Foto: pixabay.com

Prihvatiti sve i prilagoditi se nije življenje, ​​nego preživljavanje. Omogućuje drugima da odlučuju umjesto vas. Paradoksalno je da više volimo biti u situaciji zastoja, što nas ne čini sretnima, što nas ne inspirira i ne usrećuje, samo zato što se bojimo vratiti u igru. Želite li izdržati dok ne postane neizdrživo?

atma.hr – 78
Odmah ću vas smiriti, neću vam dati recept kako kuhati žabe. Želim razgovarati s vama o načelu koje na vrlo jednostavan i nažalost realan način pojašnjava svojstvenu sposobnost ljudskog bića da se prilagodi neugodnim i štetnim situacijama bez reagiranja.

Što kaže ovo načelo kuhane žabe?

Zamislite lonac pun hladne vode u kojem žaba mirno pliva. Vatra se upali ispod lonca, voda se polako zagrijava. Ubrzo postaje mlaka. Žabi se to čini prilično ugodnim i nastavlja plivati. Temperatura raste. Sad je voda vruća. Malo više nego što žabi odgovara.

Pomalo osjeća nelagodu, ali ne plaši se. Voda je sada stvarno pretopla. Žaba se osjeća vrlo neugodno, ali oslabila je i nema snage da reagira. Samo sve podnosi i ne radi ništa. U međuvremenu, temperatura se ponovno diže, sve do trenutka kada žaba završi – jednostavno – skuhana.

Da je ista žaba bila uronjena izravno u vrelu vodu na 50 °, ona bi odmah iskočila iz lonca.

Žaba je prilagodila svoju tjelesnu temperaturu temperaturi vode i jednom kad je voda proključala, više nije imala snage iskočiti jer je postala previše umorna. Govori li vam ta tužna priča nešto?

atma.hr – 39

Riješite se straha od promjena

Dugo ste trpjeli negativne situacije i ljude, samo zato što su vas učili tako ili mislite da je trpljenje nužno sinonim za snagu karaktera.

Istina je da emocionalno blagostanje često podređujemo potrebama koje smatramo najvažnijim. Ne smijemo razmišljati samo o svom blagostanju, već postoje i drugi ljudi koji na neki način ovise o nama.

I tko je onda ubio žabu? To nije bila kipuća voda, već njena nesposobnost da odluči kada će iskočiti. Ako razmislite, ovo načelo možete primijeniti u mnogim situacijama s kojima se suočavate u životu.

Možda ostajete u nezadovoljavajućoj vezi samo da se druga osoba osjeća dobro. Možda ste godinama odložili potragu za poslom iz snova i ostajete na mjestu gdje vam je dosadno i koje vas guši. Ili zadržavate svoju poslovnu ideju u ladici misleći da će biti vremena da se ona ostvari.

Doista je previše situacija u kojima stagniramo umjesto da se borimo ili „bježimo“. Najveći strah je strah od promjene. Paradoksalno je da više volimo biti u situaciji zastoja, što nas ne čini sretnima, što nas ne inspirira i ne usrećuje, samo zato što se bojimo vratiti u igru.

Baš poput žabe, koja bi se trebala spasiti, promijeniti svoju situaciju i iskočiti iz lonca, a umjesto toga prilagođava se vodi dok ne postane nepodnošljivo, jer promjena je plaši čak i više od kipuće vode.

Tako se nakupljaju male frustracije, male doze bijesa, nelagode, straha … koje prije ili kasnije dovedu do eksplozije. Sve negativne emocije potisnute i zakopane očiglednim prilagođavanjem izbacuju se u jednom potezu i često s boli i vrlo jakim posljedicama.

atma.hr – 78
Prihvatiti sve i prilagoditi se nije življenje, ​​nego preživljavanje. Omogućuje drugima da odlučuju umjesto vas. Želite li izdržati dok ne postane neizdrživo?

Kako biste izbjegli prilagođavanje pod svaku cijenu, uvijek možete nešto poduzeti:  prihvatite promjenu! Budite svjesni da možete birati: stvarati nove misli, djelovati slobodno, prepustiti se, pogriješiti i započeti iznova.

To nije jednostavan put i ne događa se preko noći, ali je moguće! Počnite odvajati malo vremena za sebe, prepustite se malim čudima ili sebičnim odlukama: svakodnevni užitci su osnova samopoštovanja. Samo ako njegujete samopoštovanje  i ljubav prema sebi, moći ćete steći odlučnost da promijenite svoju stvarnost.

Ne čekajte da “voda proključa”: odlučite se na skok!

Giulia Porro

ATMA/Prevela: Suzana Dulčić

Izvor: aprilamente.inf

32 OSTVARI SVOJE NEOGRANIČENE SPOSOBNOSTI

banner ostvari svoje