Widget not in any sidebars

Anita i Leo su bili primjer zaljubljenoga para. Ona je u njemu vidjela pravog muškarca. Visokog, pametnog, zabavnog, poduzetnog gdje je malo pomalo od samozapošljavanja počeo širiti svoj posao. On  je u njoj vidio nezavisnu ženu što ga je jako privlačilo.

No, što je veza išla dalje, prekidi su postali dio svakodnevice. To su one situacije u kojima prekidi sačinjavaju vezu. Kada sam ih upitao zašto prekidaju, ono što je njima bilo najvažnije jest TKO JE U PRAVU. Dakle, na koji način poentirati jedno pred drugim i tko će biti što više u pravu, te se prikazati kao većim pravednikom. Nije li vam to poznato?

Jako je važno u vezi tko je u pravu, ili bi možda mogli reći tko je moralniji. U meni to izaziva čuđenje jer ukoliko postoji takva potreba za moralnošću, kako to da parove ne privlači religija, pomaganje drugima, tj. nevjerojatna je potreba za pravnom regulativom u vezi? Šalu na stranu. Ispod cijele situacije se skriva strah od prepuštanja. Ego je skupina pravila, pa od tuda potreba za pravom. Ako egu uzmeš pravila, zakone, državu, religiju, on se rastopi kao pahulja snijega na Suncu. Svijetlo ubija ego, pa onda i tekstovi o kojima pišem stvaraju među ljudima otpor.

Stoga sam siguran da nikada neću napisati bestseller jer nisam pisao o arhetipskim i mitskim ljubavima koje završavaju sretnim zagrljajem i velikom ljubavi pred grandioznim zalaskom Sunca. Kada govorite o istini, zapamtite, malo ćete imati prijatelja, čak i partnera. Ali neka vas to ne zabrinjava jer živjeti u laži jest ono što guši srce koje ne cvijeta i nema prepuštanja drugome. Što vrijedi imati partnera, a srce vam iznutra vrišti jer živite ono što vam je nametnuto pravilima ega koje je on pretvorio u moralnost. Iako izgleda da sam otišao predaleko od Anite i Lea, nisam. Njihovu vezu guši želja za posjedovanjem drugog partnera i želja da se on ili ona ponašaju prema pravilima društva. On želi pokornu ženu koja će ga gledati kao da je vidjela Boga, a ona želi muškarca koji će je držati kao kraljicu na dlanu. Ego nije dobio što je htio i pravna regulativa dolazi u prvi planu: TKO JE U PRAVU.

atma.hr – 39

Kada se raj raspadne, posežemo za optužbama, žene su ovakve, muškarci su ovakvi, kao da postoje pravi muškarci i prave žene, pa eto mi pričamo o nečem što postoji u institutu za biologiju gdje su izloženi primjeri onoga što predstavljaju ova dva tipa. No, što učiniti?

Za početak priznati:

  1. nesposobni smo voljeti,
  2. shvatiti da od ocjene deset misliš da daješ devet, a ustvari daješ za ocjenu tri jer daješ na način da trguješ i tražiš zauzvrat, zaboravljate da vam je centar ego koji je trgovac. Ne završavaju li veze rečenicom: Koliko sam uložio ili uložila u ovaj odnos?
  3. nitko te nije naučio kako razgovarati i slušati jer vraćamo se na ego, njega ne zanima razmjena.
  4. pokušati vidjeti da se i seksualnost koristila kao aspekt moći i dokazivanja, a ne za razmjenu ljubavi.

Zašto je ovo važno? Zato da bi se osvijestilo da veliko nezadovoljstvo dolazi upravo iz te sfere. Ljudi toliko žele seksualnost, a onda ne znaju da je ona mogućnost dublje razmjene osjećaja i intimnosti. 5. pravna regulativa u svađama služi jer većina želi da im partner odredi i vidi što želi on ili ona, a ustvari imaju strah znati što žele jer bi se razočarali u sebe.

Veza ne propada zbog nesretnih okolnosti već zbog dominacije ega koji u vezi posjeduje i daje u kontroliranim uvjetima.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net
Autorove knjige možete pronaći ovdje.

atma.hr – 61
Banner Velika feng shui skola manji
elan living banner 300x250 1
trauma 300
Prethodna objavaSlijedite ovih 5 jednostavnih savjeta i vaš svaki dan će biti – savršen dan!
Slijedeća objava19 snažnih razloga zašto SVAKI DAN konzumirati limunov sok
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.