Japanski inženjer i aikido majstor Katsuzō Nishi u djetinjstvu je bio vrlo boležljiv i liječnik je njegovim roditeljima rekao da dječak neće doživjeti dvadesetu godinu. Da bi mu poboljšali zdravlje, roditelji su poslali Nishija u budistički manastir, u kojem je proveo tri godine, učeći razne tehnike meditacije i mačevanje.

atma.hr – 52
Tragajući za načinom kojim će poboljšati vlastito zdravlje, Nishi je pročitao mnoge radove suvremenih liječnika, kao i drevne rasprave iz istočnjačke i europske medicine, piše uspesnazena.com. Kao rezultat mnogih godina proučavanja, nastao je Nishijev rad, u kojem on izlaže sistem poboljšanja zdravlja, koji je sam izmislio. Knjiga je objavljena 1927. godine, kada je autor imao 44 godine.

Sistem Nishija nije samo kompleks pravila i vježbi, već je prvenstveno način života kojim se stječe navika da se živi u skladu sa zakonima prirode. On nije slučajno nazvan Sistemom, iako se u njemu ne može dati prednost samo jednom; sve je u njemu međusobno povezano – isto kao i u ljudskom organizmu.

Njegove metode su prošle provjeru u praksi zahvaljujući čemu su tisuće ljudi postali zdraviji, izliječili se od teških bolesti. Sistem Nishija omogućava da produžimo mladost, da uživamo u životu, pomaže nam da izdržimo u teškim uvjetima, izborimo se sa stresom i bolestima. On nas uči da pratimo prirodne zakone života i prirode, a zauzvrat daruje najvrjednije – zdravlje.

Predlažemo vam da upoznate Nishijev sistem, koji je tijekom 90 godina svoga postojanja stekao mnogobrojne pristalice u cijelom svijetu.

atma.hr – 52
Šest pravila zdravlja Katsuzō Nishi

(na kraju teksta – video)

Prvo pravilo zdravlja: Tvrda postelja

1 2

Jednu trećinu života mi trošimo na spavanje i upravo se to vrijeme može iskoristiti ne samo za odmor, već i za ispravljanje položaja tijela.

Dakle, prvo pravilo zdravlja u mom Sistemu glasi: postelja na kojoj spavate mora biti ravna i tvrda. Kako bismo stekli naviku održavanja idealnog položaja tijela i kako bi konstantno ispravljali poremećaje koji se pojavljuju u kičmenom stubu, ne postoji bolje sredstvo od spavanja na tvrdoj i ravnoj postelji.

Relativno tvrda postelja omogućava ravnomjerno raspoređivanje tjelesne težine, maksimalno opuštanje mišića i ispravljanje iščašene, iskrivljene kičme, što je izazvano vertikalnim položajem tijela tijekom dana.

Iščašenja i iskrivljenost kičme se lako ispravljaju na tvrdoj i ravnoj postelji jer se kičma nalazi u pravilnom položaju tijekom spavanja. Međutim, ako spavamo u mekoj postelji, svi poremećaji nastali tijekom dana se zadržavaju.

atma.hr – 52
Osim toga, meka postelja zagrijava međupršljenske diskove, čini ih lako pokretljivim i na taj način pravi podlogu za nove povrede. Kod onih koji vole spavati u mekoj postelji može doći do atrofije živaca i takvi se često razbolijevaju bez upozorenja.

Dobro je spavati na podu, ali se može napraviti tvrda postelja ako na krevet stavimo dasku ili šperploču: također se preporučuje madrac nabijen vatom ili spužvastom gumom. Varijante mogu biti razne, najvažnije je – izbjegavati madrac s federima.

Potrebno je postepeno sebe navikavati na spavanje na tvrdoj postelji. Tvrda postelja može nanijeti bol u karlično-bedrenom zglobu i križima i što su više iskrivljeni pršljenovi, bol će biti intenzivnija.

Osobi koja pati od toga savjetujemo da legne na leđa i radi vježbu „Zlatna ribica“ (vidjeti „Treće pravilo zdravlja“), ili da pokreće noge lijevo-desno, savijenih koljena. Tako postepeno može da nadvladati bol i poslije relativno kratkog vremena će joj biti udobno ležati na tvrdoj postelji. Sve bolesti koje se teško liječe, čak i tako strašne kao što je Potova bolest ili poliomielitis, se najbrže liječe spavanjem na tvrdoj postelji.

atma.hr – 52
Drugo pravilo zdravlja: Tvrd jastuk

2 2

Nishi kaže: „Spavati ne treba samo na ravnoj postelji, već i na tvrdom jastuku. Predlažem da upotrebljavate tvrd jastuk – valjak. Ležati treba ravno i staviti vrat na jastuk tako da III i IV vratni pršljeni bukvalno leže na njemu. Nema potrebe govoriti o tome da će onaj tko nije navikao na takav jastuk osjetiti bol.

U takvom slučaju možete na njega staviti ručnik ili komad meke tkanine. Međutim, neophodno je zapamtiti: s vremena na vrijeme je potrebno uklanjati tkaninu i postepeno se navikavati na tvrd jastuk.

Na taj način, poslije nekog vremena, navići ćete se i spavati ćete udobno bez ikakvih mekih pomagala.

atma.hr – 52
Tvrd jastuk blagotvorno utječe i na vratni dio kičme koji je, kako već znamo, naročito pogođen iščašenjima zbog svoje pokretljivosti. Priljubljujući međusobno pršljenove, tvrd jastuk stimulira cirkulaciju u mozgu i na taj način sprječava razvoj ateroskleroze.

U Japanu govore: „Iskrivljen vrat – znak je kratkog života“. Iščašenje vratnih pršljenova izaziva upalu u njihovim spojevima, a uslijed loše pokretljivosti vrata, pojavljuju se snažni i tupi bolovi ne samo u vratu, već i u potiljku.

Korištenje tvrdog jastuka će pomoći da se izborite s tim problemom. Naravno, prvih dana ili čak tjedana, pojavljivat će se bol, možda će doći do otoka na potiljku. Ali, jako je važno nastaviti s korištenjem jastuka, sve dok neugodnosti ne prođu.

Treće pravilo zdravlja: Vježba „Zlatna ribica“

3 2

Dugo nepravilno držanje kičme može izazvati skoliozu i kod odraslih. Kako bi se ispravilo držanje, kako smo već objasnili, pomaže „Prvo“ i „Drugo pravilo zdravlja“.

„Treće pravilo“, „Zlatna ribica“, također ima za cilj otklanjanje kičmenih poremećaja. Ukoliko se ova vježba redovno prakticira, postiže se najbolji efekt u ispravljanju položaja tijela, što znači – i u uspostavljanju ravnoteže u organizmu: ravnoteže prehrane, pročišćenja i mentalne ravnoteže.

„Zlatna ribica“ je vježba koja će postati spas za vašu kičmu.

atma.hr – 52
Četvrto pravilo zdravlja – Kapilaroterapija

U „Četvrtom pravilu zdravlja“ predlažem specijalne kretnje – protresanje podignutih ruku i nogu – kapilaroterapiju. Sistem ozdravljenja se bazira na tome da je snaga koja pokreće cirkulaciju krvi smještene u kapilarima, a ne u srcu, kako smatra tradicionalna medicina.

Poznato je da gornji i donji ekstremiteti posjeduju ogroman broj kapilara. Kada protresamo ruke i noge, u kapilarima se pojavljuju dodatne vibracije koje ih nagone da se češće stežu i da aktivnije guraju krv. Budući da krvne žile u tijelu stvaraju jedinstven sistem cirkulacije krvi, lokalna poboljšanja vode ka poboljšanju cirkulacije u cijelom organizmu.

Vježba za kapilare se radi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Zašto? Stvar je u tome što u takvom položaju venska krv u ekstremitetima stremi nadolje, a tada će postepeno stvoreni vakuum dovesti do ubrzane cirkulacije krvi.

Uz pomoć „Četvrtog pravila zdravlja“ predlažem apsolutno svima da „trče“ dva puta dnevno pa čak i onima koji su prikovani za postelju i bolesni, slabim ljudima u starijem uzrastu, kao i onima koji pate od nekog srčanog oboljenja.

Vježba za kapilare potpuno zamjenjuje trčanje, ali pritom neće biti opterećeni srce i zglobovi. Ako prakticirate ove vježbe obnaženi, to će vam donijeti dvostruku korist jer će se pojačati disanje kože, što znači i pročišćenje organizma od toksina kroz kožu.

atma.hr – 52
Kako se radi vježba za kapilare

4 1

Početni položaj: leći na leđa na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova staviti tvrd jastuk ili valjak. Zatim podignite obje ruke i noge, a stopala savijte prema naprijed, da budu paralelna s podom.

U takvom položaju tresite ruke i noge. Vježbu radite 1-3 minute. Vježbe za kapilare su neophodne kako bismo održali ekstremitete u normalnom i zdravom stanju.

