Biljke nam najviše pružaju ako ih promišljeno razmjestimo u domu! Evo gdje je mjesto za aloe veru, zeleni ljiljan, palmu arecu…
Sobne su biljke melem za onaj dio nas koji žudi za prirodom. Zelenilo, pokazala su brojna istraživanja, umanjuje stres, pomaže hiperaktivnoj djeci u kontroli ponašanja, poboljšava koncentraciju i raspoloženje …

Uz sve to, biljke u domu uvelike poboljšavaju kvalitetu zraka. Prema istraživanju američke agencije NASA, sobne biljke mogu iz zraka ukloniti čak 87 posto zagađivača, a promišljeno razmještene pružaju više koristi:

1. Spavaća soba – Aloe vera i sanseverija

Mudro je staviti Aloe veru uz uzglavlje jer, za razliku od brojnih drugih sobnih biljaka, ona tijekom noći otpušta kisik, a pritom apsorbira ugljični dioksid. Ujedno čisti kisik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

Sanseverija je još jedna biljka koju bi trebali imati u spavaćoj sobi jer je njena specijalnost pretvaranje ugljičnog dioksida za kisik.
2. Kuhinja – klorofitum (Chlorophytum)

Dok kuhamo, nastaje mnogo kuhinjskog dima i pare pa će otporni klorofitum upiti dio “prljavog” zraka. Nije zahtjevan kad je riječ o vodi, svjetlu i temperaturi, a uklanja ugljični monoksid koji se stvara kuhanjem na plinu, kao i ugljičnog dioksid, smog, benzene i druge neželjene plinove koji se iz okoline uvuku u naš dom.

3. Blagovaonica – palma areca

Ova biljka uklanja brojne toksične tvari iz prostorije (formaldehid, trikloretilen, ksilen i dr.), a odličan je biljni ovlaživač zraka. Prema NASA-inom istraživanju, palma areca visoka 1,8 m otpušta oko litru vode tijekom 24 sata, što je čini odličnim konkurentom električnom ovlaživaču.

Areca palma koja će narasti do 1.8 metara u zrak, proizvest će dovoljno kisika za jednu osobu. Smatra se od svih najboljom biljkom za čišćenje zraka.

4. Dnevna soba – mirni ljiljan (Spathiphyllum Wallisii) i vražji bršljan

Jednostavna za održavanje, ova lijepa sobna biljka ne samo da smanjuje štetna isparavanja kemikalija iz pokućstva, boja sa zidova i mirisa novog namještaja nego eliminira i štetna zračenja monitora i TV ekrana.

Vražji bršljan najbolje služi u dnevnoj sobi ili uredu zbog svoje sposobnosti formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka zraka.
5. Kupaonica – zeleni ljiljan ili brdska palma

Formaldehide će ukloniti  zeleni ljiljan ili brdska palma, koja će uz to ovlažiti zrak. Naime, formaldehida ima najviše u dezodoransima i dezinfekcijskim sredstvima, pa se ove biljke mogu držati i u kupaonici.

6. Ured i radna soba – spatifilium

Ured i radna soba idealno su mjesto za spatifilium koji upija toksine iz sintetičkih materijala ili boja, a kako i neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, stavite ga blizu televizora ili računala.

7. Gerber može svugdje…

Za kraj, posadite i gerber u teglu jer sjajno uklanja benzen iz zraka, koji možemo pronaći u bojama, lakovima, insekticidima i sredstvima za pranje, pa će sjajno očistiti zrak i napuniti ga kisikom tijekom noći, upijajući pritom višak ugljičnog dioksida.

Izvori: lovesensa i metro-portal.hr

Prethodna objavaNe postoje neuspjesi u životu!
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 12.09.2015.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.