Doktor Josh Axe jedan je od najčitanijih autora svijetu na temu prirodne medicine, a danas vam donosimo njegov znanstveno potkovani recept za prirodnu okoloočnu kremu protiv bora.

atma.hr – 52
Svrha prirodne kozmetike je postizanje lijepe, glatke, matirane, blistave i otporne kože. Da bi to postigli, izbjegavajte toksične kemikalije koje se nalaze u većini komercijalnih proizvoda i razmislite o izradi vlastite kreme za okoloočno područje.

Zbog čistoće i sigurnosti prirodnih ulja koja se upijaju sigurno i učinkovito – pomažući koži oko područja očiju da zadrži vlagu i smanjujući primjetnost bora. Kada se takva ulja pomiješaju s eteričnim uljima služe kao prijenosnik nutrijenata i kemijskih slojeva koji potiče obnovu stanica.

Dr. Axe osmislio je kremu koja radi baš to, a naš savjet je da krenete odmah u nabavku sastojaka i počnete s njenom primjenom.

DIY krema za okoloočno područje

Sastojci:

– 10 kapi eteričnog ulja tamjana (da, tamjana!)
– 30 ml aloe vera gela
– 30 ml nerafiniranog shea maslaca (karite maslac)
– 30 ml nerafiniranog kokosovog ulja
– Pola žličice vitamina E

atma.hr – 52
Upute:

Lagano otopite kokosovo ulje i shea maslaca, dodajte ostale sastojke i dobro ih sjedinite.

Čuvajte mješavinu u staklenci.

Primjenjujte kremu ujutro i navečer na područje oko očiju.

Tajna ljekovitosti DIY okoloočne kreme dr. Axea

Zašto eterično ulje tamjana?

Eterično ulje tamjana moćan je adstringens, što znači da štiti stanice kože. Može se koristiti za smanjivanje masnog sjaja kože, pora te prevenciju bora, a čak djeluje i kao prirodni lifting. Može se primjenjivati na bilo kojem ovješenom dijelu kože poput abdomena, čeljusti ili očiju. Tamjan ima jako protuupalno djelovanje poput obnavljajućeg tonika za kožu.

Ostali sastojci

Shea maslac pomaže regeneraciju tkiva, omekšava kožu i smanjuje pojavu bora. The American Journal of Life Sciences izvijestio je o kliničkoj studiji gdje su kod 30 ispitanika smanjeni različiti znakovi starenja nakon redovite primjene shea maslaca. U drugoj studiji 49 ispitanika svakodnevno su 2 puta nanosili shea maslaca i otkriveno je da je prevenirao fotostarenje. Shea maslac također potiče i stvaranje kolagena bitnog za čvrstoću kože.

atma.hr – 52
Aloe vera gel sadrži polisaharide poput acemanona i druge kemijske spojeve koji potiču kožu na regeneraciju i zacjeljivanje. Također djeluje antiupalno i antioksidativno te može smanjiti štetu od izlaganja sunčevom zračenju.

Kokosovo ulje pravi je dar prirode koji ima bezbroj ljekovitih svojstava. U vanjskoj primjeni pomaže u smanjivanju bora, dehidracije i mrlja. Kokos sadrži visoko hidratantne sastojke koji njeguju kožu te ćete primijetiti razliku već kroz prvi tjedan nanošenja, a od prvog nanošenja biti će izrazito mekana.

Vitamin E svojim antioksidativnim djelovanjem štiti kožu od produkata prirodnih metaboličkih procesa i štetnih utjecaja okoline. Neutralizira oksidirajući učinak UV zraka na proteine i lipide staničnih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja. Ima protuupalno djelovanje, smanjuje eritem koji nastaje nakon sunčanja ili djelovanja štetnih tvari i ubrzava obnavljanje oštećenih stanica, te skraćuje vrijeme zacjeljivanja rana. Smanjuje transepidermalni gubitak vlage.

Ivana Sabljić za atma.hr