Foto: pexels.com

Odlučila sam početi hraniti se zdravo pa sam stoga odlučila iz prehrane izbaciti bijeli kruh i općenito bijelo brašno. To je bio veliki izazov za mene, jer sam bijeli kruh jela u velikim količinama, pogotovo za doručkom. Evo što se dogodilo nakon mjesec dana!

atma.hr – 52
1. Stalno sam se osjećala gladnom

Prvih sedam dana nisam se mogla najesti. Stalno sam osjećala glad. Kruh mi se jeo, kolači su mi se jeli, kifliće sam sanjala… Pekarnicu nisam smjela ni krišom pogledati. Doručak je bio najkritičniji, u smislu da sam morala promijeniti pristup ovom obroku.

Umjesto da odem u pekaru i kupim nešto za doručak, morala sam od kuće nositi kašu ili bilo što što će me držati sitom dok ne dođem kući.

Ali nakon par dana, organizam se navikao, iako krize osjećam i sada – nakon mjesec dana od odbacivanja kruha.

2. Smršavila sam 5 kilograma

Jedino što sam promijenila u prehrani je to što sam izbacila kruh. Sve ostalo je ostalo isto.

Da napomenem kako se nikad nisam hranila nezdravo, osim tog doručka koji je mahom bio obrok iz pekarnice.

Nastavila sam vježbati kao i prije, jesti domaća kuhana jela za ručak, ali samo bez kruha. Nakon mjesec dana sam vidno smršavila, a vaga je pokazala – 5 kg!

atma.hr – 52
3. Osjećala sam grčeve u nogama

Prije dva tjedna sam sasvim iz prehrane izbacila ugljikohidrate. Odmah sam počela osjećati grčeve u nogama, što nikad prije nije bio slučaj.

Noću nisam mogla spavati i nakon što sam se savjetovala s liječnikom, predložio mi je da u prehranu vratim ugljikohidrate – sve osim kruha.

Nakon toga su grčevi postepeno prestali. Kruh je bogat elektrolitima, a kada vaše tijelo ne dobije dovoljno ovih esencijalnih hranljivih tvari, to može dovesti do grčeva mišića.

4. Osjećala sam se umorno

To je onaj osjećaj kad krenete na dijetu pa tijelo ne može shvatiti zašto sada nema ono na što je naviklo pa se buni velikim umorom i jakim glavoboljama.

To je ono što mi je najviše smetalo tijekom odbacivanja kruha.

atma.hr – 52
5. Stalno mi se jelo nešto slatko

Bila sam odlučna da neću pokleknuti, ali tijelo mi je žudjelo za slatkišima. Liječnik mi je objasnio da moje tijelo traži energiju na koju je naviklo.

Kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, prirodno posežemo za hranom koja nam može brzo dati energiju, kao što su slatkiši i zaslađena pića. Iako umjereno jedenje kruha neće dovesti do toga da dobijete višak kilograma, jedenje kolačića i čokolade kad god se osjećate iscrpljeno svakako može.

Stoga sam odlučila da nakon mjesec dana u prehranu vratim kruh, ali integralni, od cijelog zrna. Ovako spremljen (domaći) kruh sada mi traje i po tjedan dana, jer mi je dovoljna jedna kriška ovog kruha na dan.

sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

Recept za domaći integralni kruh

Sastojci:

  • 500 g integralnog pšeničnog brašna (može pirovog)
  • 3 žlice kukuruznog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 2-3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice lanenog sjemena
  • 2 žlice suncokretovog sjemena
  • 2 žlice bundevinog sjemena
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • oko 400 ml tople vode

atma.hr – 52
Priprema:

Rastopiti kvasac u malo tople vode sa žličicom šećera. Pomiješati integralno i kukuruzno brašno i sjemenke pa dodati nabujali kvasac.

Uz postepeno dodavanje vode, zamijesiti glatko tijesto. Premazati s malo maslinovog ulja i ostaviti da se udvostruči.

Zatim premijesiti i opet ostaviti da naraste.

Posuti mješavinom sjemenki i peći oko 40 minuta na 200 stupnjeva.

U slast!

stil.kurir