atma.hr – 52
Obiteljske /Sistemske konstelacije je naziv koji je iskovao Bert Hellinger, njemački psihoterapeut i teolog koji je vrlo rano počeo proučavati i analizirati utjecaj obitelji i obiteljskih odnosa na pojedinca-klijenta sa ciljem rješavanja problema istog.

Osim službene edukacije koji je stekao klasičnim školovanjem, veliki utjecaj je na njega izvršio 16 godišnji boravak u Južnoj Africi, gdje je djelovao kao katolički svećenik i družio se sa plemenom Zulu.

Nakon toga se vraća u Europu i odlazi u Ameriku gdje uči izravno od Arthura Janova i proučava Transakcijsku Analizu od Erica Berna. Razvija svoju metodu koju naziva Sistemske konstelacije a koja počiva na teoriji i praksi da je pojedinac dio obiteljskog sustava i cilj sustava je da svi njegovi članovi budu zadovoljni i što je najvažnije prihvaćeni. Ukoliko netko od članova npr. nije prihvaćen ili je odbačen, izopćen on odnosno takav odnos prema njemu narušava ravnotežu sustava, uzrokuje napetost koja stvara posljedicu da npr. dolazi do bolesti, odnosno do nemogućnosti izliječenja, ili nemogućnosti stvaranja skladnih odnosa sa okolinom, problema na poslu itd.

atma.hr – 39

Konstelacije su metoda koja se koriste kod rješavanja bilo kojeg problema na način da se „postavi konstelacija“ u grupi (sa više osoba) ili pojedinačno (klijent i voditelj konstelacija nasamo).

U praktičnom smislu to znači sljedeće: klijent ima problem i objasni o čemu se radi (dovoljan je šturi opis situacije/problema, bez spominjanja imena, imena poduzeća u kojem radi, simptoma bolesti, nedobrih odnosa sa obitelji ili bilo kakvih „osjetljivih“ podataka). Na osnovu toga što klijent kaže, voditelj konstelacija (konstelator) prepozna srž problema i sugerira klijentu da među dobrovoljcima koji žele sudjelovati u klijentovom radu odabere određeni broj osoba od kojih će svatko predstavljati nekoga ili nešto. Prema svom unutarnjem osjećaju klijent postavlja dobrovoljce u prostor i potom odlazi na stranu. Konstelator aktivira konstelaciju u smislu da na osnovu toga kako je klijent postavio osobe i na osnovu iste kažu da osjećaju ili misle ili kažu prati konstelaciju, dovodi je do kraja. Vremenski jedna konstelacija traje oko sat vremena. Rezultati mogu biti odmah vidljivi, a nekad je ipak potrebno konkretno vrijeme da dođe do promjene. Zanimljivo je da se promjene nerijetko dese u neposrednoj okolini (obiteljskoj i radnoj) klijenta i da se stvari počinju „poslagivati kako trebaju“.

Koliko ima problema, toliko ima i konstelacija. One su primjenjive na sve jer smo svi sastavni dio nekog obiteljskog sustava, odnosno svi smo potekli od nekog, od majke i oca, koji su potekli od svojih roditelja itd. Svi smo umreženi u naš obiteljski sustav, potom u poslovni sustav, sustav ljudi sa kojima se družimo itd.

Konstelacije možemo nazvati i zadnji stup obrane. Njima se klijenti obraćaju kada su iscrpili sva poznata druga sredstva i tehnike jer to znači da su spremni (zaista spremni) na promjenu, na izlazak iz njihove komforne zone i rješenje onoga što ih tišti. Često se desi da klijent kaže da je čuo za konstelacije pred npr 10 godina, ali se nije osjećao spreman da dođe na njih. To je zato jer intuitivno znamo (svi imamo intuiciju) da rješenje zahtijeva promjenu na koju nismo uvijek spremni. I to je u redu. U redu je dati si vremena jer još nismo spremni.

Konstelacije se rade individualno (konstelator i klijent nasamo) ili u skupini na radionicama koje se održavaju jednom mjesečno i na njima mogu sudjelovati sve punoljetne osobe.
Na našim radionicama Konstelacija, sagledavamo probleme koje imamo/imate sa širinom i dubinom od 360 stupnjeva. Ne postoji samo jedan kut gledišta, kao što ne postoji samo crna i bijela boja.

atma.hr – 47

Konstelacije koriste puno širi spektar i upravo im ta širina i dubina bez granica i ograničenja, osuda i predrasuda bilo koje vrste omogućuju da u vrlom kratkom vremenu, često i odmah, u trenutku kada prisustvujete na radionici kao pasivan ili aktivan sudionik, daju ili ponude rješenje ili jedno od mogućih rješenja problema koji Vas tišti i koji Vam je postao pretežak da biste sa njim danonoćno živjeli. Konstelacije su čiste i jednostavne, ono ukazuju na ono bitno, i izvlače na površinu ono što treba da bi do rješenja došlo.

Taman toliko koliko se treba, jer one na neki lijep i čudesan način znaju ili bolje rečeno osjećaju „naše granice“. One znaju da ih mi imamo i one ih poštuju. Jer Konstelacije se temelje na osjećajima:poštivanja, zahvalnosti i suosjećajnosti. Ili bolje rečeno, one jesu sve to.

Želite li i Vi doći do rješenja nekih životnih (obiteljskih, poslovnih, osobnih) situacija koje su Vam postale preteške pozivamo Vas da dođete na naše radionice ili na individualne konzultacije sa našom dragom i stručnom voditeljicom Ines, iza koje stoji 20 i više godišnje iskustvo i brojne edukacije u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ukoliko niste u mogućnosti fizički prisustvovati na radionici ili u našem prostoru u centru grada Rijeke, individualne konzultacije se na jednako učinkoviti način vode i preko Skype-a ili telefona, u vrijeme kada Vama odgovara i na način da se Vi osjećate sigurno i ugodno.
Za sve informacije, prijave i iskustva brojnih klijenata, kao i o terminima i detaljima održavanja radionica posjetite našu stranicu www.ciruss.net ili se obratite Ines na mail [email protected] ili na mobitel 091 33 66 750 (od 16 do 19 h).

Vedran Zubović