Pomoću ove tehnike je moguće, ne samo pronalaziti rješenja svojih problema, već i ispunjavati želje. Bit je u programiranju vlastitog mozga tj. podsvijesti i prijenosa željene namjere. Sjetimo se; Arhimed nije imao svoju “Eureku!” trenutak prije nego je ušao u kupku, već nakon opuštanja, Sherlock Holmes je igrao šah ili svirao violinu kad je htio dobiti odgovore, za Edisona se kaže da nikada nije zaspao, a da prethodno nije postavio pitanje podsvijesti. Albert Einstein, Leonardo da Vinci i Nikola Tesla također su također bili poznati po svojoj navici dobivanja odgovora u snu. Za vrijeme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se veze “čiste”. To nam može omogućiti da vidimo neke obrasce i puteve gdje ih prije nije bilo!

atma.hr – 52
U životu se često događa da za neke situacije nije lako pronaći pravo rješenje, javlja se sumnja ili se dvoumite oko pravog izbora. Nekad, jednostavno, ne znate kako postupiti. Ako želite iskušati jednu neobičnu tehniku nalaženja odgovora na pitanje koje vas muči, metoda “Čaša vode” vam u tome može pomoći.

Autor metode, Jose Silva, postao je poznat diljem svijeta zahvaljujući razrađenom kompleksu psiholoških treninga, samopomoći i meditacije pod nazivom Silva metoda, čiji je osnovni “sastojak” ljudska intuicija.

Jose Silva tvrdi da ako budete koristili ovu tehniku, moći ćete aktivirati “treće oko”, kako bi ga koristili u različitim situacijama. Koristeći tehniku “Čaša vode” programirate podsvijest na lako rješavanje svojih izazova.

U početku je ova tehnika bila konstruirana tako da čovjek može samostalno i brzo pronalaziti izlaz iz teških situacija.

S vremenom se shvatilo kako se ona može koristiti i za ispunjenje određene želje putem naredbe.

Metoda se pokazala posebno učinkovita kod poteškoća u odnosima.

atma.hr – 52
Tehnika “Čaša vode” Jose Silva

Prije nego što pođete na spavanje, ulijte vodu u čašu.

Sada trebate u sebi ili na glas formulirati svoje pitanje ili želju. Obavezno formulirajte precizno. Izbjegavajte neodređenost i ne koristite izraz “ne”.

Na primjer, pitanje: “Zašto ne mogu pronaći novac za otvaranje posla?”, nije dobro. Pravilno bi bilo: “Na koji način mogu doći do novca za otvaranje posla?” Ovo je primjer pozitivnog, preciznog i konkretnog pitanja.

Ili: “Sada tražim rješenje problema kako brzo i lako ostaviti pušenje?” Ili “Koje je za mene najpovoljnije rješenje kupnje stana (automobila ..)?” Ili “Kako brzo i lako pronaći posao u toj i toj struci? “ili” Kako riješiti tu i tu situaciju sa svojim suprugom (kćeri, sinom)”…itd.

banner za knjige GABOR Mate

Uzmite čašu vode u ruke, koncentrirajte se, zatvorite oči podignuvši očne jabučice malo nagore i popijte pola čaše vode, ponavljajući pri tom u sebi:

“To je sve što je potrebno učiniti za rješavanje moje situacije.”

Preostalu polovicu čaše vode poklopite i idite mirno na spavanje.

Ujutro popijte preostalu vodu zatvorenih i na gore podignutih očiju. Zahvalite Bogu i svojoj intuiciji, bez obzira jeste li već dobili odgovor ili još niste. Ponovite svoje pitanje (nemojte mijenjati redoslijed riječi) koje ste postavili prethodnu večer i frazu u mislima – “To je sve što je potrebno učiniti za rješavanje moje situacije”.

Ako vam se odgovor nije javio do jutra, budite strpljivi i pričekajte nekoliko dana, odgovor može doći u obliku spontane misli ili situacije koja će biti nagovještaj u kom se pravcu trebate kretati. To može biti nečiji poziv, članak, pjesma, knjiga, neočekivani susret … sve to može biti ključ za rješavanje vaše situacije.

atma.hr – 52
Zašto je ova tehnika učinkovita?