Peto pravilo zdravlja: Vježba „Spajanje stopala i dlanova“

Osim kapilara, srce ima još jednog nezamjenjivog pomoćnika – dijafragmu.

Broj pokreta dijafragme u jednoj minuti prosječno iznosi jednu četvrtinu od broja otkucaja srca. Ali, njen hemodinamički pritisak je mnogo jači od srčanih kontrakcija i ona potiskuje krv snažnije nego srce.

Radeći prvi dio vježbe „Spajanje stopala i dlanova“, mi pomažemo radu dijafragme, što potiče cirkulaciju u organizmu i samim tim ga pročišćava. Vježba je korisna i zato što koordinira mišiće i živce desne i lijeve polovice tijela, naročito unutrašnjih organa.

atma.hr – 52
Kako se izvodi prvi, pripremni dio vježbe „Spajanje stopala i dlanova“:

5 1

Početni položaj: leći na leđa (na tvrdu, ravnu površinu, ispod vrata staviti valjkasti jastuk) pa spojiti dlanove, spojiti stopala, a koljena raširiti u suprotne strane. Zatim:

Pritiskati jastučiće prstiju na rukama (10 puta).

Pritiskati prvo jastučiće prstiju, a zatim dlanove ruku (10 puta)

Stiskati oba spojena dlana (10 puta).

Ispružite spojene ruke koliko god možete, zabacite ih iza glave i lagano ih vraćajte prema području pojasa, bukvalno kao da siječete tijelo na pola, a pri tome prsti su usmjereni ka glavi (10 puta). Na području pojasa se zaustavite.

atma.hr – 52
Usmjerite spojene dlanove ka stopalima i napravite 10 pokreta gore-dolje od prepona do pupka.

Maksimalno ispružite ruke sa spojenim dlanovima i napravite 10 pokreta iznad tijela, kao da siječete zrak sjekirom (10 puta).

Istežite ruke sa spojenim dlanovima u pravcu gore-dolje, koliko god možete doseći (10 puta).

Stavite spojene dlanove iznad solarnog pleksusa i pokrećite spojena stopala po podu (otprilike za 1-1,5 dužinu stopala) u pravcu lica pa nazad, trudeći se da se ne razdvoje (10 puta).

Istovremeno pokrećite spojene dlanove i stopala naprijed-nazad, kao da se trudite rastegnuti kičmu (10-60 puta).

atma.hr – 52
Kako se radi drugi, glavni dio vježbe

Sastavite stopala i dlanove, zatvorite oči i ostanite u tom položaju 10-15 minuta. Sklopljeni dlanovi moraju stajati okomito u odnosu na tijelo.

Ovu vježbu, kao i sve ostale iz mog sistema, poželjno je da radite, ukoliko je moguće, obnaženi. Uostalom, te vježbe imaju za cilj jačanje dubinskog staničnog disanja, one nagone svaku stanicu da diše. Odjeća, koju nosimo, praktično uvijek predstavlja prepreku.

Što se događa u organizmu tijekom ove vježbe? Tri su faktora koji sačinjavaju Svemir: materija, eter i život. Jedinica za mjerenje bilo koje materije je – element, za eter, koji se nalazi u zraku – elektron, a za mjerenje života je – enzim.

Enzimi ili fermenti nalaze se u svim živim stanicama životinja, biljaka, mikroorganizama. Oni usmjeravaju, reguliraju i neprestano ubrzavaju vitalne procese u organizmu.

„Peto pravilo zdravlja“ pomaže u uravnoteživanju snaga uma i tijela. Ova vježba koordinira funkcije mišića, živaca i krvnih žila u predjelu prepona, stomaka i butina, što je posebno korisno tijekom trudnoće, jer pomaže normalan rast djeteta u majčinoj utrobi i čak ispravlja nepravilan položaj.

atma.hr – 52
Šesto pravilo zdravlja: Vježba za kičmu i stomak

„Šesto pravilo zdravlja“ pomaže da se uspostavi kiselo-alkalna ravnoteža u organizmu. Jer, zdravlje uvelike ovisi od očuvanja stalnih proporcija među ukupnim tečnostima u međustaničnim i intracelularnim tkivima. Proporcije ovih procesa se često mijenjaju tijekom žìvota, ali se također neprekidno odvija i proces samoregulacije.

Dok su te promjene beznačajne, ne događau se nikakvi poremećaji, ali čim prijeđu određenu granicu – dolazi do poremećaja u metabolizmu. Proces takvog reguliranja naročito je efikasno izražen u kiselo-alkalnom balansu ukupnih tečnosti u organizmu.

„Šesto pravilo zdravlja“ također stvara duhovnu snagu koja pomaže da budemo zdravi. „Onako kako mislim, tako se i osjećam“ – ova istina je ugrađena u temelju liječenja sugestijom. Upravo zbog toga se u „Šestom pravilu zdravlja“ pokretanje kičme i stomaka kombiniraju s autosugestijom.

Izgovarajući pozitivne afirmacije, mi se usklađujemo s valom zdravlja i radosti. Naše uši, naš glas, svijest i podsvijest su podešeni da rade baš na ovoj valnoj dužini.

Ako vjerujete da ćete biti zdravi, da ćete pobijediti svoju bolest i da ćete živjeti dugo i sretno, znači – tako će i biti.

atma.hr – 52
Kako raditi vježbu za kičmu i stomak

6 1

Početni položaj: kleknite, karlicu spustite na pete (možete sjesti u „turski sjed“), potpuno ispravite kičmu držeći ravnotežu na trtičnoj kosti.

1) Podignite i spustite ramena (10 puta).

Sada izvedite prijelaznu vježbu (radite je poslije svake od šest sljedećih vježbi, po jednom u svaku stranu):

a) Obje ruke ispružiti ispred grudi: brzo se osvrnuti preko lijevog ramena trudeći se da vidite svoju trtičnu kost, zatim u mislima prijeđite pogledom od trtične kosti ka gore, prema kičmi, do vratnih pršljenova. Vratite glavu u početni položaj. Zatim se osvrnite preko desnog ramena, ponavljajući vježbu istim redoslijedom. Nije važno što u početku nećete moći vidjeti svoju trtičnu kost ili cijelu kičmu. To možete učiniti pomoću imaginacije.

b) Podignite obje ruke iznad glave, ispravite kičmu i brzo učinite isto kao i u točki „a“.

Ova prijelazna vježba jača pršljenove, štiti ih od iščašenja, što znači da liječi i čuva od raznih bolesti krvi i raznih organa.

2) Okrećite glavu desno-lijevo (po 10 puta u svaku stranu).

Napravite prijelaznu vježbu.

atma.hr – 52
3) Saginjite glavu naprijed-nazad (po 10 puta u svaku stranu)

Napravite prijelaznu vježbu.

4) Pokrećite glavu desno-nazad i lijevo-nazad. (Po 10 puta u svaku stranu).

Napravite prijelaznu vježbu.

5) Nagnite glavu nadesno (stavite desno uho na desno rame), zatim lagano, istežući vrat, okrenite glavu ka kičmi. (Po 10 puta prema svakom ramenu).

Napravite prijelaznu vježbu.

6) Podignite ruke paralelno iznad glave, zatim ih savijte u laktu pod pravim kutom, stisnite ruke u šake, glavu zabacite unazad tako da podbradak bude usmjeren ka stropu. U takvom položaju, brojeći do „7“, isturite laktove nazad, kao da ih želite spojiti iza leđa, a podbradak podignite ka stropu. (Ponovite 10 puta).

Napravite prijelaznu vježbu.

atma.hr – 52
 Kako se radi osnovni dio vježbe?

7 1

Opustite se neko vrijeme posle prakticiranja pripremnog dijela, a zatim ponovo ispravite kičmu.

Težina tijela treba biti na trtičnoj kosti.

Počnite se ljuljati desno-lijevo, istovremeno pokrećući stomak naprijed-nazad.

To treba raditi 10 minuta.

Dakle, sada ste upoznati sa Šest Pravila Zdravlja. Učinkovita su i jednostavna za prakticiranje. Potrebno je samo početi, prevladati prvu prepreku i uložiti početnu energiju. Ukoliko ste lijeni – to znači da ne želite dovoljno biti zdravi i sretni.

Ovih šest pravila sadrže sve ono o čemu posebno uče različite vježbe za disanje, kretanje, manualne terapije, masaže. Ova pravila su Sistem koji omogućava normalizaciju rada svake stanice i svakog organa. Ona su posvećena jednom zadatku – buđenju iscjeljujuće energije organizma.

sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

Možete pogledati video, kako se izvode ove vježbe. Video je na ruskom, ali nadam se da ćete razumjeti. Ako vam je jezik nepoznat, sve što govori ova žena (Majya Gogulan, 66 godina), opisano je u ovom članku, na vama je samo da pogledate i zapamtite kako se izvode vježbe.

Vježba Zlatna ribica na 8:40 min

Vježba za kapilare na 15:03 min.

Vježba „Spajanje stopala i dlanova“ na 17:42 min.

Vježba za kičmu i stomak na 24:07 min.


uspesnazena.com