Widget not in any sidebars

Mladi Mjesec je poseban dan, kao i Puni Mjesec, te igra važnu ulogu u vedskoj astrologiji. Za razliku od Punog Mjeseca koji pojačava element vode u našem tijelu i umu, te nakshatre u kojoj se nalazi, Mladi Mjesec oslabljuje element vode, što automatski oslabljuje aktivnost našeg uma i emocija slabija – i to je ono što taj dan čini savršenim za meditaciju. Naš um je prirodno puno smireniji na dan Mladog Mjeseca.

Sanskrtska riječ za Mladi Mjesec je Amavasya, što doslovno znači: “kada je ama, otrov našeg tijela pod kontrolom”. Vjeruje se da je na Mladi Mjesec Shiva popio otrov koji je prijetio uništenju svijeta, te je od tada svaki Mladi Mjesec posvećen Bogu Shivi. To je dan kada  uma kako bi mogao biti neutraliziran kroz meditaciju.

Mladi Mjesec je vrijeme kada pozitivne kvalitete nakshatre u kojoj se Mjesec nalazi postaju “zamračene” u našem umu od strane mjesečevih čvorova. Više puta sam primjetila da već par dana prije Mladog Mjeseca negativne kvalitete nakshatre u kojoj će Mjesec biti postaju snažnije u umu ljudi. To je vrijeme kada Mjesec (um) ne reflektira nikakvo svjetlo – kada se naša mračna strana otkriva i naša podsvijest postaje snažnija.

Svaki Mladi Mjesec nosi specifične kvalitete i lekcije koje naš uči, ovisno o njegovom položaju u zodijaku. Sljedeći Mladi Mjesec biti će ovaj petak, 23. lipnja 2017., i to u Ardra nakshatri – šestoj vedskoj konstelaciji pod vladavinom Rahua koja se nalazi u znaku Blizanca.

Pročitajmo više što će nam ovo donijeti!

Mladi mjesec fokusa

Mladi Mjesec u Ardra nakshatri donijet će nam neke unutarnje oluje i previranja, budući je vladajuće Božanstvo Ardra nakshatre Rudra, vedsko Božanstvo oluja. Rudra je jedan od oblika Shive, Boga kozmičkog ciklusa uništenja i ponovong rođenja. On uživa u uništenju našeg ega kako bi se naša prava priroda mogla probuditi. On donosi uništenje svega što je nepotrebno kako bi se stvorilo mjesto za nešto što se tek treba roditi.

atma.hr – 39

Ovaj petak četiri planeta će se sastati u ovoj Shivinoj zvijezdi: Mjesecu i Suncu pridružit će se Mars i Merkur. Napetost koju će to stvoriti biti će gotovo opipljiva. No, ta napetost biti će uzemirujuća samo za naš ego. Ardra nakshatra koja se smatra jednom od najneuobičajenih zvijezdi na nebu (Betelgeuse), i koja sjaji izvanrednom crvenom svjetlošću, zvijezda je individualnosti i ega. Njezina želja je osjećati se “posebnijom” nego drugi i dokazati se kroz životna iskustva. Njezin simbol je ljudska glava (predstavlja snažnu mentalnu energiju), a vladajući planet Rahu. Ona predstavlja našeg unutarnjeg “lovca”, našu težnju i trud da dostignemo svoje ciljeve. Ona na može učiniti poprilično egoističnima, a u konjukciji sa četiri planeta može nas navesti na “prljavu igru”. Za vrijeme ovog perioda naša okrutna i stroga strana prirode mogla bi se probuditi, posebno u obliku komunikacije.

Budući će za vrijeme ovog Mladog Mjeseca naš fokus biti snažniji i oštriji, ovo je odličan dan za kontemplaciju i razmišljanje o vlastitim životnim ciljevima. No, prilikom planiranja životnih ciljeva nemoj zaboraviti u njih uvrstiti i druge ljude. Nemoj postati okrutni, usamljeni “lovac”. Pokušaj pronaći način na koji bi tvoji životni ciljevi mogli biti u skladu sa svemirom, te kako bi se održala harmonija i ravnoteža.

atma.hr – 39

Za vrijeme ovog perioda pokušavaj izbjegavati agresivne i iznenadne postupke, oštre riječi i prekomjerno kalkuliranje. Iskoristi tu pojačanu snagu intelekta i uma na što bolji način, ali ostani centriran u srcu.

Bilo koja neugodna situacija koja ti se pojavi za vrijeme ovog perioda biti će ništa drugo nego poziv tvoje duše da staneš na trenutak i pogledaš na svoj ego s udaljene perspektive. Što god ćeš izgubiti za vrijeme ovog perioda, biti će podsjetnik tvoje duše da si nešto puno veće od toga. Za vrijeme Mladog Mjeseca u Ardra nakshatri radi se samo o držanju fokusa na pravom putu. Ako nešto neće uspjeti za vrijeme ovog perioda, to je znak da je smjer kretanja vjerojatno bio pogrešan.

Više o aktualnim događanjima na nebu i ostalim zanimljivostima prati ovdje:

4harmony.eu/hr
https://www.facebook.com/4harmony.hrvatska/

logo4harmonyGovindadas – Igor Mihajlović

Govindadas je Vastu savjetnik i dizajner iz Hrvatske. Edukaciju o Vastu Shastri započeo je uz Ignaca Perasa 2012. godine, a završio je kod dr. Anand Bhardwaja.

Achala – Sylwia Mihajlović

Achala je Jyotish astrologinja i učiteljica meditacije iz Poljske. Vedsku astrologiju prakticira od 2010. godine uz vodstvo mnogih učitelja, konstantno produbljujući svoje znanje uvidima dobivenim kroz svakodnevnu meditaciju. Uči meditaciju od 2009. godine, a prakticira od 2006.