Oprez bi trebao biti višeglasje života, a mi, izgleda, imamo samo jedan jedini glas koji ponekad prelazi u dvoglasje, ali to para bubnjiće.

Ono po što je rano jutros krenuo, svojim kompanjonima nije donio. No, nahranio ih je boljom hranom od kupina, nahranio ih je – oprezom. Oprez je najdelikatesnija, najsočnija, najzdravija i navitaminoznija hrana živih bića. Da je bilo više opreza, pola ratova u povijesti civilizacije ne bi se dogodilo, pola bolesti ne bi se pojavilo, pola životinjskih vrsta ne bi izumrlo, pola uvreda i loših riječi ne bi se izgovorilo, pola ljubavi ne bi u mržnji završilo niti bi pola smijeha u cinizmu skončalo. Pola svjetske kulture bilo bi cijelost svjetske kulture, pola siromašnih bilo bi upola siromašnije, pola neostvarenih snova bilo bi dvostruko ostvarivije. Da se oprez ručavao i večeravao, a ponekad i zajutarkovao, ljudi i životinje bi se pozdravljali ne s „dobar dan“, već s „jeste li oprezni?“, a rastajali ne s „doviđenja“, već s „budite oprezni“. Ali, malo tko je oprezan, za oprez se vezuje čudaštvo, skepticizam, crna magija, darvinizam. Sva svjetska dobra smo neoprezno među sobom podijelili, a sad ih oprezno jedni drugima iz ruku otimamo. To su naši najviši dometi opreza. Neoprezno se rađamo, a oprezno umiremo, umjesto da bude obratno. Jednog od najvećih vojskovođa u povijesti smo neoprezno na jedan vrlo udaljeni otok prognali umjesto da smo sve najudaljenije otočiće sa svim njihovim endemima oprezno k svim slavnim vojskovođama povijesti potjerali, tad ne bi, uz posjedovanja tolika i takva endemičnog bogatstva od strane ovih, osvajanja, što znači i presilna klanja, nikada ni bilo. Ali, iz ove svoje usko skrojene kože ne možemo. Biti oprezan, danas ne znači biti manje požudan, manje pohotan, neznatno materijalističan, a što će mi takav oprez koji uz udio savjesti nije odmjerivan? Nastavi, moja blesava vrsto, i dalje po starome, opravdaj neprimjenjivost božanske mjere opreza oprezom posebne vremenosti i sve će biti u najboljem redu. Kako šuplje danas zvuči ona latinska da je oprez majka mudrosti. Koji oprez? Kakva majka? Koje mudrosti? Oprez bi trebao biti višeglasje života, a mi, izgleda, imamo samo jedan jedini glas koji ponekad prelazi u dvoglasje, ali to para bubnjiće. Hoćemo li ga sad promuknuti srameći se tog višeglasja koji nikad ne ćemo na višeglasan način i dosegnuti?

No, medvjeđa kompanijo, zašto gledati civilizacijske dosege nečega što se u civilizaciju nije ni zaputilo, vaša mjera sada mora biti dvostruki oprez. Nije na odmet jer su utrostručili hajku na vas.

 

(Odlomak iz romana ŠUMOM I PODZEMLJEM)

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/10/Zlatko-Tomić1.jpg[/author_image] [author_info]Zlatko Tomić, književnik, što objavljenih što neobjavljenih ima preko deset knjiga, autor psihološko-povijesnih romana, zbirki aforizama, drama, eseja, ali sebe nadasve prepoznaje po humanističko-etičkom ispisu te sociološko-povijesno-psihološkim i filozofskim inklinacijama u umjetnosti. Kultura življenja, duhovnost i nadduhovnost, filozofija religije, tolerantnost spram svih oblika alternativnosti moderniteta svakidašnje su mu preokupacije, nadasve cijeni čistu, iskrenu, istinsku misao, razmišljajnost oživotvorenja i obogotvorenja u najširem smislu tih riječi, transcedentnu u svojoj krajnjoj smislenosti. Javljat će se poučnim pričama, iskričavim esejima, poetsko-filozofskim minijaturama, humoreskama. Najveća mu je nagrada ako, čitajući ga, makar i uzgred, dočitate ponajprije sebe, spoznate vlastiti alter-ego kao sukreatora svog božanskog Jastva.[/author_info] [/author]
Prethodna objavaMislite da pomažu? Pročitajte popis opasnih antidepresiva koji uzrokuju iznenadnu smrt
Slijedeća objavaIstraživanja pokazuju da orah skida kolesterol bolje nego ijedna tableta
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here