Biljke nam najviše pružaju ako ih promišljeno razmjestimo u domu! Evo gdje je mjesto za aloe veru, zeleni ljiljan, palmu arecu…

atma.hr – 52
Sobne su biljke melem za onaj dio nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj djeci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje …

Uz sve to, biljke u domu uvelike poboljšavaju kvalitetu zraka. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz zraka ukloniti čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmještene pružaju više koristi:

1. Spavaća soba – Aloe vera i sanseverija

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tijekom noći otpušta kisik, a pritom apsorbira ugljični dioksid. Ujedno čisti kisik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

Sanseverija je još jedna biljka koju bi trebali imati u spavaćoj sobi jer je njena specijalnost pretvaranje ugljičnog dioksida za kisik.

atma.hr – 52
2. Kuhinja – klorofitum (Chlorophytum)

Dok kuhamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare pa će otporni klorofitum upiti dio “prljavog” zraka. Nije zahtjevan kad je riječ o vodi, svjetlu i temperaturi, a uklanja ugljični monoksid koji se stvara kuhanjem na plinu, kao i ugljičnog dioksid, smog, benzene i druge neželjene plinove koji se iz okoline uvuku u naš dom.

3. Blagovaonica – palma areca

Ova biljka uklanja brojne toksične tvari iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač zraka. Prema NASA-inom istraživanju, palma areca visoka 1,8 m otpušta oko litru vode tijekom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču.

Areca palma koja će narasti do 1.8 metara u zrak, proizvest će dovoljno kisika za jednu osobu. Smatra se od svih najboljom biljkom za čišćenje zraka.

4. Dnevna soba – mirni ljiljan (Spathiphyllum Wallisii) i vražji bršljan

Jednostavna za održavanje, ova lijepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja kemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog namještaja nego eliminira i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

Vražji bršljan najbolje služi u dnevnoj sobi ili uredu zbog svoje sposobnosti formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka zraka.

atma.hr – 52
5. Kupaonica – zeleni ljiljan ili brdska palma

Formaldehide će ukloniti  zeleni ljiljan ili brdska palma, koja će uz to ovlažiti zrak. Naime, formaldehida ima najviše u dezodoransima i dezinfekcijskim sredstvima, pa se ove biljke mogu držati i u kupaonici.

6. Ured i radna soba – spatifilium

Ured i radna soba idealno su mjesto za spatifilium koji upija toksine iz sintetičkih materijala ili boja, a kako i neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, stavite ga blizu televizora ili računala.

7. Gerber može svugdje…

Za kraj, posadite i gerber u teglu jer sjajno uklanja benzen iz zraka, koji možemo pronaći u bojama, lakovima, insekticidima i sredstvima za pranje, pa će sjajno očistiti zrak i napuniti ga kisikom tijekom noći, upijajući pritom višak ugljičnog dioksida.

Izvori: lovesensa i metro-portal.hr