Mnogi su upoznati s činjenicom da voda ima pamćenje, odnosno posjeduje sposobnost primanja, pamćenja i kodiranje informacije, dakle kroz vodu se može utjecati na podsvijest. Ljudsko tijelo, uključujući i mozak, sastoji se od više od tri četvrtine vode.

Voda ne samo što može utjecati na podsvijest, već i na organizam, što su dokazala brojna istraživanja. Pomoću vode se može pomladiti i iscijeliti ljudski organizam.

Jose Silva je objasnio da kad čovjek pije vodu, a oči su mu zatvorene, moždana aktivnost se povećava i mozak kao da pokušava “proračunati” što ste vi to progutali. Takva povećana aktivnost, otvara put za učinkovito programiranje.

Fenomen pamćenja omogućava vodi čuvati podatke. Voda podsjeća na novi disk na kojem možete staviti bilo koji podatak.

Pomoću čaše vode, po Silva metodi, moguće je, ne samo pronalaziti rješenja svojih problema, nego s uspjehom ispunjavati i želje. Poanta je u programiranju vlastitog mozga i prijenosa njemu željene namjere, upute.

Silva napominje kako je za svako novo pitanje ili želju, potrebno ponoviti tehniku.

Možda ćete biti skeptični po pitanju djelotvornosti ove jednostavne metode, ali veliki broj ljudi je često koristi u praksi.

Probajte i na vlastitom iskustvu se uvjerite ili razuvjerite u njenu učinkovitost.

atma.hr – 52
Kako je moguće pronaći odgovore u snu, bez ili sa metodom Čaša vode?

Autsajderu to može izgledati kao da netko doslovno sanja rješenja za situacije. Međutim, ono što se doista događa jest da osoba koja je vješta u tome, privremeno iz svoje jednadžbe ukloni svoj pretjerano svjesni um, a zatim mobilizira moć svog podsvjesnog uma kroz moć određenog pitanja.

Pitanja su ključna. Pitanje je bolje od mišljenja ili afirmacije za pronalaženje kreativnih rješenja. Pozitivne afirmacije mogu biti vrlo učinkovite za mijenjanje programiranja u našoj podsvijesti, ali to ne šalje naredbu da se nešto učini: da se traži i povezuje.

Dobra pitanja pozivaju na djelovanje i širenje. Podsvijest voli stvarati veze i voli kada ima što raditi, a voli i dobra pitanja.

Ako pošaljemo pitanje “kako se mogu osjećati manje umorno cijelo vrijeme?” – to je negativno pitanje. Fokus je na osjećaju umora, tako da je to ono što govorite računalu – da se usredotoči na to. Rezultirajuće misli i osjećaji odražavat će taj fokus. Umoran, umoran.

banner za knjige BIOLOGIJA VJEROVANJA

Pitanje treba preformulirati: “Kako se mogu energizirati ovaj tjedan?” Fokus je pozitivan, na energiju i osjećaj energiziranosti, a rezultati će slijediti. Postavljanjem određenog vremenskog okvira npr. ovaj tjedan ili sutra postavljate lijepe parametre kako bi se vaša podsvijest mogla igrati.

Na isti način na koji stroj ne rasuđuje ili prosuđuje, već samo slijedi zadatak koji mu je postavljen, tako nekako funkcionira i podsvjesni um.

Doista jednostavan primjer toga je kada se pokušavate sjetiti nečijeg imena. Jednostavno pitanje “kako se zove?” poslano je iz svjesnog u podsvjesni um, gdje naša tražilica djeluje do tri sata kasnije, i npr. dok se tuširamo, sjetimo se.

Prvobitna situacija je prošla, ali podsvjesni “stroj” je radio kako bi pronašao odgovor, dok je naš svjesni um radio druge stvari. Sada dok radimo nešto što ne uključuje visoke razine angažmana mozga, poruka može proći.

atma.hr – 52
Odmak je neophodan

Kada se držimo naših problema u svjesnom umu, to može uzrokovati stres i frustraciju. Zapravo, ne iznenađuje: potrebne su mu opcije i prostor za razmatranje odluka ili uvid u to.

