People photo created by freepik - www.freepik.com

Nekim znakovima, tijelo nam želi poslati poruku kada se nađe u problemu. Neke promjene na samom tijelu ne treba zanemarivati, dok su neke trenutne prirode i ne ukazuju na ništa ozbiljnije.

atma.hr – 78
Pitali smo stručnjake na što drhtanje ruku, bijele mrlje ili slabi nokti mogu ukazivati?

Evo što su oni rekli:

Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničarite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu.

Međutim, ako vam se ruke prečesto drhte, vrijeme je da posjetite liječnika jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, upozorava dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz New Yorka.

Nokti koji se lako lome

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink.

Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga prehrani.

atma.hr – 39

Bijele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim navikama u prehrani, točnije s nedostatkom cinka, kalcija i željeza u organizmu.

Problem mogu riješiti suplementi i konzumacija namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Plava boja noktiju

Ako vam nokti postanu plavi to  znači da ne dobivaju dovoljno kisika. Razlog može biti bolest dišnih puteva ili Raynaudov sindrom, periferna arterijska bolest.

Do ove pojave može dovesti i slaba cirkulacija, a naročito kada su temperature niske. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savjet liječnika.

Tanki, mekani i nokti koji se lako savijaju

Ovakav izgled noktiju može da ukazuje na nedostatak kalcija ili proteina. Trudite se da u prehranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda i špinata.

Ako to ne pomogne, posjetite liječnika.

stil.kurir/ordinacija.hr

atma.hr – 78