Foto: pixabay.com

Naša najveća moć koju posjedujemo je da mijenjamo naša uvjerenja i stavove, te da događajima koji se događaju u našem okruženju pridodamo razna značenja.

atma.hr – 78
Danas se redovito govori o radu na vjerovanjima i uvjerenjima, te svjesni smo kako naš mentalni sustav, osobito onaj podsvjesni,  se reflektira na naš izvanjski život. Možda nismo svjesni što na podsvjesnoj razini vjerujemo, ali ukoliko pogledamo neki aspekt našega života koji želimo poboljšati i malo se odmaknemo, vidjeti ćemo kako se naša misao manifestira u našoj realnosti. Već samim promatranjem možemo doći do podsvjesne dinamike koja vlada u našem životu.

Kada postanemo promatrači, kada se odmaknemo par koraka unatrag, pogledamo na sebe, ali i na naše obiteljsko stablo, odmičemo se od „drame“ i možemo dobiti širu sliku stvari. Vrlo je korisno pogledati i u živote naših roditelja, djedova i baka, upravo zato što u obitelji uvijek postoje nepisana i neizgovorena pravila koja mi preuzimamo zdravo za gotovo.

Uvjerenja vezana uz odnose, novac, ljubav i sve bitnije aspekte života možemo pratiti kako se generacijama prenose, baš kao što u nasljedstvo dobivamo i fizičku genetiku naših predaka. Ponekad se može vidjeti kako se ljubav generacijama živi kroz ljubomoru, novac i posjedovine kroz gubitke ili otimanja, itd.

atma.hr – 75
Odvojite malo vremena, odaberite jedno područje svoga života koje vas možda žulja. Učinite ovu malu meditaciju zamišljajući da promatrate kazališnu predstavu ili film. Odmaknite se, postanite promatrač i objektivno opišite što se događa s osobom i područjem koje promatrate. Zatim pogledate u svoje roditelje i kako su oni živjeli i djelovali na određenom području.

Posljednji korak koji možete učiniti je da pogledate u očevu ili majčinu obitelj, ili u one članove vašeg obiteljskog sistema čiji ste model preuzeli. Kada imate cjelokupnu sliku i kada se uvidjeli dinamiku, vaš zadatak je da ono što se događa apstrahirate u jednu rečenicu, odnosno u  jedno vjerovanje.

atma.hr – 39

Naša najveća moć koju posjedujemo je da mijenjamo naša uvjerenja i stavove, te da događajima koji se događaju u našem okruženju pridodamo razna značenja. Kada ugledamo jedno vjerovanje ili uvjerenje koje smo nosili u sebi, kada osvijetlimo taj dio našega bića, tada smo učinili najveći korak. Ugledati podsvjesnu dinamiku, vidjeti iza zastora, utječe na nas, mijenja nas i više nismo isti. Informacija koju dobijemo istoga trena mijenja naš pogled na stvari i započinje proces promjene, premda mi u samom trenutku i ne vidimo odmah rezultate, ali vrata su odškrinuta.

I tada mi smo spremni da stara uvjerenja napustimo, da prigrlimo neka nova stvarajući naša vlastita pravila igre i iskustva koje želimo privući u naš život.

Antonio Mrzlić, voditelj obiteljskih konstelacija

23 TESLINA PLOČA