Foto: pixabay.com

Ovo moćno usklađivanje nudi nam prilike da steknemo više svijesti o tome što se kreće u našem unutarnjem i emocionalnom svijetu, a informacije koje su prije bile nesigurne ili skrivene mogle bi se otkriti u ovom trenutku. Pun Mjesec u znaku Djevice posebno je važan za one od nas rođene s natalnim položajem u promjenjivim znakovima, Blizancima, Djevici, Strijelcu i Ribama. Pun Mjesec Djevici će ih pozvati da se oslobode idealizma i perfekcionizma, ojačaju svoju vezu sa Zemljom i poboljšaju svoju sposobnost da razaznaju kako uravnotežiti napor i predaju u svom životu.

atma.hr – 52
U subotu, 24. veljače/februara u 13.30h, doživjet ćemo pun Mjesec na 5º22′ Djevice. Ova lunacija naglašava međuigru između kaosa i reda, protoka i discipline i podsjeća nas da je sve što se događa u našem životu sastavni dio naše duhovne prakse i prilika da dublje uđemo u nju.

Ovog mjeseca, nedugo nakon Sunčevog ulaska u Ribe, pun Mjesec dostiže vrhunac u promjenjivom zemljanom znaku Djevice. Polaritet Djevica-Ribe povezan je s iscjeljivanjem, služenjem i integracijom fizičkog i duhovnog.

Tijekom sezone Riba, vremena usredotočenog na njegovanje našeg odnosa s nevidljivim, usklađivanje s protokom života i usavršavanje naše sposobnosti da nadiđemo pet osjetila, pun Mjesec u znaku Djevice podsjeća nas na važnost održavanja čvrste veze sa Zemljom i potiče nas da se povežemo s iskrama božanskog reda usred ogromnog univerzalnog kaosa.

Trenutačno su četiri planeta u Ribama, a pun Mjesec u Djevici naglašava poziv da uočimo u kojim područjima našeg života trebamo više razboritosti, bolje granice i jaču vezu sa Zemljom.

Dok nas sezona Riba vodi u granične prostore, nadahnjuje nas da nadiđemo ograničenja naše fizikalnosti i poziva nas da razvijemo veću osjetljivost za suptilne energije, pun Mjesec u znaku Djevice podsjeća nas da nam je mudrost uvijek dostupna kada smo u sadašnjem trenutku, bilo da se vozimo na posao, pripremamo jutarnju kavu, kupujemo namirnice. Ova lunacija nas podsjeća da su svjetovno i duhovno jedno te isto i da je naš život naša duhovna praksa, a ne prepreka za nju.

Naglasak na osi Djevica-Ribe poziva na razmišljanje o našem odnosu s rutinom i protokom, redom i kaosom, s disciplinom i predajom. Pun Mjesec u znaku Djevice nudi nam priliku da vidimo gdje su možda potrebni bolji standardi, gdje smo možda neutemeljeni ili pretjerani idealisti, a što treba drugačije strukturirati ili organizirati radi bolje funkcionalnosti ili zdravlja. Ova lunacija također nas poziva da pročistimo svoju sposobnost razlikovanja između šapata naše intuicije i glasa naših strahova i nesigurnosti.

atma.hr – 52
Mjesec u Djevici je u opoziciji s Merkurom i Saturnom u Ribama. Ova nam konfiguracija nudi prilike za stjecanje svijesti o našem odnosu prema emocionalnoj ranjivosti, naglašavajući potencijalne izazove koji se mogu pojaviti kada pokušamo artikulirati ili izraziti svoje emocije, ili kada drugi s nama podijele svoja emocionalna iskustva.

Opozicija Mjesec-Saturn, posebice, može donijeti prilike za suočavanje s otporom prema ranjivosti i nepovezanosti s vlastitim emocijama. Ovaj aspekt naglašava vrijednost emocionalne samosvijesti i poziva nas da budemo svjesni svake sklonosti zaobilaženja, potiskivanja ili poništavanja naših ili tuđih emocionalnih iskustava.

Aktivacija Saturna, planeta predanosti, odgovornosti i zrelosti, također dovodi našu svijest o potrebnim žrtvama koje su potrebne kada se odlučimo posvetiti procesu iscjeljivanja, živjeti život služenja i dati prioritet rastu, duhovnom i drugom. Saturn u Ribama naglašava naše kolektivno duhovno sazrijevanje, podsjeća nas na vrijednost granica i nudi prilike da promatramo kako se nosimo s ograničenjima prostorno-vremenske stvarnosti i kako manifestiramo svoje snove u opipljivi oblik.

Merkur, planet komunikacije, učenja i rješavanja problema, vladar je punog Mjeseca u Djevici i njegovo nam stanje daje više uvida u energiju i poruku ove lunacije. Aktivacija Merkura, koji sada putuje na ranim stupnjevima Riba, ukazuje na važnost pronalaženja dogovora između naših umova i naših srca.

Kada Mjesec putuje kroz Djevicu, postoji tendencija racionalizacije i analize emocija i potreba za održavanjem reda kako u našem unutarnjem svijetu tako i u našoj vanjskoj stvarnosti. Merkuru nije baš ugodno u Ribama, budući da se njegov impuls za postizanjem logičnog razumijevanja raspršuje u oceanu osjećaja, emocija i senzacija.

Merkur u Ribama u opoziciji s Mjesecom u Djevici može odgovarati osjećaju zbunjenosti u odnosu na valjanost onoga što osjećamo, čujemo, osjećamo i percipiramo. S opozicijama, skloni smo stati na stranu jednog planeta i pasti u neravnotežu jer ili poričemo ili projiciramo drugu stranu.

atma.hr – 52
Ova nam konfiguracija nudi priliku da poboljšamo svoju sposobnost razlikovanja između emocionalnih informacija, činjeničnih informacija, senzornih informacija i energetskih ili psihičkih informacija te naučimo bolje integrirati sve te različite izvore informacija u naše procese donošenja odluka i naše svakodnevne živote.

Puni Mjesec također formira trigonski aspekt s Jupiterom u Biku, što olakšava putovanje ponovnog kontakta s intuitivnim, iskustvenim načinima učenja i obrade informacija, kao i našu sposobnost povezivanja s višim značenjem i svrhom emocionalnih iskustava koja imamo.

Venera je upravo prešla Mars i dva planeta odnosa su upravo započela novi sinodički ciklus. Kozmički ljubavnici tek su se sreli na ranim stupnjevima Vodenjaka i oboje se još uvijek odvajaju od svoje konjunkcije s Plutonom, moćne konfiguracije koja je pozvala obnovu i renoviranje u naš relacijski život, nadahnjujući strastven i intenzivan pristup pitanjima odnosa.

Konjunkcija Venere i Marsa u Vodenjaku nudi nam poziv da promijenimo naš način odnosa prema sebi, drugima, novcu, senzualnosti, erosu i želji. Ova nas konfiguracija izaziva da preispitamo vrijednosti i paradigme odnosa na koje smo se oslanjali i nadahnjuje nas da aktivno istražujemo alternativne načine povezivanja, potvrđivanja naših potreba i želja i odnosa prema našim tijelima, osjetilima i impulsima.

I Venera i Mars trenutno su u kvadratu s Jupiterom u Biku. Jupiterova aktivacija potiče nas da damo prednost rastu i širenju, da izađemo iz svoje zone udobnosti i da budemo proaktivni u gravitaciji prema novim iskustvima i horizontima.

Budući da su kvadrati aspekti trenja, ova nam poravnanja nude priliku da razmislimo o tome širimo li se pretjerano, pretjerano rastežemo, pretjerujemo, pretjerujemo, djelujemo li s mjesta pretjeranog samopouzdanja ili preuzimamo nepotrebne rizike.

Obilje suprotnosti u vrijeme ovog punog Mjeseca u Djevici naglašava potrebu za rješavanjem neravnoteža, povezivanjem s dubljim osjećajem harmonije i stjecanjem boljeg razumijevanja o tome kako, gdje i kada smo skloni polarizaciji ili u iskušenju da usvojimo pristup “jedna veličina za sve”.

atma.hr – 52
Budući da je znak Riba trenutno posebno naglašen, s četiri planeta u tranzitu, zanimljivo je vrijeme za promatranje našeg odnosa prema fantaziji i idealizmu.

I Djevica i Ribe imaju veze s beskrajnom potragom za savršenstvom, prva se posebno brine za besprijekornu funkcionalnost, a druga za pobožno i idealno. Ova lunacija nas podsjeća na opasnosti idealizacije, podsjeća nas da je savršenstvo zamka, kao i da nam zaglavljenost u fantaziji ne dopušta da cijenimo i budemo prisutni s onim što nam je već dostupno.

Pun Mjesec u znaku Djevice moćno je vrijeme da oslobodimo svoju privrženost idejama o tome kako bi nešto trebalo biti, odvijati se ili izgledati, vodeći računa da ostanemo čvrsto na zemlji, prakticiramo suosjećanje prema sebi i učimo voljeti sebe i druge u našoj ljudskosti.

ATMA/moonomens/Pripremila: Suzana Dulčić