Widget not in any sidebars

Koji je smisao joge? Yoga znači jedinstvo. A koji je smisao religije? Religija dolazi iz grčke riječi religio, što znači “ponovo se povezati, biti u skladu, biti u jedinstvu”. Svako živo biće ima tijelo, um i svijest. Svijest je energija koja zrači iz duše ili Atme. Dakle, uskladiti tijelo, um i dušu je umijeće joge.

Joga jednostavno znači – ujediniti se. Ujediniti tijelo s prirodom je hatha-yoga. Stvaranje jedinstva unutar uma i tijela je pranayama. Stvaranje jedinstva unutar uma i duše je jnana. Stvaranje jedinstva između duše i Boga je bhakti. To je kompletan sustav joge – jedinstvo. I u tom jedinstvenom stanju, mi zapravo možemo izraziti svoju prirodnu urođenu ljubav u svemu što radimo u ovom svijetu.

Svatko od nas u svojem srcu ima neograničenu duhovnu snagu. Proces joge, ili istinski, pravi proces religije, nije samo obavljanje nekih rituala i poistovjećivanje s nekim društvenim identitetom u kojem se štitimo od drugih ljudi s različitim vjerskim ili socijalnim identitetima.

Bit istinske religije ili joge je pristupanje toj nevjerojatnoj duhovnoj snazi i njeno izražavanje u svakom aspektu našeg života. Zatim, s čistim srcem, možemo prevladati mnoge prepreke koje nam se čine nemogućim.

Ako imamo jedinstvo, možemo stvoriti jedinstvo. Ako je naš um u sukobu i nije uravnotežen s našim tijelom i potrebama duše, onda u našem životu postoji temeljno nejedinstvo. Kad ima toliko disfunkcionalnih osoba koje nisu u skladu sa svojom vlastitom svijesti, čiji um, tijelo i duša nisu jedinstveni u zajedničkim interesima i svrsi, koji nisu ujedinjeni, onda ne može postojati ni pravi mir, ne može postojati istinska sreća, ne može postojati prava ljubav.

atma.hr – 39

atma.hr – 39

Prethodna objavaŠto se skriva iza zaljubljivanja?
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop 23.06.2017.
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".