atma.hr – 52
Postoji neograničeno mnogo živih bića. Razmislite o svakom insektu, biljci, stablu, travci, životinji, ptici, mikrobu, bakteriji i klici! Koliko samo živih bića postoji u tijelu? Ne možemo čak ni njih prebrojati. A što reći o svim živim bićima na Zemlji! A što reći o Svemiru! Koliko tek živih bića ima u cijelom kozmičkom očitovanju s neograničenim svemirima! I to je samo djelić, jer je materijalno postojanje samo djelić duhovne egzistencije.

Postoji neograničeno živih bića koja žive u brahmajyotiju (transcendentalnom sjaju božjeg tijela), postoji neograničeno živih bića na neograničenim duhovnim planetama Vaikunthe, a prema Bhagavad-giti, Bog je osobno sa svakim.

Bog se, kao Paramatma ili Nad-duša nalazi u srcu svakog živog bića. I ta je Paramatma, iako ista u srcu svakoga – tvoja osobna Paramatma, i moja osobna Paramatma, posebna privatna Paramatma svakoga. Paramatma ne radi u smjenama. Paramatma je s nama dokle god se nalazimo u materijalnoj kreaciji, i ona je osobno naša. Paramatma zna svaku tvoju želju, zna ​​svaku tvoju misao, svaku riječ i svaku akciju. Bog u očitovanju Paramatme je tvoj prijatelj, on je tvoj dobronamjernik i krajnji objekt ljubavi.

Upanišade opisuju dvije ptice na istom drvetu materijalnog tijela. Jedna ptica, jivatma ili duhovna duša, pokušava pronaći sreću jedući plodove. Ponekad su plodovi su gorki i ona pati, a ponekad su slatki, ona pronalazi malo sreće. Ali želi više. Ona treba više. No, druga ptica, Paramatma, samo sjedi i čeka: “Samo se okreni prema Meni i bit ćeš zauvijek sretna.” To je Bog. Kao Paramatma, on je osobno tvoj, 24 sata dnevno. Kada se netko nalazi pored nas, netko koga cijenimo, obično ne kažemo: “Ja idem spavati.” No, mi spavamo, većina ljudi spava pola svojih života. Ali Paramatma nikada ne spava. Ona je budna, potpuno svjesna s puno ljubavi, samo čeka…

Radhanath Swami

atma.hr – 52
gita
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

Bhagavad-gita Kakva Jest

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.

G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”

Dr. J. Stilson Judah, profesor povijesti religija, (Berkly, California) izjavljuje o ovom izdanju: “A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada je još jednom zadužio svijet učenjaka, premda je Bhagavad-gita prevođena mnogo puta, Prabhupada je svojim komentarima dao prijevod izuzetnog značaja…”

926 stranica, 16 slika u boji, cijena 150kn

Kupite ovdje

atma.hr – 52
Prethodna objavaZapečene punjene rajčice
Slijedeća objavaŽivot “reda radi”
Avatar photo
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".