Kontinuirano korištenje ovog hladno prešanog ulja crnog kumina (egipatsko sjeme) osnažuje imuni sistem, osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice, štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova, regulira probavu i rad crijeva, liječi jetru i bubrege, pomaže kod menstruacije, potiče stvaranje mlijeka kod dojilja, donosi olakšanje kod nesanice, oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima, otklanja umor, depresiju i pospanost, odgađa nastanak menopauze. Ulje se može koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.

atma.hr – 61
Crni kim se preporučuje:

za jačanje imuniteta
kod kroničnog kašlja
kod alergija i astme
kod kožnih bolesti
kod bolesti želuca

Popis svojstava crnog kumina:

antibiotik, stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, emmenagogue, eksitant, galactatagogue, purgativ, resolvent, stomachic, sudorifik, tonik, vermifuge, anti histamine, antioxidant, antimikrobial, antiparazitik

Nevjerojatne činjenice o ulju crnog kima

kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem
osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice
štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova
regulira probavu i rad crijeva
liječi jetru i bubrege
pomaže kod menstruacije
potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
donosi olakšanje kod nesanice
oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
otklanja umor, depresiju i pospanost
odgađa nastanak menopauze

Ulje može se koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.

U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kima s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kima i njegovu apsorpciju u organizmu.

Kod bolesti uha, ulje crnog kima razrijeđeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka – nanosi se na oko.

Povijest crnog kumina

Njegova povijest seže do kulture Egipta, faraona koji su koristili crne sjemenke kao snažnu pomast. Boca ulja crnog kumina pronađena je u grobnici egipatskog faraona Tutankamona.

Na istoku začin je bio korišten tisućama godina kao dobar u normalnoj tjelesnoj funkciji. U Indiji, crni kumin je poznat kao Kalinji i njegova upotreba kao začina i u preventivnoj medicini datira 5000 godina unatrag.

U Bibliji, sjemenke Nigella Sative spomenute su kao “cumin” (Kuemmel) i korištene su pri izradi kruha dobrog za ljudski organizam. Također je dobar i za djecu.

Dugogodišnja tradicija crnog kumina

Ova važna biljka uživa povjerenje ljudi još od egipatskog doba. Dobro poznato Kalinji ulje ispitivano je na Univerzitetima diljem svijeta, uključujući Aleksandrijski Univerzitet koji izvještava da ono posjeduje važna dobra svojstva.

Upotreba ulja u drevnom Egiptu i riječi velikog proroka Istoka jamče njegovu veliku vrijednost. U starom Egiptu sačuvana ulja od prije 5000 godina dokumentiraju njihove spomenike, hramove i njihovo pismo.

Danas populacije zemalja koje graniče s Mediteranom još uvijek koriste i čuvaju ulje.

atma.hr – 61
Razlika između kima i crnog kumina

Različita od Nigella Sative druga je biljka poznata kao “Crni kumin”. To je sjemenka kima koja je zapravo crni kumin jer je blizak član porodice kumina za razliku od Nigelle koja pripada porodici ljutića.

Kim (Carum carvi), član Umbelliferae (Carrot family), jednogodišnja je ili dvogodišnja začinska biljka. Sjemenke kima korištene su kao brašno za kruh ili sir. Ulje je korišteno kao dodatak povrću, pranju zubi i likerima.

Nigella pripada porodici cvijeća ljutića. Postoji 20 različitih vrsta s plavkastim ili žutim cvjetovima koje rastu na Mediteranu. Rođak Nigella Sative imenom Nigella Damascens raste ponekad kao cvjetno grmlje u našim vrtovima.

Pravi crni kumin (Nigella Sativa) je pak kultiviran u zemljama vruće klime kao što su Indija, Sirija i Egipat. Karlo Veliki preporučio ga je u svom “Capitulare de villis” kao poljoprivrednu kulturu, a Ludw der Fromme uzgajao ga je u svom vrtu.

U 16. stoljeću Nigella Sativa bila je uobičajena i u privatnim vrtovima. Danas se ova biljka na takvim mjestima rijetko viđa.

Francuski kuhari stavljaju sjemenke ove biljke u mješavinu začina quatre epices (četiri začina) ili toute epice, koju koriste kao zamjenu za papar.

SASTOJCI:

  • Hladno prešano ulje crnog kumina ( EGIPATSKOG SJEMENA )
  • KALINJI ORGANIC je u odnosu na dosadašnji konvencionalni Kalinji čišći, premium kvalitete, te ima organski certifikat.

Crni kumin (hrvatski) i Kalinji (sanskrit) neka su od imena Nigelle Sative, biljke koja pripada porodici cvijeća ljutića.

Od puno oblika Nigelle samo Nigella Sativa i to samo ona koja raste u vrućim zemljama poput Indije, Sirije i Egipta, pokazuje taj osobito dobar karakter.

Da bi se razlikovao ovaj snažan oblik Nigella Sativa od ostalih oblika Nigelle mi ga zovemo kalinji, najstarije zabilježeno ime, koje je korišteno u 5000 godina staroj ayurvedskoj tradiciji drevne Indije.

Kalinji ulje koje, dobiveno iz zrelih sjemenki Crnog kumina, glavni je proizvod ove biljke.

Način primjene

3x dnevno nakapati na žličicu po 30 kapi i popiti nakon jela. Djeca do 12 godina koliko imaju godina toliko kapi uzimaju.

Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanje posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Način čuvanja: Čuvati na sobnoj temperaturi.

atma.hr – 61
ORGANSKO Ulje crnog kumina – Kalinji ORGANIC 

kalinji 1miniHladno prešano ulje crnog kumina (EGIPATSKOG SJEMENA) 100ml

Kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem, osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice, štiti organizam od virusa i bakterija, sprečava infekcije mokraćnih putova, regulira probavu i rad crijeva, liječi jetru i bubrege, pomaže kod menstruacije, potiče stvaranje mlijeka kod dojilja, donosi olakšanje kod nesanice, oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima, otklanja umor, depresiju i pospanost, odgađa nastanak menopauze. Ulje se može koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.