U drevnim Vedama možemo naći mnoge informacije o prirodi života i svemira. Sve je živo pa tako i planete. One su živa bića. Prenosimo odlomak iz knjige “Vedska kozmologija: Hijerarhija svemira”, autora Krunoslava Đurđevića.

Dhara-mandala znači “planet”. Na primjer, ova Zemlja naziva se dhara-mandala. Prema opisu iz Srimad-Bhagavatama (5.23.2), stotine i tisuće zvijezda i velikih planeta kao što su Sunce, Mjesec, Venera, Merkur, Mars i Jupiter, nisu skupljeni zajedno zbog zakona gravitacije ili neke osobne ideje suvremenih znanstvenika. Svi ti planeti i zvijezde sluge su Boga i po Njegovoj naredbi putuju svojim putanjama.

Putanje kojima se kreću uspoređuju se sa strojevima koje materijalna priroda daje upravnim božanstvima zvijezda i planeta koja izvršavaju naredbu Boga okrećući se oko Dhruvaloke, zvijezde Sjevernjače, na kojoj živi veliki Dhruva Maharaja, bhakta Boga. Nova kvantna teorija gravitacije potvrđuje kako se cijeli svemir u spirali okreće oko zvijezde Sjevernjače ili Dhruvaloke. Bhagavata Purana o tome govori još prije 5.000 godina. To je potvrđeno i u Brahma-samhiti (5.52) na sljedeći način: “Obožavam Govindu, prvobitnog Boga, Svevišnju Božansku Osobu, pod čijom kontrolom čak i Sunce, koje se smatra Božjim okom, kruži po utvrđenoj putanji vječnog vremena. Sunce je kralj svih planetarnih sustava i ima neograničenu moć grijanja i osvjetljavanja.” Ovaj stih iz Brahma-samhite potvrđuje da čak i najveći i najmoćniji planet Sunce kruži po utvrđenoj putanji, ili kala-chakri, po naredbi Boga. To nema nikakve veze s gravitacijom ili nekim drugim zakonom kojeg su izmislili materijalni znanstvenici.

atma.hr – 52
Zemaljski znanstvenici žele izbjeći vladavinu Boga sa strojevima i zato zamišljaju različite uvjete po kojima pretpostavljaju da se planeti kreću. Međutim, jedini uvjet je naredba Boga. Sva razna vladajuća božanstva planeta su osobe. Bog je također osoba. On naređuje podređenim osobama – polubogovima koji imaju različita imena – da provode Njegovu vrhovnu volju. To je također potvrđeno u Bhagavad-giti (9.10) u kojoj Bog kaže kako ova materijalna priroda djeluje pod Njegovom upravom i stvara sva pokretna i nepokretna bića. Po njenim zakonima ova kreacija ponovno i ponovno biva stvorena i uništena.

Putanje planeta podsjećaju na tijela u kojima se nalaze sva živa bića, jer su i putanje i tijela strojevi kojima upravlja Bog. U Bhagavad-giti (18.61) se kaže kako se Bog nalazi u svačijem srcu i upravlja lutanjima svih živih bića koja se nalaze u tijelu kao u strojevima načinjenim od materijalne energije. Stroj kojeg daje materijalna priroda – bilo da je stroj tijela ili stroj putanje ili kala-chakre – djeluje po naredbama Boga. Bog i materijalna priroda djeluju zajedno kako bi održali ovaj veliki svemir i ne samo ovaj svemir, već i milijune drugih svemira izvan ovog. Prema vedskom opisu planetarnog sustava, svi planeti kreću se od istoka prema zapadu. Sunce, Mjesec i pet drugih planeta, poput Marsa i Jupitera, kruže svojim putanjama jedni iznad drugih.

U Bhagavatamu nam je dat odgovor i na pitanje kako planeti i zvijezde lebde. Uzrok tome nije zakon gravitacije. Planeti i zvijezde lebde zahvaljujući manipuliranju zrakom. Zahvaljujući takvim manipulacijama i ogromni teški oblaci lebde. Dakle, planeti lebde jer materijalna priroda manipulira zrakom prema naredbama Vishnua. Mogli bismo reći kako to djelovanje predstavlja zakon gravitacije, ali u svakom slučaju moramo prihvatiti da je te zakone stvorio Vishnu. Znanstvenici nemaju kontrolu nad njima. Oni mogu izjaviti kako nema Boga, ali to nije točno.

Suvremeni zrakoplovi djeluju na sličan način – manipulirajući zrakom lebde na nebu opirući se težnji da padnu na zemlju. Zahvaljujući suradnji načela purushe i prakriti sve takve manipulacije su moguće. Dakle, sva zbivanja u svemiru odvijaju se pravilno zahvaljujući suradnji materijalne prirode za koju se smatra da je prakriti, i Boga, koji se smatra purushom.

atma.hr – 52
Prakriti, materijalna priroda, opisana je u Brahma-samhiti (5.44) na sljedeći način: “Izvanjsku moć – mayu – koja ima prirodu sjenke cit (duhovne) moći, svi ljudi obožavaju kao Durgu, stvarajuću, održavajuću i uništavajuću silu ovog materijalnog svijeta. Obožavam prvobitnog Boga, Govindu, po čijoj volji Durga djeluje.” Materijalna priroda, izvanjska energija Boga, također je poznata kao Durga ili ženska energija koja štiti veliku tvrđavu ovog svemira. Riječ Durga također znači “tvrđava”. Ovaj svemir je baš kao velika tvrđava u kojoj se nalaze sve uvjetovane duše i iz koje ne mogu pobjeći sve dok ih Svojom milošću ne oslobodi Bog. Bhagavad-gita (4.9) izjavljuje kako onaj tko zna transcendentalnu prirodu Božjeg pojavljivanja i djelatnosti, nikada se više po napuštanju tijela ne rada u materijalnom svijetu, već dostiže Njegovo  vječno prebivalište. Tako se jednostavno zahvaljujući svjesnosti Boga možemo osloboditi, ili drugim riječima, izbaviti iz velike tvrđave ovog svemira i otići u duhovni svijet.

Također je značajno da su vladajućim božanstvima čak i najvećih planeta bili dati njihovi uzvišeni položaji zbog vrijednih pobožnih djela koja su izvršili u prošlim životima. Na to ukazuju sanskritske riječi karma-nirmita-gatayah. Na primjer, Mjesec se naziva jiva, što znači da je živo biće poput nas, ali je zahvaljujući svojim pobožnim djelima postavljeno na položaj boga Mjeseca. Slično tome, svi polubogovi su živa bića koja su postavljena na svoje različite položaje vladara Mjeseca, Zemlje, Venere, itd., zbog njihove velike službe i pobožnih djela. Samo je vladajuće božanstvo Sunca, Surya Narayana, u ovoj manvantari, dobu Manua, inkarnacija Boga. Tako postoje dvije vrste bića – Vrhovno Biće, i obično živo biće, jiva. Svi polubogovi služe Boga i zbivanja u svemiru odvijaju se samo zahvaljujući takvom uređenju.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA

Planet Zemlja – živo biće