Proljetni ekvinocij se pojavljuje na sjevernoj hemisferi u ponedjeljak, 20. ožujka/marta 2023. u 22:24 h i s energetskog stajališta simbolizira nove početke. Magija proljetnog ekvinocija je dostupna svima nama i možemo ju iskoristiti da nam bude temelj u ljubavi, životnoj svrsi i u našim najdubljim duhovnim čežnjama. Evo jedan predivan “ritual vode” koji će vas uvesti u novo proljeće!

atma.hr – 52
Proljetni ekvinocij je proslava plodnosti, dužih dana, novih usjeva i novih ideja. Zima je poslužila svojoj svrsi kao inkubator snova, a sada odbacujemo njen ogrtač i koračamo hrabro u budućnost.

Mnoge kulture prikupljaju značajne moći tijekom ekvinocija jer svi ljudi nalaze radost u obećanju novog života. Svi smo ujedinjeni u ovoj moćnoj jednostavnoj nadi.

Riječ „ekvinocij“ dolazi iz latinskog i znači „jednaka noć“. Pojavljuje se kada Sunce prolazi preko nebeskog ekvatora a noć i dan traju otprilike jednako. To je virtualna ravnoteža u izmjeni neba.

Tijekom ekvinocija, zemljina os nije usmjerena niti prema Suncu niti u obrnutom smjeru od Sunca. Ovo vrijedi i za proljetni i za jesenski ekvinocij, a južna hemisfera slavi obrnut ciklus godišnjih doba od sjeverne hemisfere.

Proljetni ekvinocij smatra se izrazito mističnim jer pokazuje kako sve stvari mogu naći ravnotežu na trenutak dok nastavljaju putovanje kroz svemir koje nikada ne završava.

Naši preci koji su živjeli sukladno kretanju planeta, doživljavali su Sunce kao izvor sveg života, što je budilo veliko strahopoštovanje u njima. Čak i ako smo zauzeti radom s tehnologijom i nađemo se odvojenim od utjecaja i ljepote prirode, još uvijek nas održava ta velika vatrena kugla.

atma.hr – 52
Promatramo astrološke i astronomske događaje s obožavanjem. Uostalom, tko može poreći da se ne osjeća ponizno pod ponoćnim nebom prošaranim zvjezdanim konstelacijama?

Ovog proljetnog ekvinocija možemo iskoristiti priliku da legnemo pod pokrivač od zvijezda i promislimo o našem mjestu u univerzumu. Nakon što pronađemo mir, mogli bismo otkriti novu svjesnost o međupovezanosti između naših duhova i svega što jest. Nema odvojenosti jednom kada odbacimo naš misleći um.

Proljetni ekvinocij je vrijeme za hrabrost i uzdignute emocije. Osjećamo se puni nade i vjerojatno zaljubljujemo jedni u druge ili sami u sebe. Sada kad smo našli našu ravnotežu, ideje se lako stvaraju. Stojimo čvrsto na zemlji spremni da posijemo sjeme.

Ukoliko se na fizičkom nivou osjećamo napeto i nefleksibilno, ovo je dobro vrijeme za započinjanje meditacije ili joge kako bi omogućili bolji tijek u naš dan.

U proljeće sve raste i teži prema svjetlu. Osjetite bezuvjetnu ljubav i dobrotu prema sebi. Proširite ovo na druge. Postoje mnoge međukulturne poveznice koje okružuju proljetni ekvinocij, svi smo u tome zajedno.

banner ostvari svoje

Ritual vode za proljeće

Proljetni ekvinocij je uglavnom zemljano vrijeme i postoji mnogo rituala u kojima osoba može sudjelovati. Ove godine možemo dodati element vode u svoje proslave.

Voda, pročišćavajuća i nalik maternici, omogućava ekspanziju dok istovremeno pruža utjehu i sigurnost.

Stvorite ugodnu atmosferu oko kupke, upalite bijele svijeće i stavite vazu s bijelim tulipanima u sobu. Pronađite umirujuću meditativnu glazbu. Može biti iz bilo koje tradicije.

Dodajte dvije šalice soli u vodu. Ukoliko želite dodajte esencijalna ulja: Ylang-Ylang, ružu, limun, geraniju…

Slavite Boga.

Ovaj ritual kupanja nas priprema za intenzivne aktivnosti u proljeće.

Uplovite u svjesnost: sami – ali ne usamljeni, prizemljeni magijom vode, lebdeći između svjetova, slobodni od zahtjeva, slušajući svoje vlastito srce. Nemamo gdje ići i nemamo što raditi.

atma.hr – 52
Polako počnite odbacivati stvari koje vam više ne koriste. Ne radite to s namjerom da se promijenite, već da dopustite prihvaćanje svog puta. Neka voda predstavlja vašu majku ocean, slanu utrobu koja će vas podsjetiti na kotao stvaranja i skliznite u mir.

Slušajte glazbu kako se infiltrira, nije više odvojena od vas. Neka ona bude vaša utjeha i ohrabrenje.

Kada ste gotovi, pustite da voda isteče i poštujte osjećaje: puni i inspirirani, ali ipak mirni i bez brige.

Pošaljite blagoslov s vodom koja otječe, oslobađajući sve što ste otpustili s ljubavlju i bez očekivanja.

Kako se približavamo proljeću vaših težnji, mi smo jedno.

Kako sijemo novo sjeme za budućnost, pazimo na ono što radimo.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić