Vedski spisi opisuju kako postoji jedna vječna Apsolutna Istina iz koje se ekspandiraju bezbrojni vječni djelići. Ti bezbrojni vječni djelići su zauvijek podređeni izvornom vječnom. Duša je tatastha shakti i kao djelić Boga mi smo stvoreni da volimo Boga i da Bog voli nas. Bog nas nikad ne prestaje voljeti, bez obzira što radimo. Ali mi imamo izbor želimo li uzvratiti tu ljubav. Međutim, naša slobodna volja može biti prekrivena obmanjujućom energijom koja se naziva bahiranga ili maya shakti.

U Bhagavad-giti, Bog kaže, “Ova maya je Moja energija, moja snaga i ona je svemoćna.” Mi nemamo moć da pobjegnemo njenom obmanjujućem utjecaju. Prosječna osoba se nalazi u njenom zarobljeništvu. Ona misli, janasya moho ‘yam ahaà mameti (Srimad Bhagavatam 5.5.8), “Ja sam ovo tijelo i sve što ima veze s ovim tijelom je moje – moje tijelo, moja obitelj, moji prijatelji, moji posjedi, moja inteligencija, moje vještine, moj život.”

Ali ništa, zapravo, nije naše. Rođenje, starost, bolest i smrt su neizbježni. Zbog moći vremena, sve će nam biti oduzeto. Zbog moći maye, čak i kad vidimo – da sve oko nas umire, da bombe svakodnevno eksplodiraju, toliko frustracija zbog naših želja, toliko prijevara, toliko tjeskobe – mi još uvijek želimo biti kontrolor, vlasnik i uživalac i čak i kad imamo znanje o tome, vrlo nam je teško odustati od tih koncepcija. One su duboko ukorjenjene u nama.

Duša je tatastha shakti i kao djelić Boga mi smo stvoreni da volimo Boga i da Bog voli nas. Bog nas nikad ne prestaje voljeti, bez obzira što radimo. Ali mi imamo izbor želimo li uzvratiti tu ljubav. Ako odaberemo uzvratiti Božjoj ljubavi, On uklanja veo svoje iluzorne energije.