Foto: pixabay.com

Vrlo često želje leže skrivene u podsvijesti i vi mislite da ste ih se riješili, ali niste. Život je uistinu velika misterija, ali se ova misterija lako može razriješiti kada secirate život skalpelom razuma.

atma.hr – 52
Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih?

Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomiješanih, i kada umrete, iako vašeg tijela više nema, ove sile nastavljaju živjeti.

Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god ide, a kada se ponovno rodite, ove slike se ispoljavaju kao sklonosti ka određenom ponašanju.

Tako, na primjer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost alkoholizmu, koja ostaje s njim sve dok ne prevlada svoju želju za alkoholom.

Čak i ponašanje sasvim male djece može nam otkriti određene karakteristike prošlih života. Neka djeca imaju nevjerojatne napade bijesa, dok su druga ćudljiva i mrzovoljna.

Ali nije ih Bog stvorio takve.

Neostvarene želje iz prethodnih života oblikovale su ove psihološke sklonosti i zbog njih duša često ne izgleda kao da je stvorena po Božjem liku.

atma.hr – 52
Ako se Božji lik u vama u ovom životu izopači pod utjecajem straha ili bijesa, i ako ne pobijedite te sklonosti sada, ponovno ćete se roditi s njima i nosit ćete ih na plećima kao teško breme koje stvara patnju sve dok ih ne prevaziđete u nekoj budućoj inkarnaciji.

Najbolje je poraditi na prevladavanju svih svojih želja sada. One bi sve istog časa i zauvijek nestale u najvišoj radosti Božjeg prisustva, ali dok Ga ne spoznate, vaš nepokorene želje ostat će s vama da vas progone.

Postoje dva načina da se riješite svojih želja – prvi je da pomoću razuma i rasuđivanja, odnosno mudrosti, shvatite da vam samo Bog može dati trajnu nepomućenu sreću; drugi je da ih ostvarite.

Vrlo često želje leže skrivene u podsvijesti i vi mislite da ste ih se riješili, ali niste. Život je uistinu velika misterija, ali se ova misterija lako može razriješiti kada secirate život skalpelom razuma.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

Budete li svaki dan sjedeći nakratko u tišini analizirali sebe, otkrit ćete da imate mnogo neispunjenih želja. One su poput opasnih bakterija koje nosite u sebi i kuda god da odete, u ovom životu ili nekom budućem, one će ići s vama.

Najbolje rješenje je da se pomoću rasuđivanja riješite svih opasnih želja još u ovom životu i da se usredotočite na ostvarenje onih dobrih želja. Ako, recimo, imate sklonosti ka samoubojstvu ili želju učiniti kakvo zlo, odmah se riješite takvih želja.

Uvjerite sebe, pomoću razuma i ispravnih postupaka, da ste vi dijete Božje i da ste stvoreni po Njegovom liku i podignite se iznad svoje ćudljivosti i navika tijela.

Budite nevezani.

Ako patite od neke kronične bolesti, probajte se mentalno odvojite od svijesti o tijelu. Rasuđivanjem možete ovladati osjetilima. Rasuđivanje je vatra u kojoj ćete spaliti svoje želje.

atma.hr – 52
Uobičajeno je da se na tavan odlaže sav suvišni i nepotrebni “krš” i da se onda povremeno uradi temeljito veliko spremanje.

Slično tome, sakrivene na tavanu vašeg podsvjesnog uma nalaze se mnoge potencijalno škodljive želje koje vam jednoga dana mogu donijeti mnogo nevolja. Zato je važno da neprestano analizirate sebe.

Možda ste ćudljivi ili mrzite sve i svakoga; ako je tako, ove ukorijenjene osobine su posljedica vašeg vlastitog ponašanja u prošlosti.

Kako bi svoj mentalni tavan očistili od takvog suvišnog namještaja, morate uložiti puno energije i s ljubavlju činiti ono što je ispravno, pozitivno i konstruktivno.

Paramahansa Yogananda / spiritualni-centar.org