveće priznanje kantona Plaketu ZDK. Najtiražniji Dnevni list ‘Dnevni avaz’ proglasio ga je za ‘Organizacija Međunarodni centar za mir iz Sarajeva dodijelila mu je priznanje ‘Sloboda’ za 2021. godinu za borbu za ljudska prava i slobode.