Raštika (rašćika, raštan, lisnati kelj) se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a ekstra bogata vitaminima i mineralima. Danas se uzgaja u vrtovima u Dalmaciji, osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna. Jača kosti, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje očiju. Evo kako je možete spremati!

atma.hr – 52
Raštika

Raštika (rašćika, raštan, lisnati kelj, lat. – Brassica oleracea acephala, engl. – borecole, kale) zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba. Zelene je boje, a okus joj se može opisati kao slatko-gorkast. Iako se uzgaja još od davnina, znanstvenici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata. Porijeklo raštike je nepoznato, ali uzgajali su je još u doba faraona u starom Egiptu.

Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog stoljeća. U Dalmaciji je dugo bila najpopularnija kupusnjača. Danas se uzgaja u vrtovima u Dalmaciji – osobito Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentu nije toliko prisutna.

Riznica nutrijenata

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija. Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C. Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva. Čak je i slavni doktor Oz u jednoj od svojih televizijskih emisija preporučio konzumiranje raštike svim osobama koje imaju problema s visokim krvnim tlakom.

atma.hr – 52
Raštika jača kosti. Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode. Ova namirnica odlična je i za trudnice. Raštika je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće. Folnu kiselinu tijelo ne može samo proizvesti, a bitna je za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa.

Raštika smanjuje rizik od bolesti srca. Bogata je vitaminom B6, koji snižava razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Raštika poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.

Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uvjete – ljetne visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni snijeg zimi. Stoga se može prilično lako uzgajati. Iako je dostupna kroz cijelu godinu, najbolji okus ima na vrhuncu sezone – tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Priprema raštike

Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari. Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje. Obavezno izbjegavajte onu sa žutim ili smeđim listovima jer takva raštika više nije dobra za jelo. Kod raštike se za prehranu koristi isključivo lišće.

U nastavku pročitajte nekoliko ideja za pripremanje raštike.

atma.hr – 52
Raštika na lešo

Sastojci (količine prilagodite broju osoba):

raštika
mladi bob
slanutak
krumpir
maslinovo ulje
sol
češnjak

Priprema:

Raštiki odstranite tvrde dijelove, a zatim je pripremite na pari ili u vreloj vodi dok ne postane mekana. Slanutak, mladi bob i krumpir također skuhajte u vodi. Kad je sve kuhano, procijedite i pomiješajte. Začinite maslinovim uljem i solju, te dodajte sitno narezani češnjak.

Varivo od raštike

Sastojci:

10-20 listova raštike
krumpir
mrkva
češnjak
sol
papar
maslinovo ulje

Priprema:

Raštiku očistite od tvrdog dijela, operite i spremite na pari ili u vreloj vodi. Ocijedite, pa dodajte mrkvu narezanu na kolutiće. Dodajte vodu i kuhajte dok mrkva i raštika potpuno ne omekšaju. U zdjelu ubacite krumpir narezan na komadiće, posolite, dodajte papra i nastavite kuhati. Kad je i krumpir gotovo skuhan, malo ga izgnječite vilicom kako biste dobili gustoću bez zaprške. Na kraju dodajte protisnuti češnjak i zalijte sve s malo maslinovog ulja.

Juha od raštike

Sastojci:

petnaestak listova raštike
krumpir
mrkva
celer
češnjak
svježi peršin
0,5 l povrtnog temeljca
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:

Očistite raštiku, narežite ju na manje komade i skuhajte u vodi.

U posudi izdinstajte na maslinovom ulju češnjak, mrkvu, krumpir i celer, te dodajte temeljac, peršin i začine.

Kada je povrće skuhano, sve skupa izmiksajte i vaša krem juha je spremna!

Autor: Marina Biljak
alternativa-za-vas.com