atma.hr – 45

Pita od borovnica

Tijesto:

3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna
2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa)
1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite)
1 šalica čipsa od kokosa

Nadjev:

4 šalice borovnica
2 žlice chia sjemenki
1/4 šalice sirupa od agave
2 žlice soka od limuna
1 žlica limunove korice

Glazura:

1/3 šalice otopljena kokosova maslaca
2 žličice sirovog sirupa od agave
3 – 4 žlice soka od limuna

Za tijesto miksajte sve sastojke u multipraktiku dok se dobro ne povežu. Kada pritisnete prstima, smjesa bi trebala biti povezana. Uzmite 2/3 smjese i stavite u dno kalupa obloženog masnim papirom. Stavite u dehidrator. Preostali dio kore dodajte u smjesu čipsa od kokosa i stavite na list ladice dehidratora. Kore sušite 10 sati (tada možete ukloniti i staviti u hladnjak). Zatim oprezno izvadite koru iz kalupa (jako je krhka pa se koristite lopaticom) i stavite na ladice dehidratora na sušenje dok ne postane hrskava (još otprilike 6 sati).

Za nadjev stavite borovnice u zdjelu. Uzmite 2/3 šalice borovnica i stavite u multipraktik s chia sjemenkama, sirupom od agave, limunovom koricom i sokom pa miksajte dok ne postane glatko. Vratite u zdjelu s ostatkom borovnica i dobro pomiješajte. Ulijte smjesu na tijesto i razmažite.

Za glazuru miksajte maslac, sirup od agave, vaniliju i sok od limuna dok ne postane glatko (treba biti tekuća glazura). Stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrhu i ukrasite kolač.

Ostavite da odstoji u hladnjaku 1 sat kako bi se nadjev malo stvrdnuo, a zatim poslužite!

atma.hr – 61




O Mihaeli:

atma.hr – 45

Prije jedanaest godina sam se po prvi put upoznala sa sirovom hranom. U prvi tren sam bila malo sumnjičava, no uskoro sam počela pripremati svojoj obitelji zdrave torte, rezance od tikvica s finim umacima od indijskih oraščića, pizze, vrlo ukusne namaze i svakim su danom bili sve više iznenađeni okusima. Njihovi, no i favoriti svih ostalih koji su probali moja sirova jela, su sirove slastice. Osim što su zasitne i zdrave, jer ne sadrže šećere, punog su okusa. Uživala sam pripremajući zdrave torte, a počeli su stizati i upiti s raznih strana. Odlučila sam pokrenuti vlastitu proizvodnju. Budući da sam znatiželjna i uvijek spremna za izazove počela sam proučavati i istraživati sve o sirovojedstvu i veganstvu te njihovom pozitivnom djelovanju na cjelokupno ljudsko zdravlje. Uvjerila sam se da hrana ima mnogo važniju ulogu no što obično mislimo.

Željela sam ponuditi torte koje će istovremeno biti privlačne i izgledom i okusom. Tako su nastale Zdrave torte, napravljene od prirodnih sastojaka bez termičke obrade, bez dodatka šećera i ostalih umjetnih sastojaka. U njih je utkana moja ljubav jer sve radim ručno, isključivo od kvalitetnih namirnica.

U proljeće 2009. godine pokrećem web stranicu www.sirovahrana.hr s ciljem promicanja zdrave hrane u njezinom izvornom obliku. Tako i službeno počinje moja vlastita avantura koja neprekinutim intenzitetom traje i danas. Počinjem eksperimentirati u vlastitoj kuhinji, igram se bojama, okusima, proučavam hranjivost sastojaka i njihovu nutritivnu vrijednost, a započinjem suradnju i s nutricionistima.

Zahvaljujući brojnim polaznicima mojih radionica, koji su vjerovali u mene i bili mi velika podrška te mnogim dragim ljudima koji su me motivirali i uživali u mojim tortama napisala sam i tri kuharice: Sirova hrana, Slatke strasti i Sokovi za zdravlje i vitalnost.

Prva u Hrvatskoj sam registrirala proizvodnju po HACCP-u za Raw Food slastice pod brendom RawSweets by Mihaela. Trenutno imam 10 različitih proizvoda od toga 5 okusa kuglica (rogač, energetske, lješnjak, kokos kuglice i kakao kuglice) pakirane u atraktivne kutijice po 100g, 4 različite rawčokolade, te zdrava varijanta poznatih namaza od lješnjaka Miatella. Svi proizvodi su vegan, raw food i organski/ bio certificirani. Sirove torte radim po narudžbi preko web stranice www.sirovahrana.hr

I za kraj, samo da vam kažem, sretna sam. Puno radim, ali imam opipljive rezultate, a to je ono što mi je uvijek nedostajalo u drugim poslovima. Upoznajem puno dragih ljudi, imam potpunu slobodu i to mi je super.

I još uvijek ponekad mislim da sanjam da se sve ovo događa upravo meni.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here