Nikad se ne uspoređuj s drugima. Svatko ima svoj luk, svoju metu i svoje vrijeme za gađanje. Nekima je cilj precizno pogoditi, drugima – naučiti gađati. Ili se prestani žaliti na poteškoće i počni gađati ili savladaj svoj ponos i odaberi sebi lakšu metu.

atma.hr – 52
“Učitelju”, upitao je jedan učenik, “zašto postoje poteškoće koje nas sprječavaju da dođemo do cilja, skreću nas s odabranog puta, pokušavaju nas natjerati da priznamo svoju slabost?”

“Ono što nazivaš poteškoćama”, odgovorio je Učitelj, “u stvari je dio tvog cilja. Prestani se boriti protiv toga. Samo razmisli o tome i uzmi to u obzir pri odabiru puta.

Zamisli da gađaš iz luka. Meta je daleko i ne vidi se, jer je na tlo pala gusta jutarnja magla.

Boriš li se protiv magle? Ne, čekaš da zapuhne vjetar i da se magla raščisti.

Sada je cilj vidljiv, ali vjetar mijenja pravac tvoje strijele. Boriš li se protiv vjetra? Ne, samo odrediš njegov smjer i prilagodiš ga ciljanjem iz malo drugačijeg kuta. Tvoj luk je težak i tvrd, nemaš dovoljno snage da povučeš tetivu.

Boriš li se lukom? Ne, ti treniraš svoje mišiće, svaki put sve više povlačeći tetivu.

atma.hr – 52
“Ali ima ljudi koji pucaju iz laganog i fleksibilnog luka po lijepom, mirnom vremenu”, rekao je učenik uvrijeđeno.

“Zašto samo moj hitac nailazi na toliko prepreka na svom putu? Opire li se svijet mom kretanju naprijed?”

“Nikad se ne uspoređuj s drugima”, nasmiješi se Učitelj. “Svatko ima svoj luk, svoju metu i svoje vrijeme za pucanje. Nekima je cilj precizno pogoditi, drugima – prilika da nauče gađati.”

Učitelj je spustio glas i nagnuo se prema učeniku:

“Također ti želim odati strašnu tajnu, dečko moj.

banner za knjige mudre

Magla ne pada na tlo da bi ometala tvoj hitac, vjetar ne počinje puhati da ti odvrati strijelu, tvrdi luk ne pravi otpor da bi osvijestio tvoju slabost. Sve ovo postoji samo po sebi.

Prestani se žaliti na poteškoće!

Ti si odlučio da želiš precizno pogoditi metu pod ovim uvjetima. Stoga – ili se prestani žaliti na poteškoće i počni gađati ili savladaj svoj ponos i odaberi sebi lakšu metu.

Metu u koju se može gađati iz neposredne blizine”.

Autor Boris Krumer

econet.ru/Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr