Designed by Freepik

Kako započeti savršen dan? Slijedite ovih pet jednostavnih savjeta da bi učinili Vaš dan zaista posebnim.

1. Naspavajte se

Ovaj savjet možda zvuči banalno, ali ništa toliko ne utječe na naše raspoloženje, kao kvalitetan san. I ne samo to – tokom sna naše tijelo se obnavlja i regenerira. Kvalitetan noćni san produžuje život, a nedavno je otkriveno da naš imunitet najbolje radi tokom noćnog sna.

Zbog toga, odite na spavanje ranije, nego što idete obično. Tako ćete si osigurati da Vam slijedeći dan prođe u odličnom raspoloženju.

atma.hr – 75
2. Ustanite ranije

Probudite se ranije – prije izlaska sunca. Izađite van (ili otvorite prozor) i pogledajte u izlazeće sunce. Pozdravite ga! U mnogim kulturama sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti, vitalnosti i prosperiteta. Rano ustajanje će Vam donijeti zdravlje, dobro raspoloženje, vedrinu i zaštitu od stresa tokom cijelog dana.

3. Duhovna praksa

U mnogim tradicijama dan se započinje s duhovnom praksom – i to nije bez razloga.

Započnite dan s meditacijom, izgovaranjem molitvi ili mantri, afirmacijama ili bilo kojom drugom vrstom duhovne prakse. Duhovne djelatnosti ujutro donijet će Vam mir i zaštitu tokom cijelog dana.

Znam, jutro je naporan dio dana – morate se pripremiti za posao i obaviti još puno toga. Ali – sjetite se! – digli smo se ranije pa danas možemo posvetiti 15-20 minuta jutarnjoj meditaciji.

atma.hr – 75
4. Vježbajte

Nakon što smo posvetili nešto vremena našem duhovnom „ja“, trebamo posvetiti pažnju i našem fizičkom tijelu. Lagano vježbajte 15-20 minuta. Nemojte se forsirati – neka vježba bude ugodna i lagana.

Vježbe yoge su vrlo ugodne i zbog toga su posebno prikladni za rano jutro. Za početak dana povoljno je napraviti vježbu, koja se zove “Pozdrav Suncu“.

5. Kvalitetan doručak

Na kraju – nahranimo naše tijelo tako, da se ono osjeti punim zdravlja i energije!

Je li moguće zamisliti bolji doručak od voća? Slatko, sočno, ukusno, puno vitamina i vitalne energije… Pojedite ga što više možete! Nemojte se ograničiti jednom vrstom voća – neka na Vašem stolu bude 3-4 vrste voća.

Osjećate li se odmorno, optimistično i snažno? Osjećate li oko sebe štit pozitivne energije? Ako da – spremni ste za Vaš savršen dan!

atma.hr – 75
Tijekom dana

Zbog stresnih situacija tokom dana može se dogoditi da počnete gubiti mir i dobro raspoloženje. Ako se to dogodi, samo prekinite Vaše aktivnosti na 10 minuta i napravite jedno od slijedećeg:

– afirmacije

– vježbe disanja

– meditaciju

da bi povratili unutrašnji mir.

alternativa-za-vas.com