Saturn kreće retrogradno od 17.6. do 4.11.2023. po prvi put otkako je ušao u znak Riba. Dok Saturn putuje retrogradno, on nas vodi da pogledamo svoje prošle postupke i vidimo gdje smo izbjegli ili možda zaboravili preuzeti odgovornost ili postaviti granice. Kao naš glavni učitelj, Saturn se osvrće na proteklih nekoliko mjeseci, provjeravajući jesmo li napravili domaću zadaću i prihvaćamo li ponuđene lekcije.

atma.hr – 52
Saturn kreće retrogradno od 17.6. do 4.11.2023., u znaku Riba. Saturn provede oko 6 mjeseci u godini retrogradno, ali ova retrogradnost je posebno značajna jer je to prvi put da će se Saturn kretati retrogradno kroz Ribe otkako je ušao u ovaj znak još u ožujku/martu. Osim toga, samo nekoliko sati nakon što se Saturn otisne na svoje podzemno putovanje, događa se mladi Mjesec u Blizancima, koji će pojačati početnu energiju ovog retrogradnog kretanja.

Saturn se smatra glavnim učiteljem zodijaka. Donosi neke izazovne lekcije, ali one nas potiču da rastemo i dosegnemo najveći mogući potencijal. Kad god je Saturn aktivan, može donijeti oštra buđenja, ali i mnoge nagrade ako smo voljni pristupiti i obaviti posao.

Saturn nas vodi da preuzmemo odgovornost za svoje živote, prihvatimo svoje postupke i odluke i naučimo kako stvoriti granice. To je vrlo jednostavna, crno-bijela energija koja nas inspirira da budemo ambiciozni, visoko ciljamo i nadmašujemo se u svemu što nam je suđeno. Saturn također može predstavljati probleme s muškom energijom, figurom oca ili s autoritetom.

Dok Saturn putuje retrogradno, on nas vodi da pogledamo svoje prošle postupke i vidimo gdje smo izbjegli ili možda zaboravili, preuzeti odgovornost ili postaviti granice. Kao naš glavni učitelj, Saturn se osvrće na proteklih nekoliko mjeseci, provjeravajući jesmo li napravili domaću zadaću i prihvaćamo li ponuđene lekcije.

Saturn je prvi put ušao u Ribe 8. ožujka/marta 2023. Od 8. ožujka/marta do 17. lipnja/juna, koliko ste rasli? Kako ste sazrijevali? Koje su lekcije isplivale na površinu?

atma.hr – 52
Možda ćemo pronaći događaje iz prošlosti od ožujka/marta 2023. koji se ponovno pojavljuju kako bismo ih mogli ponovno procijeniti. Problemi oko naše kreativnosti, ograničenja i blokada ili našeg emocionalnog zdravlja također mogu isplivati na površinu.

Saturn želi da budemo odgovorni za svoje postupke i život koji želimo voditi. Ako stvari ne idu kako želite, Saturn vas tjera da se suočite i gura vas da poduzmete korake potrebne da svoj život pomaknete na bolje mjesto.

Saturn može biti spora energija, posebno kada je retrogradan, tako da to može biti proces koji zahtijeva strpljenje i vrijeme. Možemo se osjećati zaglavljenima ili nesigurnima kako dalje, ali taj osjećaj zaglavljenosti pojavljuje se samo zato što si trebamo dati vremena da dođemo do srži problema.

Tijekom retrogradnog Saturna, ako se osjećate zaglavljenim, to je zato što vam je suđeno da se usredotočite na to gdje se trenutno nalazite.

Dok Saturn putuje retrogradno kroz prvih 7 stupnjeva Riba, možemo primijetiti teme koje se tiču kreativnosti i kreativnih blokada, odgovornosti i zrelosti, stvaranja granica, duhovnih uvjerenja, mentalnog zdravlja.

Iako put do toga može biti težak, kada obavljamo Saturnov posao, često otkrivamo kako otključavamo nove potencijale, dostižemo novu razinu zrelosti i primamo nagrade. Zapravo, kada Saturn ponovo krene direktno, mogli bismo doživjeti nagradu za sav naš trud.

ATMA/foreverconscious/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr