Veoma često se događa da osoba koja sebe smatra vjernikom ulazi u konflikt sa svojim duboko usađenim uvjerenjima te zbog toga neizbježno pati. To se događa u onome trenutku kada osoba kroz svoje spoznaje nadraste dogmu religije kojoj pripada. U tome trenutku osoba osjeća duboku potrebu da krene dalje sa svojim duhovnim rastom koji ju vodi van okvira njenog religijskog svjetonazora, što rezultira dubokom unutrašnjom borbom koja osobu može dovesti i do stanja ludila.

atma.hr – 39

Naime, kada je osoba rođena i odgojena u određenoj kulturi, tradicija i običaji postaju dio njezine osobnosti, nešto što se vrlo često stavlja čak i ispred vlastitoga dobra. Takav utjecaj je najvidljiviji u religijama koje su ostavile najdublji trag kako u svijesti pojedinca tako i u sveukupnom čovječanstvu.

Prosječan vjernik ili pripadnik određene religije ima naviku da prakticira vjeru bez da uopće razumije ili preispituje nauk kojega religija predstavlja, to je ono što se naziva ‘slijepo vjerovanje’, a koje je veoma opasno za pojedinaca i za društvo. Većina tzv. ‘vjernika’ ostaje čitavoga života u ovakvom odnosu sa svojom duhovnošću te je zbog toga današnji čovjek u velikoj mjeri izgubio sebe.

Tek rijetki, nažalost, urone u svoju dubinu i na taj način dobiju uvid u ograničenja i opasnosti koja su im nametnuta religijskom indoktrinacijom. No čak i tada kada osoba dobije taj uvid, ona teško može da se upusti u spoznavanje sebe putevima koji se mimoilaze sa filozofijom religije kojoj pripada, a što je neophodno ako želimo spoznati nešto novo. Upravo u takvim situacijama osoba ostaje zarobljena u svojevrsnoj ‘slijepoj ulici’ jer ne umije napustiti svoja stara duboko usađena uvjerenja te na taj način gubi mogućnost daljnjeg duhovnog rasta.

atma.hr – 78
Veliku ulogu u tome ima i strah od kazne koju vjernik očekuje u slučaju da izda svoju vjeru i svoga Boga, upravo u tome je najbolje vidljiva manipulacija religije kao ustanove čija je osnovna skrivena djelatnost uspostavljanje i sprovođenje moći nad svojim sljedbenicima.

Ono što je potrebno jeste to da čovjek shvati kako je religija u konačnici samo slovo na papiru, kako su Crkve, Manastiri i Džamije samo mrtve građevine i kako je on, ‘čovjek’, zapravo najveći hram gospodnji. Jer zaista, nigdje čovjek ne može susresti Boga kao što to čini u tišini svoje Duše. Uistinu, tišina je glas Gospodnji dok je religija samo filozofija koja je kroz stoljeća svoga postojanja unijela nesnosnu buku u ovaj svijet.

Da me ne bi krivo razumjeli, nije religija u potpunsti loša niti je nešto što treba pod svaku cijenu izbjegavati, jer u konačnici svaka od religija je čovječanstvu dala velike Duše koje su u ime svoje vjere širili ljubav i mir čovječanstvu. Ono što je potrebno jeste da prestanemo od religije stvarati kulture, tradicije i običaje, jer istinski smisao religije nije da nas razdvaja nego da nas zbližava.

U konačnici, svaka Duša izlazi od Boga i k Njemu se vraća, bez obzira kojoj religiji pripada i kojem društvenom staležu. Bog ne čini razlike među nama, to je isključivo djelo čovjeka. Također Bog nije stvorio niti jednu religiju, sve su isto tako djelo proizašlo iz čovjekovog pokušaja da uobliči neuobličivo.

Za čovjeka je najbolje ili da prihvati i uči kroz sve religije, znajući pritom da niti jedna od njih u sebi ne nosi konačnu istinu za kojom traga njegova Duša već tek smjernice koje nam pokazuju u kojem smjeru da tražimo, ili da pak napusti sve religije te krene tražiti Boga unutar sebe. Ostane li čovjek čitavoga života vezan jednom religijskom indoktrinacijom, odnos između njega i Boga će se svesti na puko štovanje rituala i tradicija, a to je uistinu traćenje života.

atma.hr – 39

Za kraj bih svima vama koji se trenutno nalazite u situaciji da ne znate u što bi ste vjerovali rekao sljedeće; Život je čudo u kojemu svakoga trenutka čovjek gleda Boga, no zbog svojih vlastitih predodžbi i uvjerenja čovjek ne umije da Ga vidi. Živoga Boga se ne traži u mrtvim tekstovima, građevinama i tradicijama, tamo Ga još nitko našao nije. Stoga prestani slijediti doktrine i okreni se Tišini svoje Duše, a kada čuješ Njen glas ne dozvoli da ti tvoja sumnjičavost ukrade te trenutke, jer uistinu to Bog kroz tebe tebi govori…

Namaste

Anđelko Katinić

Pratite Vitae Est i na Facebook stranici

https://zivottosamja.blogspot.com/2018/11/u-potrazi-za-bogom-religije.html

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

gita

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaPrema statistikama: 5 razloga zbog kojih su bebe rođene u prosincu posebne!
Slijedeća objavaVadim Zeland: Transurfing 2 – Šum jutarnjih zvijezda
Ono što je obilježilo moj život je višegodišnja ovisnot o drogama u koju sam upao još kao vrlo mlad, sa tek 14 godina. To je bio moj život narednih 7 godina, bez ikakvoga cilja i svrhe u svome životu. U tome periodu nisam niti znao za pojam Duhovnost, za mene je sve to bila fantazija. No onda se događa preokret u mome život, u ljeto 2007. godine imao sam iskustvo blisko smrti, koje se dogodilo kao posljedica totalne iscrpljenosti moga tijela. Ležeći u bolnici u Slavonskome Brodu doživjeo sam nevjerovatno iskustvo koje je zauvijek promijenilo mene i moj život, tu noć za moju Svijest nije bilo granica, sve barijere su bile porušene i imao sam uvid u postojanje drugih dimenzija, spoznao sam beskonačnost postojanja i komunicirao sa najčistijim oblikom svoje Svjesnosti, to jest sa svojom Dušom. To ljeto u bolnici ja sam umro prije smrti i ponovno se rodio kao sasvim nova osoba. Kroz svoje tekstove pokušavam iznijeti spoznaje koje pronalazim unutar sebe sa nadom da koriste na dobrobit onima koji ih čitaju. Namaste