„Zašto baš sada mi dolazi ovolika tuga? Sada je sve u redu, napokon sam uspjela složiti svoj život i sada ne znam otkuda dolaze svi ti osjećaji i sjećanja.“ Odgovor na ovo pitanje je da tuga dolazi onda kada je najsigurnije da bude viđena i ispuštena. A to najčešće bude kada su egzistencijalna pitanja riješena.

atma.hr – 78
Kada smo u kaosu, krizi, preživljanju teško ili gotovo nikako se ne možemo opustiti i dati si vremena za oporavak. Radimo sve ne bi li samo preživjeli. Jednostavno nema vremena za misliti na sebe i svoje unutarnje stanje.

Upravo zato, kada se sve vanjsko posloži, počinje unutarnje preslagivanje, propitivanje i otpuštanje.

„Kada će to sve proći? Proći će kada prođeš kroz to.“

Možda ste godinama lutali tražeći razne „flastere“ (kako ja to zovem), odnosno strategije preživljavanja poput prekomjernog hranjenja, ulaska u razne odnose, perfekcionizma, radoholičarstva, alkoholizma itd.

Da rana ne krvari neprestano, samo biste ju malo ublažili, zaljepili i nastavili dalje.
Ali dugoročno, ona je i dalje krvarila i čekala svoj trenutak.

atma.hr – 39

Proces žalovanja za dragom osobom, vezom koja je završila (dobra ili loša), onime tko ste nekada bili, vremenom koje je prošlo jednostavno je proces i traje neko vrijeme.
Čim to prihvatimo, počinje nam biti lakše.

„Trenutno mi je teško i to prihvaćam.“

U tom trenutku dajete si dopuštenje da imate pravo na tugu, ljutnju i sve emocije koje će se pojaviti. Ne morate se više skrivati već sebi legitimno dopuštate osjetiti sve što je bilo i što se sada u vama događa.

U ovom procesu potrebno je zahvaliti se na svemu dobrome osobi od koje se opraštate,ali i reći što više ne želite. Posebno pri završetku veze ovo zna biti jako iscjeljujuće. Ipak nitko od nas nije crn ili bijel, već smo svi negdje između. Pa tako i osoba od koje se opraštate.
Također je bitno naći svoj tempo prolaska kroz ovaj proces. Od svih silnih osjećaja (pogotovo ako se niste s njima dugo susreli) možete biti zbunjeni, pomalo izgubljeni, no i to je normalno u ovom razdoblju. Bitno je imati i podršku makar jedne osobe koja će biti vaša ruka spasa dok vam je teško. Tako znate da niste sami dok sve ovo prolazite. I da vas netko možda po prvi put vidi kada niste samo snažni, uspješni i nasmijani.

atma.hr – 75
Mnogi se boje da će izgubiti razum, ostati bez posla i sl. ako uđu u ove osjećaje. Upravo je suprotno, puštanjem tuge zapravo vam se vraća snaga koja vam je poput dara za sve daljnje izazove u životu.

Stalnim stiskanjem, zadržavanjem, bijegom sve ste bliže izgaranju i tada će sve biti puno teži.

Prestankom borbe dolazi do opuštanja i otpuštanja. Ne morate se više boriti, postoji i drugi način.

Udahnuti punim plućima možete tek kada otpustite makar komadić boli koja se aktivira dubljim udahom. Unatoč boli, u ovom procesu ne mora biti samo to. Pronaći svoj balans u tugovanju i ostatku života moguće je postići.

Sada je sve u redu, jednom kada preživite, možete početi živjeti.

A otpuštanjem će vam upravo to i doći, vaš novi život.

atma.hr – 78
martaNapisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha.
Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

82 LIJEK ZA STRAH

Dr Lissa Rankin: Lijek za strah

Lijek za strahmini

Razvijanjem hrabrosti iscijelite svoje tijelo, um i dušu

Lissa Rankin uči nas kako se suočiti s vlastitim strahom i pokazuje kako se domoći hrabrosti. Možete li uzeti ono najgore što vas je u životu zadesilo i zatim sve to pretvoriti u ono najbolje što vam se dogodilo? Dr. Rankin kaže da! i pokazuje kako.

U knjizi "Lijek za strah" otkrijte što naši strahovi govore o nama, kako ih iskoristiti na pravi način i posljedično razviti hrabrost te živjeti ispunjen i sretan život.

296 stranica / Format: 15,5×23 cm

Cijena: 145 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaInteligencija i sreća ne idu pod ruku: Evo zašto!
Slijedeća objavaNajzdraviji mediteranski začin: Super snažan spoj u ružmarinu štiti vaš mozak od stresa!
Avatar photo
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]