Pluton kvadrira Mjesečeve čvorove u Ovnu i Vagi – ovaj aspekt je aktivan mjesecima i još uvijek je. Štoviše, Pluton se sada kreće izravno dok kvadrira Mars u Vagi. Ova usklađivanja povećavaju osjećaje napetosti i trvenja, kao i naš osobni i kolektivni otpor promjenama, naglašavajući činjenicu da smo na evolucijskom pragu i da sada moramo donijeti teške odluke. Potrebu da učinimo drastične promjene i transformiramo sebe i svoje živote više je nemoguće ignorirati, a to se događa kako za kolektiv tako i za svakoga od nas pojedinačno. Pluton također formira trigon s Uranom u Biku, aspekt koji olakšava otvaranje prema novim horizontima i mogućnostima i ubrzava tempo inovacija i evolucije.

atma.hr – 52
Na pragu smo velike promjene. 10. listopada/oktobra Pluton je krenuo direktno na 27º Jarca nakon što je bio retrogradan od 1. svibnja/maja.

Ovu promjenu će snažnije osjetiti oni s osobnim položajima u kasnim stupnjevima kardinalnih znakova. Pojedinci na koje osobno utječe Plutonov pomak imat će priliku napraviti radikalne promjene u jednom ili više područja svojih života: bit će potaknuti osloboditi se nečega što je izgubilo smisao i svrhu i preuzeti rizik da slijede svoje prave želje.

Pluton je katalizator osobnih i kolektivnih transformacijskih procesa. U svojoj višoj oktavi, ovaj nas planet nadahnjuje da slijedimo želje naše duše i vodi nas na našem putu osnaživanja, alkemije i evolucije duše.

Plutonov tranzit kroz Jarca učio nas je lekcijama o pravoj i lažnoj moći te o vezi između moći i odgovornosti, podsjećajući nas da naši izbori imaju posljedice i da svaka akcija prirodno izaziva reakciju.

Pluton u Jarcu također nam je ponudio priliku da postanemo svjesni kako programiranje koje smo internalizirali u prošlosti još uvijek utječe na naše izbore u sadašnjosti, tražeći od nas da se oslobodimo percepcije uspjeha, želja i ambicija koje nam nisu autentične, već rezultat uvjetovanja koje smo primili.

Jarac je također u korelaciji s tugom, sramom i prosuđivanjem na temelju standarda ponašanja koje je stvorio čovjek. Na osobnoj razini, imali smo prilike promatrati kako se iznutra zlostavljamo osuđivanjem i samooptuživanjem i kako sami sebe kažnjavamo zbog neispunjavanja standarda i očekivanja na koja smo, često, bili uvjetovani da pristanemo. Posljednji tjedni Plutona kroz znak nude nam priliku da se oslobodimo tuge, srama i osuda sebe i drugih.

atma.hr – 52
Jarac je također povezan s granicama i ograničenjima, a sljedeći tjedni i mjeseci nude nam priliku da preispitamo svoje granice i preispitamo prirodu ograničenja koja smo skloni, svjesno ili nesvjesno, postaviti sebi.

Posljednji mjeseci Plutonovog putovanja kroz Jarca vjerojatno će biti najekstremniji od cijelog tranzita. Dok završavamo putovanje koje je započelo 2008., imamo priliku osloboditi se obrazaca, strategija preživljavanja i mehanizama suočavanja koji pridonose tome da ostanemo mali, uplašeni i vodimo neautentične živote.

Kada se Pluton kreće direktno, imperativ razvoja i alkemije zastarjelih obrazaca je jači, kako za kolektiv tako i za svakog pojedinca. Ova promjena nas poziva da poduzmemo svjesnu akciju kako bismo se uskladili s onim što se pojavilo dok je Pluton bio retrogradan.

Pluton stacioniran izravno u Jarcu nemilosrdno nas izaziva da se suočimo s onim što je lažno u tome kako smo strukturirali svoje živote i s onim što je pokvareno i propadajuće u strukturi samog društva.

Tijekom tog vremena postoji veća vjerojatnost da ćemo svjedočiti kolapsu zastarjelih sustava i institucija i otkrivanju neugodnih istina i tajni. Posljednji mjeseci ovog tranzita iznijet će sve što treba osloboditi, transformirati i otpustiti.

Pluton kvadrira Mjesečeve čvorove u Ovnu i Vagi: ovaj aspekt je aktivan mjesecima i još uvijek je. Štoviše, Pluton se sada kreće izravno dok kvadrira Mars u Vagi. Ova usklađivanja povećavaju osjećaje napetosti i trvenja, kao i naš osobni i kolektivni otpor promjenama, naglašavajući činjenicu da smo na evolucijskom pragu i da sada moramo donijeti teške odluke.

Potrebu da učinimo drastične promjene i transformiramo sebe i svoje živote više je nemoguće ignorirati, a to se događa kako za kolektiv tako i za svakoga od nas pojedinačno. Pluton također formira trigon s Uranom u Biku, aspekt koji olakšava otvaranje prema novim horizontima i mogućnostima i ubrzava tempo inovacija i evolucije.

Tijekom ovih posljednjih mjeseci Plutonovog putovanja kroz Jarca, proces koji se odvija od 2008. godine će završiti puni krug i možemo očekivati da ćemo vidjeti mnoge stvari i situacije koje dolaze do prijelomne točke. Ono što se sada razotkriva moglo bi dovršiti i kulminirati između rujna/septembra i studenog/novembra sljedeće godine, kada se Pluton posljednji put vrati u Jarca.

atma.hr – 52
Pojedinačno, glavne teme koje dolaze u prvi plan povezane su s područjem naše natalne karte gdje se nalazi Jarac i svi planeti koji se aktiviraju Plutonovim pomakom kretanja. Kolektivno, imamo osjećaj da sve u svijetu postaje ekstremnije i da je pritisak da se radikalno promijenimo, kao društvo, intenzivan.

Prijelaz s Plutona u Jarcu na Plutona u Vodenjaku je poziv na uspostavljanje novih, inovativnih paradigmi i organizacija temeljenih na horizontalnim strukturama i decentralizaciji.

Dok se naša trenutna stvarnost nastavlja dekonstruirati, imamo priliku razmisliti o tome kakvu stvarnost želimo stvoriti. Poziv Plutona u Jarcu je da pažljivo razmislimo o tome što želimo izgraditi, čemu se želimo posvetiti i kako želimo utjecati i služiti našim zajednicama tijekom godina i desetljeća koja dolaze.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić