Foto: commons.wikimedia.org

Tek 2002. godine, postalo je jasno da kiselinski oligosaharidi formirani u ovoj juhi, koji ulaze u tekućinu iz mrkve, sprječavaju bakterije da se vežu za crijevnu sluznicu. Druga studija je pokazala da zahvaljujući tim svojstvima juha čak liječi i dijareju izazvanu bakterijama otpornim na antibiotike.

atma.hr – 78
Prije 145 godina rođen je pedijatar Ernst Moro. Zahvaljujući njemu, obična juha od mrkve je spasila tisuće života, postalo je moguće dijagnosticirati cerebralnu paralizu, otkriti laktobacile, a kod nas je ovaj veliki čovjek ostao skoro anoniman.

Zastrašujuća je pomisao da je prije samo jednog stoljeća prosječan ljudski životni vijek bio upola manji nego danas. To, naravno, ne znači da su naši preci živjeli 35 -40 godina i umirali od starosti. Tada je postojala velika smrtnost dojenčadi.

Nije bilo dovoljno da se dijete rodi, trebalo je to dijete othraniti. Prije 142 godine, rođen je čovjek koji je olakšao taj zadatak – pedijatar Ernst Moro.

On je rođen 1874. godine u Ljubljani, koja je tada bila dio Austro-Ugarske imperije. Ernest je studirao u Austriji, u Grazu. Godine 1899. godine doktorirao je medicinu u SAD i Velikoj Britaniji, a 1901. i 1902. godine radio je sa velikim Theodorom Escherich, koji je otkrio bakteriju Escherichia coli. 1906. godine specijalizira pedijatriju u Münchenu, a dvije godine kasnije postaje profesor.

Upravo je 1908. godine otkrio najvažnije otkriće, što se moglo objasniti tek stoljeće kasnije. U tim godinama, mnogo djece je umiralo od dijareje. Moro je osmislio najjednostavniji lijek, zahvaljujući kojem je smrtnost djece smanjena na pola. To je bila obična juha od mrkve.

atma.hr – 39

Recept

Sastojci:

  • 1 kg mrkve
  • litra vode
  • 3 grama soli

Priprema:

Kilogram mrkve se očisti i izreže, prelije s litrom vode i začini s 3 grama soli. Zatim se kuha dok se sve ne svede na zapreminu od 1 litre.

Tek 2002. godine, postalo je jasno da kiselinski oligosaharidi formirani u ovoj juhi, koji ulaze u tekućinu iz mrkve, sprječavaju bakterije da se vežu za crijevnu sluznicu. Druga studija je pokazala da zahvaljujući tim svojstvima juha čak liječi i dijareju izazvanu bakterijama otpornim na antibiotike.

U principu, to je već dovoljno da se sjetimo Ernsta Moroa i da mu budemo  zahvalni. Ali on je inzistirao i na sterilizaciji bočica za bebe, kao i na hranjenje beba majčinim mlijekom zbog čega djeca postaju otpornija na mnoge bolesti (mnogo kasnije postalo je jasno da su djeca zaštićena majčinim antitijelima, za razliku od umjetnih koja ne štite uopće).

On je izumio i “Moro mlijeko” za umjetno hranjenje beba. Otkrio je laktobakcile sadržane u fermetiranim mliječnim proizvodima i pokazao njihovu prednost.

Ernest je otkrio i refleks koji je prisutan kod beba u prvim mjesecima života: ako se stvori oštar zvuk u blizini bebine glave, ona će prvo raširiti ruke, raširiti prste, a zatim spojiti ruke, stiskajući šake.

atma.hr – 78
Ako ovaj refleks ne postoji, to je znak oštećenja ili depresije centralnog živčanog  sistema. Na primjer, Morov refleks ili njegov izostanak može ukazati i na cerebralnu paralizu.

Usprkos svim ovim otkrićima, Moro je živio skromno, nikad mu nije dodijeljeno priznanje za gore spomenuto otkriće. Živio je do 74. godine, baveći se pedijatrijom u privatnoj praksi.

stil.kurir

73 DETOKS OD A DO Ž

banner za knjige detoks