atma.hr – 52
Iako je već napisano puno tekstova, savjeta i pouka vezanih za odnose i veze, i dalje živimo po dobro nam znanim obrascima i ne odvajamo se lako od starih načina razmišljanja iako ponekad znamo da su štetni i da nas ne vode nikuda. Ali nam daju neku sigurnost, jer onaj mali glasić unutar nas se uvijek nešto buni i podsjeća da ljubav bez patnje nije ljubav.

Vrijeme je za promjenu. Naše veze i odnosi odgovor su na situacije koje smo prolazili kao djeca i na ožiljke i rane koje nismo zacijelili. Ne rješavajući korak po korak događaje koji nam se odvijaju u životu, privlačimo neprestano iste ili slične situacije i obrasce ljudi, dok god ne zastanemo i shvatimo da ne možemo dalje, kao ni izgraditi novu i kvalitetnu vezu, ako nismo otpustilli ono staro, našu prošlost. Na lošim temeljima urušavati će se svaki odnos.

Kako i sve, tako su i naši odnosi zrcaljenja nas samih u drugima, i drugih u nama..svi smo mi ogledala jedni drugima. Teško priznajemo da nije uvijek osoba na drugoj strani kriva za sve, ali nam je tako lakše, najteže je pogledati duboko u sebe, uvidjeti i priznati si, da mi sami, nismo uvijek u pravu i da kako prihvaćamo sebe, tako moramo prihvatiti i druge. Što više i snažnije reagiramo na drugu osobu u odnosu, to je vjerojatnije da taj dio osuđujemo kod sebe.

Obično se dogodi da one osobe na koje se najviše ljutimo i najviše ih osuđujemo i zaparavo i najviše volimo jer su oni naši najbolji učitelji i našom ljutnjom na njih ukazuju nam da nas to podsjeća na nas same.

Veliku ulogu u dobrim i toplim odnosima ima preuzimanje odgovornosti za svoje reakcije, osjećaje i postupke. Upitajte se što možete naučiti iz razmirica i negativnosti koju osjećate kada niste zadovoljni u vezi. Izrazite svoje emocije svom partneru na iskren i jednostavan način, ne osuđujte partnera dok niste sa sobom provjerili da li ste možda vi u nekom dijelu pogriješili ili odigrali nepravedno. Prihvatite svog partnera takvog kakav je, sa svim vrlinama i manama, jer ste ga takvog odabrali. Niste ga odabrali da bi ga mijenjali po vlastitim pravilima i željama, već da vas upotpunjuje, razveseljava i bude vaša druga polovica, baš takav kakvog ste ga upoznali. Iskrena komunikacija i rješavanje prepreka odmah kada nastaju temelj je za uspješan odnos.

Ne pokušavajte promijeniti partnera po svojim obracima, možete i smijete mijenjati samo sebe. Kada uistinu volite i poštujete sebe, to osjećaju svi oko vas i na taj način privlačite pozitivne i kvalitetne odnose ispunjene mirom, ljubavlju i radošću.

Postavite svoje granice, budite spremni osim davanja kritika i prihvatiti kritiku, opraštati, uvažavati različitosti i biti podrška. Dajte ljubavi što više, jer ljubav se uvijek vraća i samo otvoreno i iskreno srce spremno je za dobar odnos. Odnos je kao cvijet, ako ga ne zalijevate i ne brinete o njemu, uvenuti će. Njegujte svoj odnos, poklanjajte pažnju malim stvarima i sitnicama, jer one čine život potpunim. Ne dozvolite da svakodnevne situacije, posao i stres zasjene one lijepe trenutke koje trebate provesti s partnerom u ljubavi i skladu. I ono najvažnije, ne zaboravite zagrliti svog partnera i reći mu koliko ste uistinu sretni i koliko ga volite. Činite to što češće i uživajte u odnosu punom ljubavi i pažnje, jer ste vrijedni ljubavi zato jer vi jeste ljubav.

Mirjana Petković, Heal Your Life® Trener
Lakoća življenja d.o.o.
www.lakoca-zivljenja.hr
[email protected]

atma.hr – 52
Prethodna objavaKako postati prijemnik za više energije
Slijedeća objavaKako negativna energija utječe na vaš život i kako je se riješiti
Mirjana Petković
Najljepše i najvažnije što sam naučila na svom Putu kroz život je voljeti i prihvaćati sebe u svakom segmentu života i da je rad na sebi jedno predivno cjeloživotno učenje. Moja životna svrha je nesebično dijeljenje stečenih znanja, iskustava i pozitivne energije koji omogućavaju osobni rast i razvoj, stvaranje više vrijednosti i razvijanje kolektivne svijesti svijeta u kojem živimo. Kroz radionice i individualni rad primjenjujem licencirane tehnike i coaching metode: Heal Your Life Workshop®, Wingwave®, Autogeni trening, Relax Kids, NLP, ThetaHealing®, Shamballa® i Kvantna harmonizacija i na taj način želim potaknuti ljude oko sebe na pozitivne promjene, da se povežu sa sobom i sa kreiranjem svoje vlastite stvarnosti, sa ljubavlju, srećom i obiljem, da izađu iz svojih okvira, da se uzdignu iznad svojih uvjerenja, da prihvate odgovornost za sebe i za svoj život, da pozitivno razmišljaju, da slušaju svoje srce, da zavole sebe i žive svoju životnu Strast i Svrhu i poučiti ih da je SVE moguće. Licencirani sam Life Coach, Heal Your Life Teacher, Wingwave Coach, Relax Kids Coach, NLP Master, Theta Healing Practitioner, Shamballa Practitioner, Harmonization Practitioner, Učiteljica Autogenog treninga i Obiteljski Aromaterapeut.