Uživajte večeras u prekrasnoj kiši metora Geminidi, i ne zaboravite –  u noći 16. 12. dolazi nam od milja nazvani “Božićni komet”, a ovo će mu biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina!

atma.hr – 78
Pripremite teleskope i zagledajte se u prosinačko nebo jer će nam ovi blagdani biti obilježeni lampicama koje stižu iz svemirskih prostranstava.

Prvo nam večeras. 13.12. stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svjetla s neba, nalik ljetnim ‘suzama sv. Lovre’. Bit će ih i do sto u satu, javljaju stručnjaci.

A kada meteori prođu, dolazi svjetlo – komet 46P/Wirtanen od milja nazvan Božićni komet, najsjajniji ove godine koji se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. 12.

Kometu koji se s nestrpljenjem očekuje, ovo će biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina. No ima vijest i za one kojima je teško čekati još nekoliko dana, on se već sada može vidjeti na istočnom horizontu i to čak golim okom.

Dobro se zagledajte jer je to prava astronomska poslastica.

Naravno, i meteorski roj koji će prirediti svakog prosinca aktivni Geminidi, bit će pravi noćni light show.

A kako bi spektakl bolje vidjeti, NASA-ini stručnjaci predlažu pronalazak nekog mračnog, najmračnijeg vanjskog lokaliteta. Dajte očima do 30 minuta da se adaptiraju na noćno crnilo. I pričekajte ih, vrijedi vidjeti božićni pozdrav s neba.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na tamnije prostore. Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled k zvijezdama.

atma.hr – 39

Više o Geminidima

Naš planet tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći s 13. na 14. prosinca, prenosi glasistre.hr.

Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito oko 02 h i pred jutro, bit će moguće vidjeti i oko stotinjak sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

Čestice s asteorida Phaethona

Naime, svake godine početkom i sredinom prosinca na našem noćnom nebu imamo prigodu vidjeti mnoštvo sporih i sjajnih meteora (zvijezda padalica) koje prividno “izlaze” iz radijanta u zviježđu Gemini (Blizanci). Riječ je o Geminidima, zvijezdama padalicama koje na noćnom nebu nadaleko prevazilaze razvikane Perzeide. Smatra se da je “roditeljsko tijelo” ove meteorske grupacije objekt oznake 3200 Phaeton.

– Smatramo da se radi o česticama koje Sunčeva toplina i vjetar “podižu” sa površine asteorida Phaethona prilikom njegova približavanja Suncu, a koji onda u stopu prate ovo nebesko tijelo po njegovoj putanji. Kad se njegova putanja tijekom prosinca preklopi s putanjom Zemlje dio tih čestica ulijeće u Zemljinu atmosferu i izgara u koliziji s atmosferom. Geminidi su veoma spori naspram drugih meteorskih skupina i veoma sjajni, a svake se godine njihova brojnost povećava, pojašnjava Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini.

Inače, Geminidi su relativno “nova” meteorska skupina, prvi puta zapažena 1862. godine i još uvijek “nepotrošena” za razliku od primjerice poznatijih, ali znatno starijih, Perzeida koji već desetak i više godina redovno podbacuju u noćnoj predstavi zvijezda padalica.


Widget not in any sidebars

Zanimljiv zvjezdani igrokaz

– Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na čim tamnije prostore, sačekati nekoliko minuta da se oči priviknu na tamu, a nebeska mehanika napravit će ostalo.

Posluži li nas vedro vrijeme ove godine zaista imamo prigodu opažati predstavu zvijezda padalica, posebice imamo li u vidu da nam ni Mjesec neće smetati.

Sve se to odvija iznad naših glava na visinama od 80 do 140 kilometara i pri brzini od 35 km/s. Veće čestice ponekada ne uspiju potpuno izgorjeti u atmosferi pa dijelovi mogu dospjeti i do Zemlje i u tom slučaju kažemo da je na planetu pao meteorit.

Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled k zvijezdama, poziva Tumpić.

Dakle, ako ne bude oblačno, kako bi uživali u pojavi trebate se smjestiti u toploj odjeći i s dekicom (prijedlog: vruća čokolada i dobar foto aparat) udobno u ležaljku, u mračnom, osamljenom mjestu, dopustiti očima jedno 15-tak min privikavanja – i poželjeti pregršt lijepih želja kada ugledate “zvijezdu” koja pada!

atma.hr – 78
Zaželite želju…

Legenda kaže da ako zaželimo želju dok gledamo kako zvijezda pada – ona se mora ispuniti! Ova legenda je najvjerovatnije potekla iz Europe, kada je grčki astronom Ptolomej, napisao da bogovi povremeno, iz radoznalosti (i dosade), provire dolje na Zemlju kroz procjep koji naprave između sfera, i zvijezde onda ponekad iskliznu kroz taj prolaz, što nama postaje vidljivo kao zvijezde padalice. Budući da nas Bogovi tada ionako već gledaju, tada imaju više “sluha” da nam pomognu i da pokrenu zakone svemira kako bi nam se ispunila želja.

Grci su također držali da su takve zvijezde ljudske duše koje se uzdižu ili padaju, dok su Židovi i kršćani vjerovali da su to pali anđeli ili pak demoni.

Čak i suvremena kultura obiluje vjerovanjima vezanim uz zvijezde padalice.

U Čileu, na primjer, čim ugledate kako pada zvijezda, morate pokupiti neki kamen i u istom trenutku zaželjeti želju (dakle, brzo morate djelovati…)

Filipinci vjeruju da morate odmah vezati čvor na marami u tom momentu (ako je imate uza sebe).

atma.hr – 39

Dakle:

Imajte spremnu želju 🙂

Zapamtite Murphyjev Zakon: Taman u trenutku kada skrenete pogled s neba, pojavit će se zvijezda padalica!

U trenutku kada vidite Zvijezdu padalicu, vjerovatno ćete impulsivno zavrištati: “Eno je, padaaa!” Ne vičite i smirite se. Vizualizirajte i osjetite jako svoju želju.

Svaki dan započnimo s vjerom u srcu da je pred nama najljepši dan, pun ljubavi i sreće, pomolimo se za sebe i sve ljude i pošaljimo svoje želje i namjere… I svaku noć, pa tako i ovu krenimo na počinak s istom vjerom, željom i molitvom… Svemir i njegove predivne zvijezde će vas podržati.

Zašto i ne bi?

Izvori uključuju: B. PETROVIĆ / www.glasistre.hr / radiosarajevo.ba

49 HEMP RUKSACI

banner hemp ruksak 1