Nemojte ih bacati: Koštice od lubenice možete upotrijebiti kao izvrstan izvor zdravlja!
Tijekom konzumiranja lubenice većina ljudi odstranjuje i baca sjemnke. Oni koji to ne rade u jednom dijelu pomažu svojoj probavi, ali to je na žalost sve. Same sjemenke prilikom prolaska kroz probavni trakt ostaju netaknute i samo pomažu mehanički boljoj probavi, ali većina njihovih korisnih sastojaka ostaje neiskorištena. Da bi iskoristili sva ljekovita svojstva, sjemenke je potrebno kuhati, samljeti ili ispeći kako bismo došli do dragocjenog sadržaja.
Sjemenke lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta, pomažu u slučaju pojave crijevnih parazita, kao i u lječenju oboljelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu, piše Zdravljebezdoktora.
Sjemenke lubenice sadrže supstancu citrulin koja djeluje kao antioksidans, pospješuje širenje krvnih žila te povoljno djeluju u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pectoris i erektilne disfunkcije kod muškaraca.
Edgar Cayce je početkom dvadesetog stoljeća napisao da su koštice lubenice zdravi sastojak koji je posebno upotrebljiv za liječenje bubrega i mokraćnih tegova. Prema Cayecu korištenje čaja od svježih koštica lubenice je sjajan diuretik i preporučuje se za uklanjanje kamenčića i pjesaka u bubrezima, te čišćenje mokraćnog mjehura, bubrega i mokraćnih kanala.
Cayece preporučuje sljedeći recept: Koristi se 4 žlice isključivo svježih koštica lubenice koje se izdrobe ili isjeckaju mlinom te kuhaju 15 minuta u dvije litre vode. Ovu količinu potrebno je rasporediti i popiti tijekom dva dana a treći dan se pravi pauza. Proces se tako nastavlja nekoliko sedmica u istim intervalima dva dana korištenja s jednim danom pauze.