Jedan od osnosvnih i najtežih zadataka na putu duhovnog razvoja je napustiti položaj žrtve. Razlozi mogu biti mnogi, to sad nije ni važno, ali kad god upadnemo u taj film zapravo se pretplaćujemo na neuspjeh, razočaranje i patnju. Kad god odlučimo da smo nesposobni i predamo svoju moć nekom drugom, sigurno ćemo doći do frustracije i ljutnje.

atma.hr – 52
Ono što nam se događa u životu, ne događa se nama, već se događa zbog nas. Nema slučajnosti, sve je namjerno. Život nam pruža upravo ona iskustva koja su najkorisnija za evoluciju naše svijesti. Ako zbog nečega osjećamo ljutnju, to je odličan pokazatelj da u nama još uvijek ima ljutnje koju je potrebno adresirati. Kada pritisneš naranču, iz nje može izaći samo sok od naranče. Nije bitno tko ili što pritišće naranču i na koji način, iz nje može izaći samo onoga čega u njoj ima.

“Mi smo korisnici života, ne njegove žrtve.” ~ Peter Crone

Strah i ljutnja se pojave kada zaboravimo da smo dio božanske kreacije. Kao da kažemo izvoru ove savršene kreacije “Nisi to dobro napravio, ja bi to bolje…”

Nema smisla brinuti se o stvarima koje ne možemo promijeniti jer s njima ne možemo ništa učiniti. Neke izvanjske okolnosti možemo mijenjati, nije da treba uvijek sve samo prihvaćati, ali ono što je bitno u nekom duhovnom smislu je ono što se događa u nama, što iz nas izvlače izazovne situacije i koja je naša reakcija. Ono što odabiremo je pokazatelj što nam je u životu, svjesno ili nesvjesno, bitno. Ako je mir ono što zapravo želimo, odabrati ćemo mir. Prava sreća ne ovisi o onome što nam se događa.

atma.hr – 52
“Ništa izvanjsko te ne može učiniti sretnim ili uspješnim. To su unutarnje tvorevine koje donosiš u svoj svijet, a ne ono što od njega dobijaš. Ako imaš mirne misli, osjećati ćeš mirne emocije i to je ono što ćeš donijeti u svakoj životnoj situaciji. Ako smo vezani za to da nam je nešto apsolutno neophodno da bi imali miran i uspješan život, živjet ćemo uvijek u težnji koja nikada neće biti ispunjena.” ~ Wayne Dyer

Napisao: Dario Duišin Džunić
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d

atma.hr – 52