Vaš odnos s majkom temeljna je osnova vašeg odnosa prema vanjskom svijetu, vašeg odnosa prema sebi i drugima!

atma.hr – 52
Ako je vaš odnos s majkom bio težak, teško je zamisliti da će vam život i kontakt s drugim ljudima kroz koji ostvarujete svoje potencijale, ostvarujete snove biti lak. Bit će kompliciran zbog teških emocija, bolnih osjećaja, tjeskobe, ljutnje, bijesa, krivnje, inferiornosti.

Ako vas majka iz nekog svog razloga nije mogla bezuvjetno voljeti, vidjeti u vama ljepotu, diviti vam se, ako je odbacila vašu ljubav, kaznila vas lišivši vas ljubavi, ako se emocionalno povlačila, iskazivala psihičko ili fizičko nasilje prema vama – i vi zbog toga osjećate duboku ogorčenost, može vam biti izuzetno teško stvarati i održavati skladne odnose s ljudima, osjećati vanjski svijet kao svoj dom, osjećati svoju moć promjene, graditi svoj život, vidjeti ljepotu u sebi i u drugima.

Možete biti vrlo nesigurna, anksiozna osoba, s teškim odnosima, možete se jako umarati u kontaktu s drugim ljudima, potiskivati svoju agresiju mučeći se autoagresijom, možete biti skloni svoju dobrobit utjeloviti samo u mašti, ali u stvarnosti, budete zadovoljni s malim – složenim, nesretnim osobnim odnosima i radom na poslu od kojeg ste bolesni, jer duboko u sebi “čuvate” poruku svoje majke koju vam je nesvjesno prenijela kao duboku postavku – “Ti nisi vrijedan sreće i ljubavi, bogatstva i ljepote ovoga svijeta!”.

Jednog dana, kada se vaši resursi iscrpe, vaša psihološka obrana oslabi ili prestane funkcionirati, možete se susresti s dubokom mentalnom krizom u kojoj ćete akutno iskusiti samosažaljenje, duboku ogorčenost, ljutnju pa čak i mržnju prema svojoj majci, sve do želje da umre.

Da, to se događa prilično često, ali nije uobičajeno govoriti o tome. Važno je shvatiti da su svi osjećaji koje doživljavate, a posebno jaki osjećaji – vaši i da ih imate puno pravo doživjeti, za to imate sve razloge.

No, budući da je riječ o vrlo teškim, snažnim, čak i destruktivnim osjećajima, dobro je ako to činite u pratnji, uz podršku osobe zainteresirane za vaše dobro – psihologa ili psihoterapeuta.

atma.hr – 52
Tada ćete ih zajedno moći što bezazlenije proživjeti, izraziti, dublje razumjeti sebe i svoju majku, „pronaći odnos s njom“, u formatu zamišljenog dijaloga i shvatiti da u njenom odnosu prema vama, nije bilo zle namjere, već samo vlastita nemoć i “duhovna deformacija”, s kojom se nije mogla nositi.

A tada ćete svoj odnos prema sebi i autoagresiju moći transformirati u duboko prihvaćanje, u osjećaj svoje nedvojbene vrijednosti.

Mijenjajući odnos prema drugim ljudima i osjećaj mržnje prema majci, koji vas tjera da nesvjesno percipirate vanjski svijet kao neprijateljsko, tmurno mjesto, doći ćete do dubokog, istinskog praštanja – i možda po prvi put, otkrit ćete “drugačiji” vanjski svijet, kao život koji vam se beskrajno raduje.

Otkrit ćete da je taj svijet vaš dom, u kojem više nema tjeskobe, boli i mržnje.

“Uspjeh ima majčino lice.” – Bert Hellinger

b17.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr

banner za knjige molitve