Koliko vremena provodite s djetetom? Pored toga što mu spremate obroke, čitate mu knjigu i ušuškate ga u krevet, tri minute mogu biti ključne kada je riječ o tome hoće li dijete imati povjerenja u vas.

atma.hr – 78
Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo „tri minute“ za koje tvrdi da će učvrstiti povjerenje vašeg djeteta toliko da će vam vjerovati i kada budu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu riječ.

1
adme

Pravilo tri minute podrazumijeva da se s djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do trgovine, piše  uspesnazena.com.

Osim toga, vrlo je važno da čučnete kako biste bili u ravnini s očima djeteta i da te tri minute zagrlite dijete i pitate što se dogodilo dok ste bili odsutni. Jako je važno da ovo pravilo počnete primjenjivati kada dođete po dijete u vrtić, školu ili kada se vratite s posla.

atma.hr – 39

Zašto je to neophodno

2
adme

Prema riječima psihologa, tijekom prvih minuta nakon što ste se vidjeli, dijete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posljedice ignoriranja pravila od tri minute mogu se razlikovati ovisno o karakteru djeteta. Netko tko nema priliku reći roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i s vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Druga djeca će pričati cijele večeri, prisjećajući se novih činjenica vremenom i na kraju ćete imati kompletnu priču. Roditelji takvog djeteta su pod rizikom da ne čuju mnogo stvari jer će govor djeteta vremenom, za njih postati samo buka u pozadini.

atma.hr – 39

Dodatne preporuke

3
adme

Važno je da znate da pravilo od tri minute ne znači da bi trebali provesti samo 3 minute dnevno sa svojim djetetom. Ono samo znači da morate provesti tri minute s njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što vam ima reći.

Kako biste dostigli razinu potpunog razumijevanja s djetetom, trebali bi slijediti sljedeće preporuke psihologa:

atma.hr – 78
– Svaki dan provedite vrijeme radeći nešto za što ste i vi i dijete zainteresirani.

– Neka dijete čuje da ga razumijete. Na primjer, ponovite informaciju koju ste čuli od djeteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumjeli.

– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.

– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.

– Izbjegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom djetetu „U redu, razumijem da se ne slažeš sa mnom“.

uspesnazena.com

49 HEMP RUKSACI

banner hemp ruksak 1