Tragedija i udar tsunamija na tajlandsku obalu nakon par godina čekanja došla je i na velika platna. Odlične glumačke prezentacije, vrhunski prikaz tragičnog događaja i preživljavanje u neprijateljskim uvjetima glavne su odlike filma. Nominacija za Oskara potvrdila je ovo mišljenje, kao i brojne druge nominacije.

 

The Impossible (2012)

Žanr: Akcija / Drama / Triler

Ocjena: IMDB – 7,7 / MC – 73%

Budžet: 45 milijuna dolara

Redatelj:

Juan Antonio Bayona – Španjolski redatelj glazbenih spotova jedan je od najvećih talenata današnje kinematografije. Autor poznatog horora ‘Sirotište’ preuzeo je redateljsku palicu ovog filma nakon što je prije par godina odbio snimati ‘Sumrak sagu’. To mu Hollywood dugo nije oprostio, no pod patronatom Guillerma del Torra ne morate previše očajavati. Vrhunska režija, selekcija glumaca i vrlo britak scenarij bez patetike stvaraju dobar temelj za neke buduće projekte, poput ‘Hatera’ kojeg upravo snima.

Glumci:

Naomi Watts – Jučerašnja nominacija za Oskara za najbolju žensku ulogu dovoljno govori o kvaliteti ove Australke. Karijeru su joj sigurno usmjerili ‘Mulholland Drive’ i ‘Krug’, a danas slovi za jednu od najpotentnijih glumica kada su u pitanju složene i karakterne uloge. Koliko može pružiti vidjeli smo u ovom ostvarenju, koje se može smatrati njezinim najkvalitetnijim angažmanom.

Ewan McGregor – Zvijezda ‘Trainspottinga’ i ‘Star Wars’ prednastavaka uvijek pruži ono zbog čega je i odabran kao akvizicija. Nebitno jesu li u pitanju glavne ili sporedne uloge, Škot nikada ne podbaci. Uloga brižnog oca možda nije najspektakularnija u karijeri, no svakako je jedna od bitnijih u ovom nominantu za Oskara.

Tom Holland – Mladi Britanac koji se proslavio naslovnom rolom u mjuziklu ‘Billy Elliot‘ oduševio je emotivnim nastupom i odlučnim promjenama raspoloženja u presudnim trenucima. Iznimno autentična uloga, te ćemo vrlo dobro zapamtiti ovog mladog debitanta s velikim potencijalom.

Film pogledajte:

Cinestar – Branimir Centar, Arena IMAX, Avenue Mall

Komentar:

Tragedija i udar tsunamija na tajlandsku obalu nakon par godina čekanja došla je i na velika platna. Odlične glumačke prezentacije, vrhunski prikaz tragičnog događaja i preživljavanje u neprijateljskim uvjetima glavne su odlike filma. Nominacija za Oskara potvrdila je ovo mišljenje, kao i brojne druge nominacije. No, nije sve u filmu ‘med i mlijeko’. Malo previše fokusa usmjereno je na sudbine obitelji sa Zapada dok je autohtono stanovništvo predstavljeno kao sporedno.

Sam scenarij je predvidljiv, a u pojedinim dijelovima nedostaje i emotivnog aspekta – mora se pretpostaviti kako je redatelj pažljivo pazio na patetiku i pretencioznost. Hvale je vrijedan redateljev balans jer ponekad bude iznimno teško u jednom filmu prikazati tako veliku katastrofu i prezentirati je bok uz bok potencijalnoj tragediji jedne obitelji. Možda svemu fali jedan segment da bi film bio kultni i nezaboravan, što opet nije nužno nedostatak – izbjegnut je populistički scenarij, a postignuto je ono što se željelo napraviti. Svakako, ostvarenje je daleko iznad trenutnog holivudskog prosjeka.

http://www.dnevno.hr/magazin/tv/75545-nemoguce-2012-sasvim-ne-moguca-istinita-prica.html