Kad god dajemo više nego što možemo ili želimo, prije ili kasnije poželjet ćemo zahvalnost. Kada ono što imamo dijelimo – ne iz obilja i s radošću i ljubavlju, nego zato što moramo, uvijek ćemo željeti da se računi plaćaju.

atma.hr – 52
Baka jedne prelijepe žene upotrijebila je latinski izraz “QUANTUM SATIS” – “koliko je potrebno” u vezi s kuhanjem. Ovo je briljantan način za opisivanje odnosa sa svijetom. Svega bi trebalo biti taman. Dovoljno soli i papra, lagana nota gorčine, umjereno slatko, malo kiselkasto i skladne boje.

Koliko god voljeli vitamin C i svježinu citrusa, nemoguće je žvakati limun za doručak, ručak i večeru. Koliko god volite čokoladu, ona ne može zamijeniti salatu. I ne može se živjeti samo od kave u svom njenom sjaju. Svega bi trebalo biti taman.

U odnosima s ljudima također morate vidjeti ovu granicu, iza koje je dovoljno. Ako ste uvijek ogorčeni na osobu ili ona stalno ima kiselo lice, ma koliko se trudili, ma koliko slatki i topli bili, opet nećete funkcionirati skladno, vaša slatkoća neće dugo trajati. Kao ni toplina.

Ne možete dati više nego što imate. Ako imate samo tri jabuke, a vaši najmiliji traže od vas kruške i breskve, svakako možete pokušati napraviti čudo i pretvoriti jabuke u breskve. Ali kažu da je ovo bio jedinstven eksperiment, sadržaj zaštićen autorskim pravima, kopiranje je zabranjeno.

Ali čak i da učinite čudo, čak i ako date svu svoju krv i pretvorite vodu u vino, ali ne dobijete ništa zauzvrat, onda ipak nećete dati više krvi, više topline i nježnosti nego što imate.

I znate što je najtužnije, čim nemate više ništa, čim nemate što skinuti sa sebe, automatski gubite vrijednost. Nikome ne trebaju suhi bunari, nikome ne trebaju osobe koje su same sebe iscijedile, koje su dale svoje najbolje godine i svu svoju ušteđevinu.

atma.hr – 52
I postoji još jedna caka. Kad god dajemo više nego što možemo ili želimo, prije ili kasnije poželjet ćemo zahvalnost. Kada ono što imamo dijelimo – ne iz obilja i s radošću i ljubavlju, nego zato što ‘moramo’, uvijek ćemo željeti da se računi plaćaju.

Opet, zamislite da imate samo tri jabuke. I samo vi odlučujete kako ćete ih podijeliti. Ali morate zapamtiti da barem jednu jabuku morate zadržati za sebe. Jer inače, nećete prijeći udaljenost koju zovemo život.

Svega bi trebalo biti taman. I morate biti u stanju reći “ovo je dosta.”

Elena Pasternak

ATMA/econet.ru/Pripremila: Suzana Dulčić