U osnovi, morate se odmoriti! Možda zvuči iznenađujuće kad kažemo da ako želite pronaći rješenje da trebate prestati svjesno raditi na tome. Zapamtite: Arhimed nije imao svoju “Eureku” trenutak prije nego je ušao u kupku, već nakon što se opustio u toj kupki.

Sherlock Holmes je igrao šah ili svirao violinu kad je htio dobiti odgovore. Koliko je puta Arthur Conan Doyle učinio nešto slično dok je dopuštao svom umu da ga prožmu priče i ideje?

Uzimanje pauze omogućuje da se oslobodimo pritiska u mislima. Odmoriti se da bi bili produktivniji.

Za Edisona se kaže da nikada nije zaspao, a da prethodno nije postavio pitanje podsvijesti.

Redovito bi odrijemao kada bi se suočio s problemom. Poznat je po tome što je drijemao u svojoj stolici držeći dvije metalne loptice u rukama, koje bi ispustio kada bi zaspao i one bi ga probudile. Odgovor ili uvid često bi se pojavio nakon buđenja.

Albert Einstein, Leonardo da Vinci i Nikola Tesla također su bili poznati po svojoj navici drijemanja.

Kratki prekidi u radu osvježavaju energetske razine i dopuštaju da podsvjesni um sjaji. Podsvijest ne spava, tako da kratak trenutak drijemanja učinkovito oslobađa fokus svjesnog uma na subjekt tako da “motor” može učiniti ono što najbolje radi.

Drijemanje je dobro, ali kao što smo već rekli – najučinkovitije je postaviti pitanje noću, neposredno prije spavanja.

Dakle, bez ili sa Silva metodom pred odlazak u krevet, lijepo i opušteno, pregledajte svoj dan i pošaljite pitanje ili uputu svojoj podsvijesti kako bi se igrala dok vi punite baterije.

atma.hr – 52
Nove sinaptičke veze

Jedan članak o neuroplastičnosti objavljen u časopisu “Granice u neuronskim krugovima” objašnjava:

“Za vrijeme spavanja nastaju nove sinaptičke veze, a stare se veze “čiste”. To vam može omogućiti da vidite obrasce gdje ih prije nije bilo.”

Veliki američki istraživač mozga Nedd Herrmann je u svom radu na moždanim valovima potvrdio je da postoji nešto posebno u hvatanju vašeg mentalnog stanja nakon prvog buđenja.

“Tijekom ovog ciklusa buđenja moguće je da pojedinci ostanu u theta stanju duže vrijeme od pet do petnaest minuta – što im omogućuje da imaju slobodan protok ideja o jučerašnjim događajima ili da razmišljaju o aktivnostima predstojećeg događaja. Ovo vrijeme može biti izuzetno produktivno i može biti razdoblje vrlo značajne i kreativne mentalne aktivnosti.”

Stari vedski mudraci i yogiji su to itekako poznavali i u vedskim je spisima, kao i u Ayurvedi opisano da je vrijeme buđenja posebno značajno za naš um jer je tada atmosfera i naš organizam u sattvi ili modusu vrline, smirenosti i čistoće, a najpovoljnije vrijeme u danu za to je sat i po prije izlaska Sunca, tzv. vrijeme Brahma muhurte i ono se najbolje iskorištava ako ga posvetimo meditaciji, molitvi, vizualizaciji i kontemplaciji. Ove tehnike nam omogućuju da razmišljamo iz drugačije perspektive i vidimo ono što prije nismo mogli vidjeti.

Možda nismo neki moćni yogi ili mudrac isposnik, Tesla, da Vinci, Edison ili Einstein, ali ako se barem pokušamo ugledati na njihove dobre navike, definitivno ćemo poboljšati svoje, a nove navike vode do novih rješenja i novih životnih staza.

ATMA