Svaki tepih može postati izvor neugodnog mirisa koji se širi po cijeloj kući. Mrlje različitog porijekla emitiraju neugodne mirise koji postaju intenzivniji što je tepih prljaviji, piše uspesnazena.com.

atma.hr – 39

Neugodan miris je nemoguće ukloniti samo koristeći usisavač, a komercijalna sredstva za čišćenje tepiha ostavljaju intenzivan sintetički miris, koji dugo ne može izvjetriti, a da ne govorimo kako su takva sredstva prepuna upitnih kemikalija, a pri tome nisu ni jeftina.

Srećom, postoje vrlo jednostavni i ne manje učinkoviti načini za uklanjanje nečistoća i neugodnih mirisa s tepiha, koje možete pripremiti sami i koji su – potpuno prirodni. Učinkovito uklanjaju neugodne mirise i istovremeno čiste i osvježavaju vaš tepih.

Prirodni osvježivač za tepih – verzija 1

Napravite smjesu od 1 čajne žlice cimeta, 1 čajne žlice samljevenog klinčića (karanfilića) , 3 jušne žlice sode bikarbone i 1 čajne žlice sušenog bilja (lavanda ili ružmarin).

Promiješajte sve sastojke i pospite po svom tepihu.

Nakon 15-20 minuta usisajte tepih.

Svježinu i lijep miris osjetit ćete u cijeloj kući.

atma.hr – 75
Prirodni osvježivač za tepih – verzija 2

Promiješajte 1 času sode bikarbone sa 1 čašom kukuruznog škroba (gustin), dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja po vašem ukusu.

Promiješajte i pospite po tepihu.

Dobro usisajte nakon pola sata.

Sjaj, čistoća i svježina su zagarantirani.

Obična soda bikarbona odlično neutralizira sve vrste prljavštine, o čemu su se mnogi od vas uvjerili koristivši je za pravljenje sredstva za čišćenje namještaja od mebl štofa i sredstva za čišćenje mrlja s tepiha. Osim toga, ona je u stanju povratiti tepihu njegovu prvobitnu boju i značajno ga osvježiti.

atma.hr – 39

Savjet za vlasnike kućnih ljubimaca

Pospite sodu bikarbonu po tepihu u većoj količini (300-500 gr) bez dodavanja vode, osobito na mjesta gdje životinje najčešće spavaju.

Ostavite je preko noći, ili ako uvjeti dopuštaju, na duži period.

Zatim temeljito usisajte tepih.

U slučaju zadržavanja neugodnog mirisa, proceduru ponovite, koristeći veću količinu sode bikarbone.

uspesnazena.com

atma.hr – 39